Nederland, Harderwijk5 april 2023, door Sanne Carbaat

Hotspots in Hanzestad Harderwijk

Nederland, Harderwijk, 5 april 2023, door Sanne Carbaat

Hotspots in Hanzestad Harderwijk

Harderwijk is een Hanzestad met een sterrenstatus. Foodies zijn hier aan het juiste adres, het barst namelijk van de terrassen en eetgelegenheden. Of je nu een Hollandse paling je keel in wil laten glibberen of toch liever aanschuift bij een restaurant met (meerdere) Michelin sterren, er is voor ieder wat wils. Bij deze een lijstje van hotspots in Hanzestad Harderwijk.

 

 

Fotocredit links Gijs Versteeg

Walhalla

Walhalla

Voor het ultieme zorgeloze zomergevoel moet je bij Walhalla wezen. Deze gezellige hippe strandtent ligt op het Stadsstrand van Harderwijk. Het hele jaar door schuif je hier aan voor lunch, diner, of een borrel. Binnen zit je gezellig, al kan niks tippen aan de zon op je bol en een Aperol voor je neus terwijl je op het terras zit en uitkijkt over het water.

Walhalla

 

Blije Meisjes

Blije Meisjes

Blije Meisjes is een vintagewinkel in de binnenstad van Harderwijk. Het doel van deze meiden is om je onbewust bewust maken van de wegwerpmaatschappij. Shoppen, en schatzoeken al helemaal, kost energie. Die kun je ook bij de Blije Meisjes aanvullen met een high tea, slow coffee of low sugar hapjes. Denk rock & roll, flower power, retro vintage en je hebt een beetje een idee van wat je bij Blije Meisjes kunt vinden. Worden we blij van.

Blije Meisjes

 

Cultuur(s)hoppen

Cultuur(s)hoppen

De Ouderwetse Bakkerij – voor al je ouderwetse baksels. Duivekater, zeebeer, krentenwigge, langnekken, eierbrood of een Vischpoortje: alles nog op de ambachtelijke manier gebakken, bijna zoals vroeger! Natuurlijk extra veel lekkers rondom feestdagen.

De Vischpoort – de enige overgebleven stadspoort in Harderwijk. Leuk om even langs en onderdoor te lopen; je bent toch in de buurt. Het zit aan een pleintje met oude visserman huisjes, ook een goede plek voor een kleine picknick of ijsje van Patrijs.

Johannes

Johannes

Johannes is een van de oudste visrestaurants van Harderwijk. Het restaurant ligt aan de boulevard, dus lekker over het water turen en mensen kijken. Een ontzettend knap restaurant in jaren ’30 stijl met met fluweel beklede stoelen, een houten toog en een menu met veel verschillende visgerechten. Ga voor het zeebanket, een proeverij van paling (paling roken is één van de specialiteiten), voor verse oesters of een goedgevulde bouillabaisse. Bij Johannes kun je ook vis voor thuis kopen. Al smaakt het extra lekker als iemand anders hem voor je bereidt.

Johannes

 

Patrijs; Patisserie en IJs

Patrijs; Patisserie en IJs

Patrijs; Patisserie en IJs is een must visit voor zoetekauwen en levensgenieters in het algemeen. Bij deze authentieke salon maken ze elke dag ambachtelijke patisserie, ijs en desserts. Dit jaar wisten ze zelfs de titel ‘Gouden IJscreatie 2023’ te bemachtigen voor hun Mille – Tuille. In het weekend kun je tijdens de afternoon tea onbeperkt theeleuten. Uiteraard zénder droge biscuits en mét handgemaakte kunstwerkjes. IJs en patisserie next level hoor. De inrichting van Patrijs is net zo kleurrijk en heerlijk als hun patisserie.

Patrijs

Fotocredits Laura Westendorp van Wonderwood

 

Als je weet dat je naar Harderwijk gaat en je plant een beetje op tijd, dan is een tafeltje reserveren bij ‘t Nonnetje** eigenlijk wel een must. Zo goed, zo geïnspireerd – de (kleine) aanslag op je portemonnee meer dan waard.

Restaurant Caert

Restaurant Caert

Caert is sfeervol en bevindt zich midden in de knusse binnenstad van Harderwijk. De gerechten? Die zijn op hoog niveau, kun je wel stellen.  De prijzen zijn fijn (lang leven de provincie!) en de sfeer is ongedwongen én heel erg gezellig. Je hebt de keuze uit een drie- tot zevengangenmenu en wat je dan krijgt is een verrassing (oké, je mag heus je lust-ik-liever-niet lijstje doorgeven). Daarnaast bevelen ze je graag de lekkerste wijnen aan, zodat het hele plaatje klopt. De chefs werken in een open keuken met veelal seizoensgebonden producten met als streven om jou elke keer weer culinair te verrassen. De gerechten hebben een internationale twist en over elk detail op je bord wordt nagedacht.

Caert

Dikke Dirck

Dikke Dirck

Na een avondje bij Dikke Dirck rol je vast met een bolle en volle buik naar huis. Bourgondisch genieten it is. Dirck maakt niet alleen indruk op je smaakpapillen; het is ook bal voor de rest van de zintuigen. Binnen is het een gezellige chaos waar van alles te zien is en waar je eigen creativiteit spontaan een loopje met je neemt.  De eigenaren verzamelden zelf de meubels en accessoires en dat pakte goed uit. Net alsof je bij die ene creatieve tante in de huiskamer zit, maar dan met flair en smaak. Het menu is net zo colourful en gevarieerd als het interieur.

ps Dikke Dirck zit ook in Amersfoort.

Dikke Dirck

Tipi Eiland Campspirit (De Kluut)

Tipi Eiland Campspirit (De Kluut)

In de categorie gotta love: het eiland De Kluut en daar de tipi-tenten van Campspirit, al is het maar voor één nacht (dat overleefd iedereen, toch?). Midden in het Veluwemeer, vlakbij Harderwijk, ligt een klein eiland, De Kluut. Slapen op een onbewoond eiland, ín je eigen mini-territorium (want tenten precies zo neergezet dat iedereen zijn eigen stekkie tot zich toe eigend). Droomplan.

In compleet en gezellig ingerichte, authentieke tenten van traditionele nomadenvolkeren kun je er – o heerlijkheid – relatief luxe kamperen (lees: geen gesjouw. En er zijn douches met warm water).

Campspirit

Beeld via luchtfilmproducties

Coco's Buitenhuisje (net buiten Harderwijk in Nunspeet)

Coco's Buitenhuisje (net buiten Harderwijk in Nunspeet)

Natuur in overvloed, maar ook gezellige Hanzesteden als Elburg en Harderwijk zijn heel dichtbij, dus je kunt zeker stellen dat Coco’s Buitenhuisje in Nunspeet goed gelegen is. Parkeren kan voor de deur, maar ook met het OV is Coco’s Buitenhuisje goed te bereiken. Een Tiny House, ja, maar tiny betekent echt niet dat je niet kunt spelen met kleur, zo zien we hier maar weer. Heel veel kleur en kekke details, een op maat gemaakt bordeauxrood bed, gouden tegeltjes in de keuken en niets is ooit te klein voor kunst aan de muur.

Coco’s Buitenhuisje

Hanzestad Harderwijk

Fotocredits Marcel Schippers