20 mei 2022, door Sanne Carbaat

Extra liefde voor de bloemetjes en bijtjes op World Bee Day

20 mei 2022, door Sanne Carbaat

Extra liefde voor de bloemetjes en bijtjes op World Bee Day

Er wordt me hier toch wat afgeharkt, omgepot en gepland. Niet perse dagelijks op kantoor hoor, maar heel Team Bart heeft wel een tuin, een balkon of een zonnig stukje vensterbank waar we van alles (proberen) te planten. Nu kun je proberen je avocadopit te recyclen en een boom te groeien, maar je kunt het ook een stuk makkelijker houden. Simpel voor jezelf en goed voor de bijen. Die laatsten hebben het nogal zwaar en ieder beetje hulp is dus mooi meegenomen. En dat kan echt al heel makkelijk.

 

Vandaag, op World Bee Day, allerhande tips & tricks om die bloemetjes en bijtjes op een makkelijke en leuke manier bij te staan (pun intended).

 

Bart is sowieso graag buiten. Hier lees je wat er allemaal gedaan kan worden en hoe je dat doet. 

Wat motte ge zaaie dan?

Wat motte ge zaaie dan?

De vuistregel is: plant wat goed is voor wilde bijen, want honingbijen kunnen daar ook wat mee. Paarse bloemen zijn lievelings en biologisch en inheemse planten doet het ook altijd net een stukkie beter. Je kunt natuurlijk een stuk tuin bezaaien met wilde bloemen, maar je kunt ook die planten kiezen waar je zelf nog wat aan hebt.

  • Komkommerkruid. Deze heeft een mooie, lichtpaarsebloem en de bladeren zijn heerlijk in een salade (beetje wasabi-achtig, dus lekker extra pit)
  • Marjolein/wilde oregano. Fijn voor de bij en handig voor in de keuken.
  • Bieslook. Ook weer de paarse bloem en lekker bij, nou ja, bijna alles toch?
  • Slangenkruid. Staat prachtig weeldering en de bijen zijn er dol op.

Het gras wat langer laten staan zodat wilde bloemen meer kans krijgen, is ook een heel makkelijke (de makkelijkste manier, want je hoeft niks te doen) manier op de bijen van nectar te voorzien. Her en der een bakje water neerzetten (helemaal als je midden in de stad woont) wordt ook enorm gewaardeerd als bijtankstation en gewoon niet teveel doen in de groene stukken van de tuin helpt ook enorm. Haal niet teveel takken weg, hark niet alle bladeren opzij, maar laat de boel en de beestjes zijn je dankbaar.

Bouw een bijenhotel

Bouw een bijenhotel

Een bijenhotel? Que? Is fijn, staat gezellig en ook een leuk knutselproject voor met de fam. Fiskars heeft drie ontwerpen voor bijenhotels, waarvan de eerste twee zo makkelijk zijn om zelf te doen, dat het hier echt een gevalletje kind-kan-de-was doen is. Mocht je niet zo’n knutselaar zijn, dan koop je er natuurlijk gewoon eentje. Natuurmonumenten heeft een mooi en strak bijenhotel of voor een klein, maar fijne versie heb je de BeeFunny.

Met het juiste gereedschap wordt alles leuker

Met het juiste gereedschap wordt alles leuker

Als je alleen de bloementuintjes van de Albert Heijn op je vensterbank hebt staan, heb je waarschijnlijk aan een theelepel als tuingereedschap wel genoeg. Ga je aan de gang op het balkon of in de tuin, dan is goed gereedschap onmisbaar. Zo heeft Fiskars genoeg dingen voor al je tuinprojecten, van bloemenschepjes (die ook diepte meten, handig), snoeischaren in felle kleuren in plaats van dat eeuwige grijs en het allerleukste: als je nu voor 60 euro bestelt, krijg je er een gratis Happy Bee Box bij (inclusief bijenhotel, hoef je dat ook niet meer te bouwen).

Happy Bee Box

Mot in Mokum

Mot in Mokum

Ok, ze focussen bij Mot in Mokum in Amsterdam Noord meer op de vlinders dan op bijen, maar ze gaan ook hand-in-hand samen. Leuk om rond te loeren – iedereen is altijd welkom – maar nog leuker is het om er een nachtje te gaan slapen! Dat kan namelijk, in een hele knusse caravan. Slapen tussen de vlinders, nachtvlinders bekijken met een glaasje wijn, ontbijten in de bloemenzee: veel leuker wordt het niet!

Mot in Mokum

Bloemetjes plukken in Regio Amsterdam

Bloemetjes plukken in Regio Amsterdam

Het voelt misschien een beetje averechts: dat je bloemen gaat plukken terwijl je juist wilt dat er meer bloemen zijn voor de bijen. Helemaal niks van waar, want de geplukte bloemen maken zo weer plek voor nieuwe groeiers. Leuk om met de kids te doen, mooi voor in huis en goed voor de natuur en bijen. We hebben hier zes hele leuke plekken in regio Amsterdam verzameld. Moet je doen, is leuk.

 

Bloemen plukken in regio Amsterdam