Nederland, Amsterdam9 augustus 2018, door Maartje

Muziek op de grachten: het Prinsengrachtconcert 2018

Nederland, Amsterdam, 9 augustus 2018, door Maartje

Muziek op de grachten: het Prinsengrachtconcert 2018

Op de site van Het Prinsengrachtconcert valt te lezen dat de gracht - de Prinsengracht is toch echt de feestgracht van de stad - 18 augustus omgetoverd wordt tot de grootste concertzaal ter wereld. Ha! De meest langgerekte is het sowieso. Mocht je nou denken dat dit niks voor je is, die klassieke klanken... Think again: de muzikanten van het jaarlijkse muziekfestijn krijgen het ieder jaar weer voor elkaar om een gevarieerd programma in elkaar te zetten in de categorie 'voor elk wat wils'. Wij, team Barts Boekje en het thuisfront, proberen ieder jaar aan te haken (bootje scoren, picknickmand mee en aansluiten maar!) en iedere keer verbaast het me weer hoe mooi en bijzonder het eigenlijk is. Daar kan ik uren over schrijven maar eigenlijk moet je het zelf een keer gaan beleven.

Prinsengrachtconcert

Prinsengrachtconcert

Het allerleukst is het natuurlijk wanneer je een boot(je) hebt en al vroeg voor de deuren van Pulitzer Amsterdam kunt gaan liggen (maak er een dagje van, je zal de enige niet zijn). Daar, voor Pulitzer Amsterdam wordt namelijk het podium opgebouwd (topplek) en maar liefst 10.000 (dat is hetzelfde als 10K voor de millennials onder ons) mensen genieten vanuit een rits aaneengeschakelde bootjes (zo leuk!), vanuit hun raamkozijn (jaloers!) of vanaf de kant (ook leuk) van de muziek. En van de sfeer. Want die is met niets te vergelijken. Het is, om in de woorden van de meest geliefde burgemeester ooit te spreken, precies zo’n evenement die Amsterdam de lieve stad maakt die het is. Het concert is namelijk voor iedereen. Jong en oud, arm en rijk, corpsbal of handbal, alternatief of creatief.

Daar, voor Pulitzer Amsterdamwordt namelijk ieder jaar het podium opgebouwd (topplek) en maar liefst 10.000 mensen genieten ieder jaar vanuit een rits aaneengeschakelde bootjes (zo leuk!), vanuit hun raamkozijn (jaloers!) of vanaf de kant (ook leuk) van de muziek.

Ook bijzonder is de verzameling van (inter)nationale muzikanten in hartje Amsterdam. Oke, om die namen te (her)kennen moet je wellicht een kenner zijn en dat ben ik niet, jij wellicht ook niet, dus ik ga me hier niet aan een opsomming wagen. Maar het feit dat het zo IS, dat er echt een aantal van de beste musici ter wereld spelen, dat is in mijn optiek al bijzonder genoeg (oke, Lucas en Arthur Jussen zijn van de partij, twee jonge (knappe) gasten, broers, die wereldfaam maken met hun klassieke optredens. We zagen onlangs een filmpje voorbij komen en waren prompt verslingerd; de twee zijn zowel leuk als indrukwekkend).

Maar het allerleukst is de afsluiting wanneer traditiegetrouw het Prinsengrachtconcert eindigt met de klassieker ‘Aan de Amsterdamse Grachten’, en iedereen (inclusief die internationale artiesten natuurlijk) luidkeels meezingen. Het is, kortom, een schoolvoorbeeld van wat Amsterdams lievelingsburgemeester aller tijden bedoelde met dat Amsterdam een lieve stad is. Mocht je nog steeds niet geloven hoe dat er uit ziet, dan moet je 18 augustus zelf maar komen kijken. En kijk ook alvast op de instagrampagina – hier worden in de aanloop naar 18 augustus alle ins & outs gedeeld.

Mini concertgangertjes

Mini concertgangertjes

Ook zo leuk: elk jaar wordt er voordat het avondprogramma van start gaat, het Kinderprinsengrachtconcert gehost. Dat is om 16 uur en is voor alle kids van de stad. Wat het verschil is? De muziek die dan klinkt is een bijzondere combinatie van klassieke muziek en popmuziek (en dat is eerlijk gezegd net zo leuk voor vaders en moeders!)

PROGRAMMA 2018

16.00 uur – Kinderprinsengrachtconcert

20.00 uur – Prinsengrachtconcert – Voorprogramma

21.20 uur – Prinsengrachtconcert – Hoofdprogramma

22.30 uur – Einde

www.prinsengrachtconcert.nl 

PS: Kun je er nou de 18e niet bij zijn in Amsterdam? Geen paniek: de hele boel wordt ook live uitgezonden op NPO 2