De verborgen parels van Amsterdam-Noord

24 augustus 2020, door Manon (Hey Frits)
De verborgen parels van Amsterdam-Noord

Met @uitinams ging ik op pad om de leukste hidden gems van ‘mijn buurtje’ Amsterdam-Noord te ontdekken. Nieuwe plekjes, de goedbewaarde geheimen en de echte parels. Met de Instagram campagne #ontdekjebuurt en #maaktmokum maak je kennis met de leukste hotspots en favoriete plekken van Amsterdammers in de verschillende buurten. Hey Frits had de eer om Amsterdam-Noord te vertegenwoordigen.

 

Wist je dat Noord het grootste stadsdeel van Amsterdam is? Een fiets of auto is dus wel handig als je op pad gaat in Noord. Wij starten onze tocht bij NDSM, vanaf centraal station kun je rechtstreeks een pontje pakken die je in 15 minuten naar het NDSM-terrein brengt. Daar kun je bij NDSM Bikes een fiets huren. Eerst is het ook nog de moeite waard om op het NDSM-terrein rond te kijken, als je daar nog nooit geweest bent. Een paar leuke plekken daar zijn IJver, Pllek en Noorderlicht bijvoorbeeld. Maar voor de pareltjes ‘van de gebaande paden’ moet je even verder lezen …

Volg ook Hey Amsterdam-Noord op Instagram voor alle hotspots

Waargenoegen Amsterdam-Noord Nederland

Waargenoegen

Misschien ken je Neef Louis en Van Dijk en Ko al wel, op de Papaverweg, maar wist je dat daar ook het hele leuke kleine eettentje Waargenoegen verstopt zit? Dit culinaire pandje van Thaïs is kleurrijk ingericht en heeft een gezellig en zonnig terras. En je kunt er natuurlijk lekker eten! Waargenoegen is ook De Buurtsuper, een plek waar je allerlei producten uit de omgeving kunt kopen.

Lees ook: Amsterdam-Noord, dit zijn de hotspots

Waargenoegen Amsterdam-Noord NederlandWaargenoegen Amsterdam-Noord Nederland

Pompet

In het Noorderpark zit Pompet op een hele fijne groene spot. Dit kleine restaurantje heeft een terras tussen de bomen en een jeu de boules baan voor de deur.  Binnen is het klein maar fijn inclusief huiskamergevoel, dus – vooral in de winter of op regenachtige dagen – zit je hier heerlijk knus en kun je zelfs bordspellen doen!

Pompet Noorderpark Nederland Amsterdam

Kost en Inwoning

Op de Van der Pekstraat vind je de kleurrijke conceptstore Kost & Inwoning. Een walhalla voor iedereen die van mooie dingen houdt. Fijn voor cadeautjes voor iemand anders of gewoon voor jezelf. Meubels, woonaccessoires en sieraden kun je hier onder andere kopen.

Kost en inwoning van der pekstraat Amsterdam NederlandKost en inwoning van der pekstraat Amsterdam Nederland

Koffiebar MOK

Op en rondom het Gedempt Hamerkanaal zitten genoeg bekende hotspots (ik noem Oedipus, Stork, Coba, Skatecafe, FC Hyena, Hotel de Goudfazant en Hangar), maar óók koffiebar MOK. De huiskamer van Amsterdam-Noord, zoals ze het zelf omschrijven, en qua sfeer weer even lekker anders dan de rest.

Koffiebar MOK Amsterdam-Noord Nederland

De VerbroederIJ

Iets verderop – aan het IJ en naast de pont naar het Azartplein – zit De VerbroederIJ. Hier krijg je op zomerse dagen echt een vakantiegevoel, als je wil kun je er zelfs zwemmen. De VerbroederIJ is een café met stadsstrand en moestuin-community, inclusief hele gezellige kas op het terrein en allerlei groenten die verbouwd worden. Je kunt je dus wel voorstellen dat je hier lekker kunt eten!

De VerbroederIJ Amsterdam-Noord NederlandDe VerbroederIJ Amsterdam-Noord NederlandDe VerbroederIJ Amsterdam-Noord Nederland

Het Mandela Huisje

Wat mij betreft de grootste hidden gem van Amsterdam- Noord: Het Mandela Huisje bij de Sixhaven, recht tegenover Amsterdam CS. In de zomer moét je echt het zomerterras uitproberen, een hele fijne plek met uitzicht over het water waar je echt even dat vakantiegevoel krijgt. Ze hebben allerlei leuke plekjes gecreëerd om lekker te zitten: in een strandstoel aan het water, in de hangmat onder de boom of in de schaduw van de boom. Je kunt aanschuiven voor de daghap of gerechten van de kaart bestellen.

Mandela Huisje in Amsterdam-NoordMandela Huisje in Amsterdam-Noord

Van april t/m oktober kun je genieten van deze hotspot in Amsterdam-Noord. Trouwens alleen met goed weer, en dat is vanaf een graadje of 17 met droog weer en niet teveel wind. Op hun website kun je altijd checken of ze open zijn.

Proost & Stroop op het NoordOogst terrein

NoordOogst-terrein

Het ligt een beetje uit de richting, maar het is het omfietsen waard. Als je dingen als een vlindertuin, moestuinen, een wijngaard en blije varkens kunt waarderen tenminste. NoordOogst is een stadslandbouwproject waar alles op een duurzame manier geproduceerd wordt. De natuur staat centraal. Zo is er vlindertuin Mot in Mokum waar je alles leert over vlinders en waar je òòk kunt logeren in een heel leuk klein observatiehuisje.

 

NoordOogst terrein in Amsterdam-Noord

Er wordt wijn gemaakt (helaas niet te koop, maar de wijngaard ziet er wel mooi uit!) en er wroeten tevreden varkens van Buitengewone Varkens. Je kunt eten en drinken bij POF (van de mensen van Noorderlicht) en er wordt bier gemaakt door Friekens. Een gerookt visje of een stukje vlees haal je bij Rookt en ook kun je honing kopen van de bijen die er wonen in de bijenkorven. Er zijn moestuinen en de kids kunnen spelen in de natuur speeltuin. Kortom, genoeg te doen hier! Regelmatig hebben ze open dagen waarbij alles te koop is, maar je bent er altijd welkom. Laat je niet afschrikken door de hekken die om het terrein staan!

De Vlindertuin Mot in Mokum NoordOogst

Kende jij deze hotspots in Amsterdam-Noord al? Of ken je nog meer verborgen parels die het delen waard zijn (of hou je ze liever voor jezelf?) Hoe dan ook, Amsterdam-Noord verveelt nooit! Voor bewoners én toeristen is er altijd wat te ontdekken.