Verenigde Staten, Caraïben13 februari 2023, door Isa de Laat

Ik-Vertrek: Karin woont op Hawaii (op het eiland Oahu) en deelt haar tips

Verenigde Staten, Caraïben, 13 februari 2023, door Isa de Laat

Ik-Vertrek: Karin woont op Hawaii (op het eiland Oahu) en deelt haar tips

We hebben het allemaal wel eens: behoefte aan verandering. ''Dan verhuis ik toch gewoon naar een tropisch oord als het hier zo grauw en grijs is", mopperen we dan. Maar er zijn maar weinig mensen die echt de ballen hebben (oké, er komt meer bij kijken) om dat plan door te trekken. Karin durfde het wel aan. Ze pakte haar koffers in en vertrok naar Aruba. Aruba? Maar er stond Hawaii in de titel? Aruba was het plan - en daar is ze een aantal jaar geweest - maar toen Karin haar huidige man ontmoette is ze voor zijn werk naar Hawaii verhuisd. Een once in a lifetime experience voor Karin. En wij zijn er blij mee, want Karin deelt met ons haar tien tips voor het eiland Oahu. 

Karin op Hawaii

Karin op Hawaii

Het eerste wat je hoort als je wakker wordt is waarschijnlijk het getik van de regen op je raam, de toeterende auto’s in het verkeer of hooguit de haan van buren. Wat nou als we je vertellen dat er ook mensen zijn die wakker worden met een koor van zingende vogels en het geluid van de bladeren van de palmbomen? Oké, die zingende vogels beginnen wel rond een uurtje of 5/6, maar het is en blijft een droom.

Een van die mensen, die weliswaar met oordoppen moet slapen omdat het geluid van de vogels zó hard is, is Karin. Karin woonde tot 2018 op Aruba en het was die zomer dat ze met haar man, stiefdochter en twee honden vertrok naar Hawaii. Op het eiland Oahu mag ze sindsdien wakker worden.

En natuurlijk leef je dan gigantisch ver weg van je vrienden en familie (wat vooral tijdens een periode als Corona verschrikkelijk is), maar je krijgt er wel het een en ander voor terug. “Er heerst hier een ‘losse’, gemakkelijke levensstijl”, vertelt Karin. Zo legt ze uit dat ze niet alles weken van tevoren plant, maar dat “even” een strandwandeling maken de normale gang van zaken is. Bovendien is het altijd warm en leef je meer buiten dan binnen.

En dan is er nog die bijzondere Hawaiiaanse cultuur waar je volledig in ondergedompeld wordt… “Deze is enorm rijk aan tradities, een eigen taal, dans, zang, gebruiken en klederdracht. Er zijn een paar gelegenheden geweest waarbij ik met dikke kippenvel naar uitvoeringen met Hawaiiaanse zang en (hula)dans heb gekeken.” Zo vertelt ze over een enorme Outrigger kanorace van buureiland Moloka’i naar Oahu en de aankomst van alle deelnemers aan de kust van Waikiko, waar twee vriendinnen van Karin aan mee hebben gedaan.  “Dat wordt dan ook weer uitbundig gevierd met huladans, muzikanten en een man die op een grote schelp blaast en alle deelnemers worden overladen met lei (dat is een ketting van verse bloemen).”

De tien tips van Karin op Oahu

De tien tips van Karin op Oahu

  1. Kailua Beach: het mooiste strand van het eiland.
  2. Hanauma Bay: een baai om te snorkelen en zwemmen, waar een zeer beperkt aantal bezoekers per dag wordt toegelaten wegens natuurbescherming.
  3. Kualoa Ranch: een schitterende vallei waar beroemde films als Jurassic Park en 50 First Dates zijn opgenomen; je kunt er bijvoorbeeld paardrijden, fietsen en een onbewoond eiland bezoeken.
  4. Waikiki: het beroemdste strand van heel Hawaii; drink hier zeker een Mai Tai (de nationale cocktail) bij de MaiTai Bar in het Royal Hawaiian Hotel.
  5. Polynesisch Cultureel Centrum: groots opgezet themapark in de openlucht met allerlei tradities, handwerk, kunst en dans. Je kunt er ook in een outrigger kano varen en de drijvende parade is een hoogtepunt.

6. North Shore: ook wel de ‘surf capitol of the world’ genoemd, beslaat de gehele noordelijke kustlijn; je struikelt er over de surfers en yoga meisjes, health bars en smoothie stands. Het strand van Sunset Beach moet je bezoeken voor de beroemde Pipe Line golven, net als Waimea voor de watervallen en het kleine surfstadje Haleiwa.

7. Honululu: de stad met een miljoen inwoners is te groot om in een dag te bekijken, maar als je ergens voor moet kiezen ga dan naar het hippe Kakaako voor een hapje, drankje en straatkunst en sluit de dag af met een sunset sail langs de kustlijn

8. Waimanalo Beach: na Kailua Beach het mooiste, langgerekte zandstrand van Oahu. Leuk weetje: het strandhuis van Barack Obama staat hier en was vroeger het huis van Higgings, in de jaren tachtig versie van de serie Magnum P.I.

9. Makapu’u: een prachtige wandeling heuveltje op, met uitzicht over de twee grootste inactieve vulkanen van het eiland en in de winter zie je in de zee onder je de walvissen opspringen.

10. Pearl Harbor: een indrukwekkende gedenkplaats en openluchtmuseum op de nog altijd actieve militaire basis, die in 1941 werd gebombardeerd door de Japanners; je kunt er slagschepen op, tentoonstellingen bezoeken, de gedenkplek van de gevallen soldaten bezoeken en meer.

En eerlijk is eerlijk, Hawaii klinkt toch echt een beetje als de ver-van-mijn-bed-show en als een paradijselijk oord. Wat dat laatste betreft, zegt Karin dat iedere plek voor- en nadelen en mooie en minder mooie kanten heeft. “Vooral het extreme aantal daklozen hier en de dreiging van het wonen op een plek omringd door zee (we hebben al meerdere overstromingen, tsunami-waarschuwingen en passerende orkanen meegemaakt) hebben het paradijselijke randje van Hawaii wel deels anders ingekleurd”.  “Maar de overweldigende natuur en unieke omgeving hier blijven, denk ik, wel een van de allermooiste op aarde”, volgens Karin.

Vijf jaar later blijft Hawaii een tussenstop, want waar de volgende standplaats zal zijn is nog een groot vraagteken.

 

Meer Ik-Vertrek leesvoer? Neem een kijkje op de pagina.