Nederland, Gelderland9 september 2023, door Sanne Carbaat

Hanzestad Zutphen: waar je moet zijn voor eten, drinken en to do’s

Nederland, Gelderland, 9 september 2023, door Sanne Carbaat

Hanzestad Zutphen: waar je moet zijn voor eten, drinken en to do’s

Next up: Hanzestad Zutphen. In de Middeleeuwen stond deze stad al bekend als een eigenzinnige Hanzestad. Fast forward naar 2023 en het is er nog steeds eentje die niet vergeten mag worden qua eigenzinnigheid en originaliteit. Deze stad doet een beetje denken aan een mix van Alkmaar en de straatjes van de Amsterdamse Jordaan, maar dan in het klein en met leuke pleintjes en héél veel hele mooie gebouwen. De geschiedenis van Zutphen sijpelt door de hele stad, natuurlijk nu met een flinke dot nieuwe plekken: naast de vele torens genoeg leuke koffieplekjes en (brocante) winkels waar je kunt rondneuzen. Lees en leer over de Hanzestad Zutphen en waarom je deze stad niet mag overslaan tijdens je citytrip door Nederland.

 

Van 22 t/m 30 december is het evenement 'Kleur de Hanze' aan! En dat is nogal een teamwork project, want iedereen kan meedoen! Je download een kleurplaats, kleurt hem in (of laat de kids het doen) en dan load je hem weer up.

 

Als je tekening is geselecteerd om geprojecteerd te worden op het Hanzepand, dan krijg je daar bericht over via de mail die je hebt opgegeven bij het uploaden (ergens half december krijg je die mail) en dan weet je meteen wanneer en waar je kunstwerk geprojecteerd gaat worden!Bijvoorbeeld op de Vischpoort in Harderwijk of het Stadshuis in Doesburg. Dagelijks wordt er in elk van de negen deelnemende Hanzesteden tussen 17:00 en 23:00 een gebouw uitgelicht met projecties.

 

Kleur de Hanze

shop till you drop

shop till you drop

Mevrouw Bagijn – Zin om even lekker te neuzen tussen heerlijke hebbedingetjes? Kijk eens binnen bij Mevrouw Bagijn (kon het anders: ook in een Middeleeuws pand). Ze hebben hier van alles: tassen, sieraden, serviezen, woonaccessoires en meubelen. Heerlijke plek om even te verdwalen tussen al het leuks om daarna weer verder te hobbelen door Zutphen.

RADIJS Conceptstore – Als je er nog geen genoeg van hebt: RADIJS Conceptstore. Ideaal om de shop-tour door te zetten. Ook hier is van alles te vinden: handgemaakte producten, kleding, plantjes, huis- en tuinproducten, sieraden.. Je gaat er ongetwijfeld niet met lege handen naar huis.

Su & Jill – Om de shop-tour af te sluiten komen we nog even met Su & Jill. Eentje waar je niet uitgekeken raakt (komt wellicht door alle leuke kinderspullen die ze hebben). Je scoort er kleding voor jezelf en je baby of kids. Ook zijn er woonaccessoires, speelgoed, boeken en schoenen. Genoeg leuks dus.

Koffie tijd

Koffie tijd

Deze hotspot is een gouwe ouwe. Al meer dan 200 jaar een begrip in Zutphen (en daarbuiten, want ook hofleverancier): De Pelikaan Koffie en Theeschenkerij. En we snappen waarom. De winkel ligt vol met koffie van over de hele wereld, verschillende soorten thee en meer dan genoeg delicatessen om een goede picknickmand vol te gooien.  Koffie- en theeliefhebbers gaan hier gegarandeerd verdwalen. Schattig winkeltje, bomvol koffie, thee en historie dus.

De Pelikaan Koffie en Theeschenkerij

Van Rossum’s Koffie – goede koffie, lekkere taart en als je een plekje op het terras in de zon kunt bemachtigen, zit je helemaal gebakken.

Het Volkshuis – aan de Houtmarkt vind je deze klassieker. De hipste tent van Zutphen? Nee, dat niet, maar zeker een favoriet onder de locals en dan weet je dat het goed zit.

Limburgia Patisserie – allerlei lekker voor naast de koffie is Limburgia Patisserie de place to go. Bonbons, macarons, cannoli: ze hebben het!

diner time - De Wijnhuistoren

diner time - De Wijnhuistoren

In één van de torens die je treft in het historisch centrum van Zutphen vind je restaurant De Wijnhuistoren. Die zit er al even (1371), maar gelukkig is de kaart wel van deze tijd. Viva Italia is hier, met pizza, pasta’s, plankjes antipasti. De toren was er niet altijd (die is later pas toegevoegd als teken van welvaart), en die kun je natuurlijk beklimmen. Kan met gids als je helemaal into your history bent, maar gewoon een glas wijn met fenomenaal uitzicht over de stad is ook een goed idee.

De Wijnhuistoren

foto rechts Jesse de Blieck

Nic & Ik

Nic & Ik

Zin in een goed glas wijn? Bij Nic & Ik hebben ze de keuze uit meer dan veertig open wijnen. Schenk maar in die lekkere lichtgouden Chardonnay van het oudste wijnhuis van Nieuw-Zeeland. En doe jezelf een plezier en bestel die tortellini met romige truffelsaus. En de oesters, die ook.

Nic & Ik

Slapen in het Broederenklooster

Slapen in het Broederenklooster

Als je geen genoeg kunt krijgen van Zutphen en je wilt van je dag in de stad een weekend maken, dan zijn we dat sowieso met je eens en hebben we een dikke tip voor waar je slapen moet. Boutique Hotel en restaurant het Broederenklooster. Je vindt dit hotel in één van de oudste, en mooiste, gebouwen van Zutphen. Je slaapt en eet er in Hanze sferen tussen de middeleeuwse muren en het restaurant is er een om over naar huis te schrijven. Een klassieke keuken met een moderne twist, een beetje zoals Zutphen zelf. Bij de bar in het restaurant kun je genieten van verschillende lokale bieren of duik  de Middeleeuwse wijnkelder in voor een wijnproeverij. Vega? Bel dan even van tevoren.

Broederenklooster

In de buurt: Ciderie de Groote Wei

In de buurt: Ciderie de Groote Wei

Ciderij de Groote Wei ligt tussen Doesburg en Zutphen en is leuk te combineren met deze twee Hanzesteden. Een vakantie-in-eigen-land-plek, verstopt tussen de weilanden en boomgaarden waar je cider van eigen teelt kunt drinken. Een terras met waanzinnig uitzicht op de appelbomen en natuurlijk hebben ze een hele goede appeltaart.

Ciderie de Groote Wei