10 oktober 2019, door Maartje

Barts Best of: 8 x het leukste van Hasselt, België

10 oktober 2019, door Maartje

Barts Best of: 8 x het leukste van Hasselt, België

Hasselt? Jazeker, Hasselt. De stad staat misschien niet op de eerste pagina van je balboekje, maar het Belgische Hasselt, op een steenworp afstand van het Limburgse Maastricht, is een uitstekende keus voor een korte stedentrip. Niet in de laatste plaats vanwege het Modemuseum en het moderne Huis voor actuele Kunst Z33, twee inspirerende adressen die je eigenlijk een keer bezocht moet hebben. Deden we, en we gingen Hasselt waarderen vanwege zijn compactheid en bourgondische inslag.

Boulebaar Hasselt

Boulebaar Hasselt

Boulebaar in Hasselt zit in een pracht van een statige herenwoning en is bovenal aan uitgelezen zomeradres met dank aan het terras voor de deur én de kleine binnenplaats. Maar binnen, als het buiten guur is, is het zeker ook goed vertoeven hoor! Op de tafels komen gerechten om te delen: een bekend concept dat we nog steeds niet zat zijn. Bovendien is de zaak eerder een huiskamer dan een restaurant, met hoge plafonds en houten lambriseringen. En thuis zetten we ook altijd alles gewoon op tafel, voor de grijp. Je kunt de hele dag door bij Boulebaar terecht, vanaf de brunch zo ongeveer. Het koppel dat de zaak runt ‘zit’ op zijn koffie: naast een espresso en een cappuccino kun je bij Boulebaar ook terecht voor doorloopkoffie en slow coffee. Let wel: op maandag en dinsdag zijn ze dicht.

Restaurant Ogst Hasselt

Restaurant Ogst Hasselt

Écht ‘uit-eten-uit eten’ in Hasselt doe je bij restaurant Ogst. Het klasserestaurant is gevestigd in een donker pand uit 1872. Via een zwaar gordijn stap je binnen in een klein maar ruim opgezet lokaal: wit gesauste bakstenen muur, ufo-stijl lampen aan het hoge plafond, relaxte jazz uit de speakers, open keuken, de tafels comfortabel ver uit elkaar. Er zijn niet meer dan 26 couverts en tafels worden niet dubbel gedraaid – alleluja in een tijd waar we ons met regelmaat in moeten schrijven voor de vroege of late shift.

Lees meer: Ogst

 

Slapen bij 't Hemelhuys

Slapen bij 't Hemelhuys

Alleen al vanwege die naam wil ik linea recta terug naar charmehotel ’t Hemelhuys in het leuke Hasselt, want hemels is het er. En charmant ook. Het kleinschalige hotel met slechts vijf kamers in het hart van Hasselt is een project van twee vriendinnen, Anne en Liesbeth. Zij gaven alle vijf de kamers die het hotel telt namen die verwijzen naar edelstenen: Aventurijn, Parel, Amethyst, Aquamarijn en Tourmalijn.

Lees meer: ‘t Hemelhuys

Barts Beauty: Blos Hasselt

Barts Beauty: Blos Hasselt

Je wist niet dat je het miste tot je Blos ontdekte: een beeldschone, frisse beautyzaak met betaalbaar moois voor je gezicht en je lijf. De Belgische e-store voor verantwoorde beauty producten werd 2 jaar geleden gelanceerd door make-up artieste Kim Maes. En nu is er dus een echte winkel, in Hasselt. Hier kwalitatieve (en zoveel mogelijk natuurlijke) verzorgingsproducten en cosmetica. Niet te missen als je het ons vraagt, when life gives you Hasselt…

YUP Hotel Hasselt

YUP Hotel Hasselt

Slapen in Hasselt kan sinds september 2015 opperbest bij YUP. Een eigentijds hotel centraal in de stad. Voor yuppen, je weet wel, de welbekende young urban Professionals. Jonge zakenlui en iedereen die zich ook best in die categorie wil scharen. in ieder geval iedereen die geen standaard, klassiek hotel voor ogen heeft. Er zijn 59 kamers, cabins, die klein zijn en enorm efficiënt ingericht – alles wat je nodig hebt op een paar vierkante meters, zoals de citizenM-hotelketen en het POD-hotel in New York dat ook doen. Twaalf vierkante meter, een groot, goed bed, diepe, donkere kleuren, een ferme douche en nog geen 60 euro per kamer voor twee per nacht.

