29 september 2022, door Maartje

Herfstklussen in de tuin – dit is nu goed (en leuk) om te doen

29 september 2022, door Maartje

Herfstklussen in de tuin – dit is nu goed (en leuk) om te doen

Nu het buiten niet meer zo lekker is (joh), is het (juist!) fijn om nieuwe tuinplannen te maken. Om eens kritisch naar je tuin te kijken. Waar heb je je aan gestoord (afgelopen zomer nog bijvoorbeeld) en waar werd je blij van?

Behalve nieuwe plannen maken is ook nog een en ander te doen! Al moet je je tuin ook weer niet te netjes maken: laat vooral rommelhoekjes met snoeiafval liggen. Daar vinden egels en padden namelijk een fijne schuilplaats in de winter. En laat uitgebloeide planten zoveel mogelijk staan. De vogels pikken de zaaddozen leeg en in holle stengels kunnen allerlei insecten overwinteren. Wil je een diervriendelijke wintertuin? Denk dan aan voedersilo’s, nestkastjes, en planten en struiken met doorns voor de vogels en vlindervriendelijke planten...

Tuinieren in de herfst; das leuk

Tuinieren in de herfst; das leuk

Heb je plaats voor een kleine (of grote) vijver, dan maakt dat de tuin meteen een stuk spannender en het is precies een goed herfstklusje om aan te pakken! Je kunt al een klein vijvertje maken door een flink gat te maken. Leg plastic op de bodem zodat het water niet wegloopt. Met het overgebleven zand kun je een verhoging maken. Door dit hoogte verschil  ontstaat er diversiteit. 

Wil je een boom planten, dan is de herfst daar ook de beste tijd voor. De grond is nog redelijk warm zodat de wortels sneller aan de groei gaan en je hoeft nauwelijks water te geven. Maak een flink gat in de grond en gooi er veel compost in voordat je de boom erin zet. Denk ook eens aan een fruitboom; die zijn komende zomer op zijn allermooist en van bloesem tot fruit heb je er plezier van.

Kwam je er in de zomer achter dat je tuin toch wel erg droog is, dan kun je nu wat lavasteen  tussen de planten aanbrengen. Rozen en andere vaste planten kun je om de zelfde reden het beste in de herfst planten.

Snoei je de zomer-bloeiende hei in de herfst dan loopt het  in de lente weer fris uit.

Verwijder het blad van het gazon. En laat bij de laatste maaironde het gras iets langer staan.  Voor een mooi gazon in de lente kun je nu wat meststof strooien. Neem daarvoor speciale najaarsmeststof. Die bevat kalium en fosfor en weinig stikstof. Stikstof zorgt voor groei en dat is nu niet meer nodig.

Kijk ook of je nog zaden of droogbloemen kunt oogsten. Hagen kun je ook nog snoeien. De vroegbloeiende bloembollen kunnen in de grond.

Good to know: in de herfst kan de tuin er nog mooi en kleurrijk uitzien met de volgende planten:

  • Gaura Lindheimeri. Deze plant trekt veel hommels en bijen en het is een makkelijke plant die op droge grond en in de zon of halfschaduw kan staan. 
  • Herfst anemonen geven ook kleur
  • Alle soorten grassen
  • Late astertjes

De walnoot en ander fruit kan na de oogst gesnoeid worden. In de moestuin kun je nog volop oogsten: pompoen, sla, kool, aardappels zijn er allemaal nog!

In de herfst kun je ook nog allerlei groenten zoals sla, radijs, kool, spinazie en kervel zaaien. Maak gewoon het zaad op wat nog in de zakjes zit. Het is beter voor de grond, zodat die niet kaal is. En boven de 8 graden zit er nog groei in. Kale stukken grond zijn slecht voor de grond (uitspoelen van grondstoffen)en geven onkruid de kans om te gaan woekeren. Het groeit natuurlijk niet zo snel meer. 

 

Check hieronder nog meer tuin-artikelen!