Nederland, Amsterdam14 oktober 2022, door Michel + Renske

Hier drink je koffie in Amsterdam – de ultieme lijst

Nederland, Amsterdam, 14 oktober 2022, door Michel + Renske

Hier drink je koffie in Amsterdam – de ultieme lijst

Goede koffie is een vak - en daarom presenteren we dus met trots de ultieme lijst met de fijnste plekken in onze hoofdstad. Immers gaat er voor velen geen dag voorbij zonder een sterke kop, een fijne sloot a.k.a. een bakkie pleur. Hier moet je wezen, hier moet je zijn in Amsterdam voor koffie.

Heb je haast? Deze koffiebars hebben retegoede take away (met lekkers!).

Centrum

Centrum

Luuk’s coffee

Deze Luuk heeft voor z’n zaakje een top notch plekje uitgekozen. Namelijk de immers drukke Noordermarkt/Westerstraat-kruising. Slim! Los van dit fijne plekje, trekt hij ook zeker publiek vanwege de heerlijke koffies en matcha’s. Bij Luuk gebruiken ze een eigen blend van bonen – die je ook kan kopen. Zit ook nog eens in een heel knap zakje, kunnen we wel stellen.

Hummingbird

Hummingbird is een zalig vrolijk zaakje achter de drukte van Rokin/Dam. Perfect om te combineren met een dag shoppen dus. Het zaakje is klein, maar daardoor knus, met verschillende zitjes aan het raam en voor de deur.

Anne&Max

Anne&Max

Je kunt er bijna niet om heen in Amsterdam, want Anne&Max vertegenwoordigt zich goed op wel zes plekken verspreid door heel Amsterdam bij; Houthavens, Oostenburg, Oud West, The Style Outlet, Zeeburg en in Zuid vind je ze. En dat ze dus op zes plekken zitten verspreid, dat begrijpen we wel. Want alleen de naam is al uitnodigend om lekker te komen chillen, je denkt toch meteen aan een goede bak koffie en chille lounge stoelen waar je even heerlijk bijkletst met je vrienden? Of achter de laptop werken, of gewoon voor rustig een krant lezen. Bij elke vestiging weet je gewoon dat je goed zit. Fijne plek, lekkere koffie met lekker eten en goede bediening. Geen tijd (of zin) om binnen te zitten? Coffee-to-go hebben ze ook met natuurlijk iets lekkers to-go.

 

 

Nous

Een nieuwe, echt leuke in de Jordaan. Wel zo fijn als je een keer zin hebt in goede specialty coffee zonder rij. Nous is te vinden op een knap hoekje op het Haarlemmerplein. Lekker voor take out, knus voor sit in.

Rumbaba

Aan de altijd gezellige Elandsgracht zit Rumbaba verstopt. Eerlijk gezegd vinden we dit meer een to go stop dan echt een zit-stop, want veel zitruimte is er niet, maar dat maakt de koffie niet minder goed. De bonen van Rumbaba zijn een schot in de roos en daarom een bezoekje waard. Overigens zijn ze ook goed in taarten en ander lekkers bakken, dus graai hier zeker wat mee.

Bocca

Bocca is fijn vanwege de ligging (lieve kleine straatjes, leuke shops), maar ook vanwege de ruimte in dit heerlijke pand. Los van koffie drinken, kan je hier ook prima neerstrijken om een paar uur te werken. Ook worden bij Bocca workshops gegeven: latte art, barista skills, ga zo maar door. Is leuk!

Saint Jean

Mag absoluut niet ontbreken in deze lijst. De leuke Saint Jean. Een topper voor heerlijke koffie, maar ook voor de vegan (!) pastries die aanvoelen als een geschenk uit de hemel.

Priesthood

Een grappige twist in het rijtje: bij Priesthood kom je in een boekenwinkel binnen. En moet je meteen blijven staan, links in de hoek moet je wezen. Je bestelt en strijkt neer op het bankje voor de deur of neemt ‘m lekker to go mee.

Amsterdam-Zuid

Amsterdam-Zuid

Back to Black

Naast de locatie met eigen roosterij, springt de Weteringschans er toch wel uit. De blauwe deur en ramen, het prachtige opstapje en het knusse hoekpandje (sowieso: we love hoekpandjes!). Hier bestel je je matcha latte, je havercappuccino of je koffie verkeerd aan de bar en neemt snel plek om aan het raam mensen te kijken.

Coffee District

Een all time favo, die nooit, maar dan ook nooit, teleurstelt. Het heerlijke ondernemende duo Adil en Rosa begon met hun eerste pand aan Hendrik Jacobszstraat. Een prachtig licht pand met fantastische zitjes en heerlijke pastries. In corona tijd kwam daar het enorm druk bezochte pand bij aan de Willemsparkweg. Inmiddels weet heel Amsterdam Coffee District te vinden, in combinatie met een rondje Vondelpark.

Scandinavian Embassy

Inmiddels gevestigd op twee locaties, met Europaplein als nieuwste parel. Hierbij, in tegenstelling tot het pand in de Pijp, een grote eigen bakkerij – waar dus de heerlijkste Zweedse happen uit de oven komen. Daarnaast zit je hier goed voor een vers ontbijt, maar ook voor een goede filterkoffie.

Vinnies

Blijft een altijd gezellige, Vinnies op de Scheldestraat. Voor velen een vast afhaaladres voor fijne koffie en heerlijke lunches.

