25x de leukste plekken in Zuid-Limburg

2 juli 2021, door Manon (Hey Frits)
25x de leukste plekken in Zuid-Limburg

Zuid-Limburg is wat mij betreft een van de mooiste provincies van Nederland. De glooiende heuvels geven je direct een vakantiegevoel en de dorpen zijn hier stuk voor stuk prachtig. Je maakt hier mooie wandelingen en je proeft er van het bourgondische leven: wijngaarden en bierbrouwerijen in overvloed! Dit zijn de 25 leukste plekken in Zuid-Limburg.

 

Het witte dorpje Thorn

Ok, officieel ligt Thorn niet in Zuid-Limburg, maar het is een fijne eerste stop onderweg naar het zuiden. Dit dorpje wordt ook wel de witte parel van Limburg genoemd, omdat dit plekje vol staat met witgeschilderde huizen.

Het witte stadje ThornHet witte stadje Thorn

Het dorp is erg klein, je kunt er in een klein uurtje wel doorheen wandelen, maar het is zeker de moeite waard als je graag dit soort leuke stadjes bezoekt.

Kasteel Elsloo

Ook leuk voor de heen-of terugweg: Kasteel Elsloo. Een mooie plek om even de benen te strekken tijdens een wandeling in het bos bij het kasteel. Aan het kasteel grenst een botanische tuin die je kunt bezoeken, maar zorg dat je hiervoor in de ochtend arriveert, als de vrijwilligers in de tuin aan het werk zijn. Kasteel Elsloo is ook een hotel en je kunt hier ook lekker eten en drinken.

Kasteel Elsloo in Zuid-LimburgKasteel Elsloo in Zuid-Limburg

Wandeling over de Brunssummerheide

Een wandeling over de Brunssumerheide is prachtig in ieder jaargetijde, maar natuurlijk het allermooist als de heide mooi in bloei staat. Meestal is dit vanaf half augustus tot september. Op de website van Natuurmonumenten kun je een aantal leuke wandelingen over de Brunssummerheide in Zuid-Limburg vinden.

Rijd een stuk van de Mergellandroute

Zuid-Limburg is perfect voor een roadtrip. Een aanrader is om (een deel) van de Mergellandroute te rijden. Deze route is helemaal bewegwijzerd en op deze manier rijd je door de leukste dorpjes en kun je stoppen op de mooiste uitkijkpunten. Download de route in een app of haal een routekaart bij een vvv-kantoor.

Mergellandroute bordjeZonsondergang in Zuid-Limburg

Wij starten in Eijsden (onder Maastricht) en rijden de route in oostelijke richting via Noorbeek, Slenaken, Epen en Gulpen. Het drielandenpunt ligt ook op deze route, en je kunt onderweg nog een wandeling maken dwars door het prachtige Zuid-Limburgse landschap. Lees verder voor twee mooie wandelingen in de omgeving.

Eijsden, nét Frankrijk

Maak een korte stop voor een wandeling in Eijsden, een dorp waar je je even in Frankrijk waant. De panden met gekleurde luiken zijn prachtig!

Manon in EijsdenEijsden

Net iets buiten het centrum (als je de Mergellandroute blijft volgen) ligt Kasteel Eijsden, een schitterend kasteel met een prachtige tuin. Als je hier in het begin van de zomer komt staat de rozenstruiken prachtig in bloei.

Kasteel Eijsden

Uitkijktoren Mesch – uitzicht over het Zuid-Limburgse landschap

De toren van 9 meter lijkt misschien niet zo heel indrukwekkend hoog als je aankomt, maar vanaf de top heb je toch echt wel een adembenemend uitzicht over het Zuid-Limburgse landschap. Leuk om even te stoppen als je de Mergellandroute rijdt.

Uitkijktoren MeschUitkijktoren Mesch

Lunchen bij restaurant Du Nord in Noorbeek

Een leuke stop voor een hapje of een drankje is restaurant Du Nord in Noorbeek, met een Franse keuken. Bij mooi weer zit je hier gezellig in de kleine binnentuin, maar in het hoogseizoen kan het hier druk zijn dus telefonisch reserveren is aan te raden.

Restaurant du Nord NoorbeekRestaurant du Nord Noorbeek

Het vakwerkhuis met de blauwe raamkozijnen in Slenaken

Slenaken ligt op de Mergellandroute, maar je rijdt er echt zo doorheen. In de bocht van de Dorpsstraat staat één fotogeniek huisje dat het stoppen waard is. Een vakwerkhuis met blauwe raamkozijnen steelt hier de show. Dus parkeer de auto in de buurt om een paar foto’s te maken!

Manon vakwerkhuizen Slenaken

Maak een wandeling in de omgeving van Gulpen-Wittem Eys

Visit Zuid-Limburg heeft een hoop wandelroutes online staan, waaronder de route rondom Gulpen-Wittem Eys. Deze wandeling is 5,5 kilometer en toont je de mooiste vergezichten en leuke doorsteekjes.

Manon in Zuid-Limburg

Bruisende wijn proeven bij Domein Holset

Net weer even anders dan alle andere wijnhuizen in de regio is Domein Holset. Hier wordt namelijk bruisende wijn gemaakt, van de druiven die groeien op het domein. Je kunt hier een wijnproeverij doen en zelfs logeren.

