21 oktober 2021, door Maartje

Het leukste van Haarlem én omgeving

21 oktober 2021, door Maartje

Het leukste van Haarlem én omgeving

Voordat we hier van wal steken: pak (ook) deze lijst er vooral even bij: Nieuw (en niet te missen) in Haarlem, want dat is onze zogenoemde evergreen waar we keer op keer Haarlems nieuws aan toevoegen. Maar groot Haarlem en van die tijdloze klassiekers die je anders zomaar zou kunnen missen, tsja, die verdienen een losse lijst. Waarvan akte: Het leukste van Haarlem én omgeving. 

Haarlem

Haarlem

We kunnen natuurlijk niet alle adressen uit eerder genoemde Nieuw (en niet te missen) in Haarlem lijst hier opsommen, dat zou gek zijn. Dus met het mes op de keel noemen we alleen Frenchie , waar je kunt eten, kunt slapen en lunchen, stippen we Madam Garage aan omdat het de allerbeste lampencollectie is en blijft, wil je altijd even bij Cleeff binnenwandelen omdat het er al tijden zo heerlijk ongecompliceerd is, net als Wolkers. Natuurlijk het razend populaire Native Haarlem. Lekkers voor thuis vind je bij de Slagersdochter, op een steenworp van het treinstation: het is hét adres voor de lekkerste worsten en beste broodjes (ook vega!) van Haarlem en een begrip in de Zijlstraat is By Lima. Hier kwamen al kleurrijke, vegan gerechten op de witgelakte tafels voordat het hip was. Geen jasje-dasje bij het restaurant De Zeeuw van chef Jeroen de Zeeuw. Fancy is het restaurant, vanwege de kwaliteiten van Jeroen, maar verder is alles lekker informeel. Lekker, snel en voordelig klinkt vaak als muziek in de oren na een dagje stad-struinen en leidt meestal tot pizza en pasta. Voila: Nolita.

Strand

Strand

Zeg je Haarlem, dan zeg je eigenlijk ook wel ‘strand’. In elk geval is de Noordzee niet heel ver weg en een dagje strand is vanuit ‘Klein Amsterdam’ zo gefixed. Bloemendaal aan Zee, Zandvoort, Velzen-Noord, Wijk aan Zee… We gooien het voor het gemak maar even op één hoop. Dit vinden we de fijnste adressen:

De Republiek natuurlijk (Bloemendaal), de mooiste strandtent van het land. En het verstopte, onbekende, je-komt-er-alleen-te-voet strandpaviljoen Fosfor, ofwel onze ontdekking van 2021. Kayuca Zandvoort is de jongste van het welbekende Zandvoortse rijtje en je bent zo goed als je laatste winst, toch? Dus noemen we Kayuca hier (want eigenlijk is het een beetje een pot nat in die hoek. Fijn? Ja. Meer van hetzelfde? Ja). Tijn Akersloot mag ook niet onbenoemd blijven, net als Aloha. En verder willen we je graag deze lijst door laten spitten: de leukste strandtenten van het land. 

In het groen

In het groen

De omgeving van Haarlem is een groene en daar vind je van die losse parels die je gewoon wil bezoeken. Komen ze:

  • Plantage Rococo – een no brainer op elk vlak. Beeldschone plek waar alles klopt en waar je kunt logeren of alleen ontbijt, lunchen of dineren. Of vier er een fuif! Perfecte plek daarvoor. Lees meer over Plantage Rococo
  • Buitenplaats Plantage Vogelenzang – voor Plantage Rococo runden de eigenaren al Buitenplaats Plantage Vogelenzang. Niet om te slapen, wel om te tafelen én om te shoppen. Te gekke (en ook al zo mooie) en bovenal duurzame plek. Lees meer over Buitenplaats Plantage Vogelenzang.
  • Shoppen én slapen (maar dus niet eten) doe je ook opperbest bij Sanne a.k.a. @enstijl. Het gezin hopte een beetje door Haarlem tot begin 2021 toen ze voor het eggie settelden: naast hun eigen woning in Vogelenzang runt ze hier een boutique (Atelier enstijl) en een luxe logeersuite (Sleep enstijl). Lees meer
  • Op de fiets vanuit Haarlem sta je er zo (auto mag ook) en Hoeve Duin & Kruidberg werd bovendien ook onlangs flink verbouwd. Aan de duinen vind je het, op steenworp afstand van het plaatje van Landgoed Duin en Kruidberg. Koters mee? Op naar de Hoeve. Heerlijk uitgebreid diner, kasteelstijl en gewoon ouderwets in de watten gelegd worden? Het Landgoed is je man.
  • Voor een uitgebreide lunch in het groen mogen we graag naar Boschbeek in Santpoort-Zuid koersen. Waterplas check, klassiek menu check, gewoon heel fijn, check check check.
  • Kroost mee? Kraantje Lek. Without a doubt. Lees meer over Kraantje Lek.

Wandelen en fietsen

Wandelen en fietsen

Altijd een goed idee: de Kennemerduinen in. Hier vind je, compleet verstopt, een echt heerlijk vakantiehuis: Bosvilla Kennemerduinen. En sowieso is het een prachtig gebied om te wandelen of om door te fietsen. Net als de Hollandse Waterlinie waarvan een deel ook hier te vinden is. Lees meer over de Hollandse Waterlinie. Of zet koers naar Beeckestijn voor een pracht van een wandeling. Hetzelfde geldt voor Duiningang Bleek en Berg en Buitenplaats Elswout (bij Bloemendaal).