Badeta

Altijd fijn om een adresje achter de hand te hebben waar de leukste shops van Amsterdam op een kluitje zitten, a.k.a. de Pijp. Badeta is letterlijk de Ceintuurbaan oversteken en je waant je in een wat rustiger deel van de stad. In een soort van kelder bestel je de lekkerste koffies (to go) en je kan er weer tegenaan.

 

Weer zo’n fijne koffieplek in de Pijp – Liev Coffee & Pastry. Juist, voor al je koffie en zoetigheid needs. Laagjestaart, cinnamon rolls, goede koffie. Een kleine, maar fijne kaart. Je bent net buiten het drukke van de Pijp, dus na je momentje bij Liev, slenterend koffie drinken en taart eten it is. Er zijn niet echt hartige dingen, maar als je ok bent met een stuk cake voor lunch, dan is het top.

Liev Coffee & Pastry

Amsterdam-West

Amsterdam-West

Lot61

Oh, het blijft een favoriet. In menig koffietent wordt de heerlijke boon van Lot61 gebruikt en in het hol van de leeuw is het al even gezellig. Bij het knusse hoekpandje neem je plaats aan het raam of voor op de bankjes. Nog meer goed nieuws? Als treats serveren ze hier lekkers van bakkerij Ulmus. Fijnere pluspunten kunnen we niet bedenken. Inmiddels hebben ze een tweede Lot61 geopend naast Centraal Station in Doubletree by Hilton, ook echt een fijne go-to!

Fuku

Diep in BoLo vinden we Fuku. Een gezellige koffietent waar menig local zijn dagelijkse dosis energie komt halen. Extra leuk? De low key, ongedwongen sfeer, de fijne zitjes waar je zo een krukje bij aanschuift. En dus altijd wel een plekje te vinden.

Selma

Deze Zweedse fijne parel is om meerdere redenen een goede pauze waard. Zo zijn er cinnamon buns (yes), een heerlijke interieur en fijne koffie. De koffie is van Strooker Koffie en een wandeling zeker waard. Even opletten, want op maandag en dinsdag is het filiaal in West gesloten.

AO Bar

Bij AO Bar spat de cleanness ervan af: wit met blauwe muren, licht houten meubels. Met goede Aziatische invloeden. Ook meteen een goede to go plek voor je koffie door het (Wester)park.

Ynk. Coffee

Misschien de kleinste, maar absoluut niet een die over het hoofd gezien mag worden. Ynk kent twee tafels, maar heeft enorm veel vaste gasten die voor een to go versie komen en zich vervolgens in de drukke stuk wanen. Elke dag open.

 

Amsterdam-Oost

Amsterdam-Oost

Yusu

Own roast en own bakes. Explains it all. De lekkerste koffie (van eigen bakkerij) en daarnaast ook nog huisgemaakte fijne zaken voor erbij, zoals double baked cheesecake met peer, scones. Daarnaast verdienen ze een 10 voor originaliteit, met de lekkerste variaties van matcha thee (met een wolkje erin bij regenachtig weer) of taro ice cream koffie. Genoeg te ontdekken.

Harvey

Watergraafsmeer is een fijne dorps-koffie-stek rijker. Inrichting gedaan door Styling Heroes (u vast bekend). Op dit fijne hoekje komt menig mens met krant de dag starten, maar je kan er ook heerlijk werken of de kids pluggen in de kids hoek en zelf je moment pakken.

Barmhartig

Een eigenaardige koffietent, in de goede vorm. Aan het IJ vind je twee trappen op Barmhartig. Hier is het altijd levendig, want een kapper knipt en een deur verder vind je de sportschool. Je koffie drink je hier met uitzicht op het IJ.

4850

Er was onrust in Oost. Want 4850 stopte met de koffie en buns. Rep en roer. Gelukkig wordt het snel hersteld en opende de deuren weer van woensdag tot zondag voor alles wat je wilt van deze enorme kwaliteitstent.

Coffee Bru

Een all time favo die nooit verveelt. Waarschijnlijk vanwege het dorpse karakter. Van jong tot oud stapt hier binnen. Voor een americano of flat white, er is voor ieder wat wils. Aan Eriks heb je hier een goede buur, daar stap je daarvoor/daarna binnen voor een knapperige croissant of een lekker kaasje.

Amsterdam-Noord

Amsterdam-Noord

Public Space

Minimalistisch, strak en modern. Dat is Public Space. Met bij binnenkomst meteen een prominente bar met een beest van een koffiemachine. Plof in de banken of loungestoelen en bestel die lekkere koffie. Binnen 5 minuten wandelen vanaf de pont.

Liever Hier

Misschien wel het mooiste pandje in Amsterdam-Noord. Het groen siert de hele voorgevel en maakt het een genot voor het oog. Bij Liever Hier bakken ze taarten bij de koffie, 100% plantaardig. Ze openen van vrijdag tot zondag en dat maakt dit de perfecte uitstap voor een druilerige dag of zonnige weekendochtend.

Pompet

Niks op aan te merken – Pompet in het Noorderpark. In de zomer op het terras of warm binnen in de winter. De koffie is lekker en opladen doe je hier zeker, in de natuur.

Broodbakkerij Ex

De leukste van Noord. Want een goede combi, als je het ons vraagt. Brood, vers van Ex, en daarbij in zit sinds kort White label koffie. Kan niet missen. Lekker plaatsnemen op het trapje aan een tafeltje en mensen kijken die hun bammetje op komen halen.