Roadtrip door Zuid-Limburg: de leukste route inclusief stops (wintertip!)
"Ons eigen stukje buitenland", zo wordt ook wel gezegd over Zuid-Limburg. Dat komt doordat het er daar een tikkeltje anders aan toegaat dan in de rest van ons kikkerland. Nergens in Nederland kennen ze de termen bourgondisch en gastvrijheid zo goed, de heuvels zorgen ervoor dat de wintermaanden er hier nog knapper uitzien en de tradities maken het wintersprookje compleet. En dan hebben we het nog niet eens over de wijnen, grotten en de steden in combinatie met de natuur gehad.
Genoeg redenen dus om naar Zuid-Limburg af te reizen. Een roadtrip was zo gemaakt: het enige lastige was de selectie tussen al de plekken. Afijn, dat hebben we ook voor je gedaan. Dit is de ultieme roadtrip door Zuid-Limburg, inclusief de leukste stops.
Hoe lang je over de roadtrip doet is up to you. Al pak je vier dagen, of je neemt slechts een deel van de route, die je dan in minder dagen kunt doen. En heb je de smaak lekker te pakken? Bekijk dan ook de andere winterse roadtrips op de website.
Wil je de eerste dag van je roadtrip in Maastricht wakker worden? In een pittoresk straatje met wit kerkje in het Statenkwartier vind je Cousins boutique hotel en daar slaap je gegarandeerd goed.
Centrum Maastricht: en óf we de roadtrip beginnen met een goede Limburgse vlaai. Retorische vraag, want we zijn er tenslotte niet voor niks. Sowieso is er in het centrum van Maastricht volop horeca te vinden én hele (lees: heeeeule) leuke en goede. Maar vergeet ook de wijk genaamd Wyck niet: het leukste plekje van Maastricht. Eigenlijk de een na leukste, want de leukste is momenteel de wintermarkt van Maastricht. Daar kun je terecht t/m 31 december. In het centrum en op de kerstmarkt van Maastricht ben je in ieder geval de eerste ochtend van de roadtrip wel zoet.
Chateau Neercanne: de stad laten we even achter ons, want hoog op een heuvel is Chateau Neercanne een must visit. In de voormalige stallen van het kasteel is l’Auberge de Neercanne gevestigd en hier kun je fine-lunchen. In de intieme en knusse setting wordt er gekookt met producten uit eigen groentetuin en regio.
Apostelhoeve: zo, de bodem is gelegd. Op naar de volgende stop, geheel in Limburgse sferen. Uitkijkend over de glooiende heuvels, bovenop de Louwberg – één van de mooiste plekken van Limburg en onder de rook van Maastricht – nip je aan je wijn tijdens een wijnproeverij in dé wijngaard van Maastricht. Het hele jaar door kun je er terecht, wel vooraf even bellen.
Wil je deze roadtrip echt goed doen én heb je langer de tijd? Volg dan de Mergellandroute: een autoroute langs alle hoogtepunten van het Zuid-Limburgse heuvelland. Het officiële startpunt van de route is station Maastricht, maar het is mogelijk om op ieder punt aan te haken. Leuk om in ieder geval een stukje te volgens tijdens je trip. Scoor een boekje bij het VVV-kantoor in Maastricht.
Dorp Eijsden: wijntje achter de kiezen (alcoholvrij voor de Bob, natuurlijk), ga dan voor korte stop naar Eijsden. Een stukje Frankrijk in eigen land in dit dorp met gekleurde luiken, het kasteel en heuvels op de achtergrond.
Uitkijktoren Mescherhei: in de middle of nowhere ineens een torentje, waar je enerzijds uitkijk hebt op België en aan de andere kant puur natuur: het overkomt je alleen tijdens een roadtrip. Bij deze uitkijktoren kun je enorm ver weg kijken en dat is een bezoek meer dan waard.
Hei 15: precies wat je hoopt dat het gaat zijn, plus een flinke dot meer. Een heerlijk vakantiehuis met een passie voor design, de omliggende natuur en het boerenleven. Je kunt er heerlijk overnachten en turen door de raampartijen, die een geweldig uitzicht over de hei bieden. Adembenemend (nooit meer zeggen dat Nederland niet mooi is!). En juist leuk in de koudere maanden met een hottub en vuurschaal buiten. Niks meer aan doen.
Bij Hei 15 bieden ze ook massages aan, als je van tevoren laat weten dat je er wel een wilt. Het ontbijt is hier volledig gericht op slowfood en rustig aan de dag beginnen. No problem, dan doen we dat gewoon.
Slenaken: de eerste dag was druk, dus de ochtend dat we wakker worden, starten we tranquillo. Of je begint met het Slowfoodontbijt van Hei 15 en stapt daarna in de auto. Of je slaapt uit en begint met een pico bello lunch in Klein Zwitserland bij restaurant Puur. Het restaurant van hotel Klein Zwitserland kijkt uit over de o zo mooie vallei en het menu is een cadeau voor jezelf.
Route des Vins Wahlwiller-Eys: wie zegt dat er alleen wijnroutes zijn in Frankrijk, die sturen we rechtstreeks naar Zuid-Limburg. In de gemeente Gulpen-Wittem is de eerste bewegwijzerde wijnroute gelanceerd. Rondom Eys en Wahlwiller vind je een educatieve route van ongeveer tien kilometer, waar je onderweg maar liefst vijf wijngaarden passeert en het romantische ‘wiengetske’, a.k.a. het wijnweggetje.