Domein Holset Zuid-LimburgDomein Holset Domein Holset Zuid-Limburg

Gulpener Brouwlokaal

Meer een liefhebber van bier? Dan kun je bij het Gulpener Brouwlokaal bier gaan proeven. Ze hebben een leuke biertuin waar je tot laat in de avond van het zonnetje kunt genieten. Ook borrelhappen, lunchen en dineren kan hier en … je kunt hier natuurlijk óók een rondleiding door de brouwerij doen.

Gulpener BrouwlokaalGulpener Brouwlokaal

Vakwerkhuizen in Terstraten

Terstraten is een gehucht met een aantal goed bewaarde vakwerkhuizen, dus rijd hier zeker even heen als je in de buurt bent. Fun fact: Eén van de schuren uit dit dorp is in de jaren 50 afgebroken en opnieuw opgebouwd in het Openlucht Museum in Arnhem.

Terstraten Zuid-LimburgTerstraten Zuid-Limburg

Maastricht, de parel van Zuid-Limburg

Hij hoeft eigenlijk niet in het rijtje, want het is vanzelfsprekend dat je naar Maastricht gaat als je in Zuid-Limburg bent. Maar wat zijn de leukste plekken en waar moet je heen? Check dan Weekendgids Maastricht – dit zijn de hotspots. 

Maastricht LimburgDe Maas MaastrichtTerrasje in Maastricht

Lunchen bij Loods 81 in Margraten

Een eetpodium, zo heet Loods 81 officieel. Een oude aardappelloods is omgebouwd tot fijne hotspot in Margraten, waar je eten kan afhalen bij de traiteur of waar je in een vintage interieur kunt genieten van allerlei lokaal lekkers.

Loods81 Margraten Zuid-LimburgLoods81 MargratenLoods81 Margraten

Lavendelwalhalla bij Kwekerij Bastin

Als je van bloemen of tuinieren houdt, dan is het zeker leuk om even bij Kwekerij Bastin langs te gaan. Een kweektuin waar je naast allerlei soorten lavendel nog veel meer andere planten kunt bewonderen. In de kwekerijwinkel kun je onder andere boeken, etherische oliën en gedroogde lavendelproducten kopen.

Kwekerij BastinKwekerij Bastin

Op en top Zuid-Limburg – Het bruisende Valkenburg

Het is wat toeristisch, maar toch is het centrum van Valkenburg wel erg gezellig en zeker een bezoek waard. De stad heeft veel terrasjes en het historische centrum ligt er nog steeds prachtig bij.

Valkenburg Zuid-LimburgValkenburg Zuid-Limburg

Grotbiken in Valkenburg

Ook leuk in Valkenburg: grotbiken. Met een gids fiets je diep onder de grond door de gangenstelsels van de mergelgrotten. Een coole activiteit als je zin hebt in wat actie!

Wandel een Route des Vins

Een echte aanrader is een Route des Vins wandeling te doen. Er zijn 4 wandelingen die dwars door (nouja, langs) wijngaarden en het Zuid-Limburgse heuvelland gaan. Wij hebben de route Wahlwiller-Eys gewandeld en het was fantastisch. Een afwisselende bewegwijzerde wandeling met onderweg informatie over de wijngaarden en het proces van wijn maken. Aanrader!

Lees ook: Nederlandse wijngaarden – op wijnreis in Nederland

Route des Vins Zuid-LimburgRoute des Vins Zuid-LimburgRoute des Vins

Indrukwekkende Amerikaanse begraafplaats in Magraten

Je hebt er vast weleens van gehoord: de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. Ruim 8000 witte grafkruizen herinneren je aan de gruwelijkheden die zich hebben afgespeeld tijdens de bevrijding in de Tweede Wereldoorlog.

Amerikaanse begraafplaats Margraten

Enci-groeve onder Maastricht

Net onder Maastricht ligt de Enci-groeve, een plek waar al sinds 1926 kalksteen wordt gewonnen voor het maken van cement. Een gigantisch gebied waar ze momenteel een natuurgebied aan het ontwikkelen zijn en waar je kunt wandelen en meer over de geschiedenis van de groeve kunt leren.

Truffels bij Eyserhalte

Tussen de glooiende heuvels bij het dorp Eys staat delicatessenwinkel Eyserhalte. Een zaak met groenten en fruit – en alles wat je verwacht in een delicatessenwinkel – maar ook: truffels. Eigen gekweekte truffels zelfs (o.a.), want Eyserhalte is een heuse truffière.

B&B Brookerhof

Overnachten in Zuid-Limburg

Een aantal leuke tips om te overnachten in Zuid-Limburg:

+ B&B Brookerhof in Nuth is een prachtig bed & breakfast met twee stylish accommodaties. De oude boerderij heeft een mooie binnentuin waar je heerlijk rustig kunt zitten en achter het huis ligt een groene weide waar je tussen de alpaca’s op het terras onder de bomen kunt zitten.

+ B&B No 42. in Valkenburg is een heerlijke plekje als je niet in het drukke centrum van Valkenburg wil verblijven, maar wel dichtbij de stad wil zitten. Slechts één kamer beschikbaar, maar dan krijg je wel alle aandacht die je verdient!

B&B No42 Valkenburg B&B No42 Valkenburg

+ Op een groot landgoed ten noorden van Maastricht ligt Buitenplaats Vaeshartelt, een hotel in een 18e-eeuws buitenverblijf die nu helemaal sfeervol en hip is ingericht en waar je kunt overnachten en eten en drinken.

+ Bij Domein Holset – de wijngaard waar je de bruisende wijnen kunt proeven – kun je ook blijven logeren! Dat is helemaal ideaal als je een wijnproeverij wil doen natuurlijk.