Lees meer: YUP Hotel

Bruut Hasselt

Bruut Hasselt

Op zondag en maandag sta je bij Bruut voor een gesloten deur maar de rest van de week is de voormalige boekwinkel in Hasselt dé plek voor de lunch. Het horeca-adres wordt gerund door vier vrienden zonder enige horeca-ervaring. Samen bedachten ze het concept, richtten ze de zaak in en zijn ze verantwoordelijk voor het reilen en zeilen. De lunch is standaard vegetarisch maar wie zin heeft, kan er vis of vlees bij bestellen. De gerechten zijn eenvoudig maar verrassend en het menu wisselt wekelijks naar de nukken van de eigenaren, vooral van ute die in de keuken staat. op vrijdag- en zaterdagavond zijn er uitglijders in de openingsuren: dan gedraagt het smalle zaakje zich als cocktailbar en rollen er hiphop-, R&B- en jazzhitjes uit de speakers.

De Saladerij Hasselt

De Saladerij Hasselt

Het laat zich raden wat er bij de Sladerij op het menu staat. Juist ja. De goedlachse eigenaresse Géraldine komt uit Gent, werkte voorheen bij het Europees Parlement in Brussel en verhuisde vervolgens voor en met de liefde naar zijn geboorteplaats, Hasselt. Daar, in haar nieuwe thuisstad, volgde ze haar plantaardige droom en toen ze het perfecte pand met stadstuin vond, ging het roer permanent om: hier zou haar gedroomde saladebar komen. De zaak is precies goed: licht, fris en toch huiselijk, het salademenu wisselt dagelijks en de groenten en het fruit worden iedere ochtend vers geleverd door de groenteboer om de hoek. Alle dressings maakt Géraldine in huis, net als het zoete aanbod aan taart en koek. Zelf je eigen riante, luxe maaltijdsalade samenstellen kan voor 15 euro en dankzij de ruime keuze aan voor-je-neus-gesmeerde broodjes en huis- gemaakte granola is de Sladerij ook een goed plan voor het ontbijt. Alles is vegetarisch en waar mogelijk vega- nistisch. Voor wie nog wat budget stuk te slaan heeft: de selectie ‘groene’ boeken zijn een aanrader om thuis de vegankunst te kopiëren. Mocht je de broodjes en salades liever aan huis bezorgd krijgen, dan kan dat ook, mits voor tien uur in de ochtend besteld zodat een en ander op tijd, per fiets, aan de voordeur geleverd kan worden.

Bardot Hasselt

Bardot Hasselt

First things first: borrelen – herstel: aan de apéro – kan bij Bardot in Hasselt. Spaanse kazen en charcuterie, cava’s en een keur aan gin-tonics. De zaak zelf is een mix van hout- tinten, zachte kleuren, opvallende tegels en hier en daar een (Brigitte) Bardot aan de muur. Om vervolgens als de wiedeweerga door te gaan naar restaurant Rosch.

Restaurant Rosch Hasselt

Restaurant Rosch Hasselt

Restaurant Rosch van eigenaren Nicolle en glenn zit in een klein pand vlak bij de Hasseltse binnensingel. Sober en verzorgd is de inrichting, met een open keu- ken en in totaal twintig couverts. Nicolle doet de bedie- ning en de patisserie, glenn bestiert de rest van de keuken. lekker zijn de dungesneden Iberico-hammen en crackers met dukkahkruiden, buikspek met pinda, chili en koriander, scheermesjes met chorizo en venkel en meer van dat soort dingen. Al overtreft niks de perfect gegaarde babykreeft met groene asperges, kool- rabi en vadouvankruiden. Afsluiten doe je met de fairy-bread Rosch, een luchtige cheesecake gevuld met mango. Een gerecht uit Australië, het land waar de twee samenwerkten bij The fat Duck.

Zuppa soupbar

Zuppa soupbar

Soepliefhebbers zouden eigenlijk sowieso een bezoek aan de Hasseltse soepbar Zuppa moeten brengen. Bij Zuppa is het namelijk goed, heel goed, en elke dag van de week anders – alleen de verse tomatensoep staat vast op de kaart. Verder mag je dagelijks een nieuwe soepsurprise verwachten, van pastinaak-zoete aardappelsoep tot pompoenkokossoep met scampi’s. Eigenaresse heleen Timmermans kookt haar soepen in de ‘soepkeuken’ boven de winkel – ruikt meteen ook zo lekker – en bundelde haar beste recepten en beste soeptips (wat werkt en wat niet) in een boek. fijn.