Gulpener Brouwlokaal: bier naar wijn geeft… Ach joh, in het geval van Gulpener Brouwlokaal maakt het allemaal niet uit. Al ga je er maar heen voor een leuke lunch. In het brouwerijcafé serveren ze bijvoorbeeld de brouwerslunch: een proefglas bier of sap met een brouwerssoep, een rijkelijk belegd bierbostelbroodje en ‘n kleine lekkernij. Bierliefhebber? Vooraf kun je reserveren voor een highbeer, er is een microbrouwerij en het leukste van allemaal zijn misschien wel de eeuwenoude gewelfde kelders van de brouwerij. Daar ontdek je bij kaarslicht een unieke biercollectie met meer dan 100 stijlen uit binnen- en buitenland tijdens het ‘Vintage Bierproeverij’ arrangement.
Gulpen-Wittem Eys: nog wat energie in de poten over? Rijd met de auto naar de Moorenheideweg in Enkelrade, waar je de auto neer kunt zetten op de onverharde parkeerplaats. Vanaf hier start een wandeling van 5,5 kilometer, genaamd de Gulpen-Wittem Wil Eys. Volg de blauwe pijltjes en je komt langs een plek die het Toscane van Zuid-Limburg wordt genoemd.
Boscafé ‘t Hijgend Hert: een berghutje in het ‘bergdorpje’ Vijlen. Volledig verstopt tussen de bomen. Het is er rustig (heerlijk), het is er lief, knap en in de winter romantisch donker. Alles wat er op tafel geserveerd wordt, is de wandeling naar boven meer dan waard.
Domein Holset: is een behoorlijk knappe bed & breakfast midden tussen de Limburgse wijngaarden. Hier beland je als je op zoek bent naar the best of both, nee, ‘multiple‘ worlds. Dat heeft alles te maken met het feit dat Domein Holset ten eerste een – zoals gezegd – bed & breakfast is. Het tweede punt is hetgeen waar we zelf nogal ondersteboven van zijn: je bevindt je tussen de wijngaarden (we herhalen: tússen de wijngaarden), waar Domein Holset hun eigen mousserende wijnen produceert. En als laatste is alles ook nog eens ongelooflijk knap en bruist het er dus van de mousserende wijnen.
Gasterij de Koffiemolen: op naar het pittoreske Valkenburg. Het liefst starten we een bezoek aan de stad bij Gasterij de Koffiemolen, waar de koffie warm geschonken wordt en het er rete gezellig is. Dus op naar de oude Franse Watermolen (vandaar die naam) in hartje centrum en gewoon maar binnen wandelen.
Kerstmarkt Valkenburg (t/m 7 januari 2024): je bent niet in Valkenburg geweest zonder een bezoek te brengen aan de kerstmarkt. Kerstmarkt is nogal een understatement, want eigenlijk wordt Valkenburg omgetoverd tot kerststad. Je weet wel, je hebt die kerstmarkt onder de grotten, maar er is zoveel meer. Er zijn lichtjes, er is muziek, er zijn evenementen voor jong en oud en je kunt met het skiliftje omhoog. Je hebt nog tot en met zeven januari de kans om langs te gaan. Of om twee keer te gaan, dat mag natuurlijk ook.
Chateau st. Gerlach: Les Salons, middenin het bijzondere Chateau St. Gerlach, is geweldig. De voormalige woonvertrekken, keuken en eetkamer van Baron de Selys de Fanson zijn het decor van het restaurant. De ruimten lijken stil te hebben gestaan in het verleden en al die tijd helemaal puntgaaf bewaard gebleven, terwijl de gerechten van de chef en team on top of the world zijn. Het team kookt met ingrediënten van het eigen landgoed en uit de regio: honing van eigen bijen verwerkt in de zoetigheden van de High Tea. Van zulks. Maar er is meer, in en rondom het landgoed van Chateau St. Gerlach. Zodra de Nederlandse seizoenen buiten zitten niet meer toelaten, is het binnen bij Burgermeester Quicx het allerknust. Want hoe je het ook wendt of keert, neerzakken voor een goede kop koffie en een (doe maar groot stuk) taart ernaast is precies wat je wilt. Enne, je mag gerust blijven zitten voor de lunch hoor, want die is net zo lekker.
En overnachten, dat doen we daarna het liefst bij Château St. Gerlach.
Thermae 2000 in Valkenburg: wat is er nu leuker in de winter dan een bezoek aan de spa? Oké, misschien de kerstmarkten, maar Thermae 2000 doet aardig mee. En we zijn niet voor niets in Limburg, vandaar dat we zo’n bezoek aan de spa het liefst combineren met wijn. Je hebt tegenwoordig een écht wijnuitje bij Thermae 2000 in Valkenburg, waar je een wijnbad – jawel, een wijnbad – kunt nemen. Om de rest van je minitrip uitgerust door te brengen of om opgeladen naar huis te gaan.
Kasteel Elsloo: leuk voor de terugweg om even de benen te strekken. Maar ook zo fijn voor een wandeling in het bos bij het kasteel. Aan het kasteel grenst een botanische tuin die je kunt bezoeken als de vrijwilligers in de tuin aan het werk zijn in de ochtend. Bij Kasteel Elsloo kun je ook lekker eten.
Als je nu helemaal in de roadtrip vibe zit, dan is het boek ‘12 roadtrips door Nederland‘ van Hey Frits een hele goede om erbij te pakken!