Nederland, Hilversum28 mei 2018, door Maartje

Hotel Gooiland Hilversum

Nederland, Hilversum, 28 mei 2018, door Maartje

Hotel Gooiland Hilversum

Je zag 'm niet aankomen maar... We hebben Hilversum ontdekt! Zonder dollen. Want nu Amsterdam voor veel mensen onbetaalbaar lijkt te worden, zeker voor mensen die graag nog wat over willen houden voor, zeg, de geneugten des levens, zoeken diezelfde mensen het in 'groot Amsterdam'. In 't Gooi bijvoorbeeld. Naarden. Bussum. En Hilversum dus. Geen metropool, wel het kloppende mediahart van het land met meer terrassen en kroegen en restaurants dan je op twee handen tellen kunt nog geen twintig minuten in Amsterdam en Utrecht. Onlangs opende restaurant Meddens er, een nieuwe roze restaurantoase, en er zal vast nog meer van zulks volgen. Maar goed dat er ook een puik logeeradres te vinden is in de stad: Hotel Gooiland om precies te zijn. Of beter nog: Dutch brand hotel Gooiland.

Hotel Gooiland

Hotel Gooiland

Het nieuwe hotel is nog maar nét open en is nu eigenlijk al niet meer weg te denken uit het Hilversumse. Niet zo gek ook wanneer je bedenkt dat het hotel huist in een zogenoemd ‘jong Rijksmonument’ (uit 1936), Gooiland van architect Jan Duiker, het visitekaartje van het ‘Nieuwe Bouwen’. Het pand is strak en zakelijk, voor het oog lichtgewicht in een eigentijdse paviljoenstijl met – voor de oplettende kijker – tal van architectonische hoogstandjes. En dan zijn we nog niet eens binnen.

Binnen wordt het namelijk nog beter: het is er ruim, licht en fris. Internationaal maar toch ontzettend Nederlands. Op dat laatste zijn ze ook trots, en terecht: Hotel Gooiland werkt namelijk enkel en alleen met Nederlandse producten. Vandaar dat ‘Dutch Brand Hotel’ natuurlijk. Dat roepen wel meer zaken. Sterker nog: het is anno 2018 bijna een must om met producten van eigen bodem te werken. Echter geldt dat meestal alleen voor alle producten die in de keuken gebruikt worden…

Hotel Gooiland werkt namelijk enkel en alleen met Nederlandse producten. Vandaar dat ‘Dutch brand hotel’ natuurlijk.

Dutch Brand Hotel Gooiland doet daar een schepje bovenop en op de leukste manier mogelijk, namelijk alleen met de leukste merken uit eigen land! Zo zap je de nacht in op je Phillips TV, douche je jezelf met (persoonlijke favoriet) Marie Stella Maris producten en slaap je op een bed van Auping onder een dekbed van de HEMA. Oer-Hollands en gewoon ouderwets goed valt er op de website van het hotel te lezen. We kunnen het zelf niet beter zeggen.

En slaap je op een bed van Auping onder een dekbed van de HEMA. Oer-Hollands en gewoon ouderwets goed valt er op de website van het hotel te lezen. We kunnen het zelf niet beter zeggen.

 

Het hotel zelf riekt aan alle kanten naar hetgeen waar we Hilversum het best van kennen: Hilversum Drie. & Co. Ofwel: de kern van het Nederlandse Medialandschap. Zo vind je bijvoorbeeld op iedere kamer het bekende alternatieve tv-testbeeld boven het bed (leuk detail). Wat ik (oeps) niet wist, is dat Hilversum ook wel de ‘Garden of Amsterdam’ wordt genoemd. Snap. Leuk is de referentie die Philip, de achtentwintigjarige (!) directeur van het hotel maakte in de vier ruime suites: die hebben namelijk allemaal een groot ligbad en een groene plantenwand. Like. Al doen de standaardkamers daar niet voor onder hoor, allerminst.

Er zijn in totaal 56 kamers wat het hotel kleinschalig maar niet té klein maakt (klein is fijn maar soms ook een beetje ongemakkelijk). De inrichting van de kamers is net als de rest van het hotel strak zakelijk en modern: in lijn met het ontwerp van het pand en precies zoals architect Jan Duiker ze zelf graag gehad zou hebben. Strakke zwart-witte bureaus en stoelen met buizenframes, betonlook vloeren. De touch van Piet Mondriaan en Gispen. Hartje. De kleuren? Gooiland groen, Hilversums heideroze, staalgrijs, hemelsblauw, zenderschaal geel en theaterrood. Dubbel hartje.

 

En dan zijn er de inkoppers die misschien inkoppers zijn, maar daarom niet minder dankbaar: gratis en goed werkend wifi all over the place en een ontbijt waar zelfs John de Mol vast geen nee tegen zegt. Uiteraard met alleen maar Nederland lekkers (hagelslag! pindakaas! Lekkere dikke ham, een eitje, kaas in alle soorten…). Amsterdam en Utrecht op een steenworp, ik zei het al, maar ook de beroemde Gooise hei is naast de deur.

En en en… Vind ik ook zo leuk: in hetzelfde Gooiland pand zit ook het theater van Hilversum, Theater Gooiland. En dat is een goeie. Zo zagen we nog kaarten voor Guido Wijers in November, Arjen Lubachs én (sorry, de man en ik zijn fan) The Simon & Garfunkel Story. Rol je daarna dus zo je nest in. En de volgende dag die heide op. Of het terras.

Mocht je willen vergaderen? Gooiland is evengoed je adres.

Mag er tot slot nog een duim omhoog naar de website van Hotel Gooiland? Zelden vond ik het zo leuk om een website (dat geen blog is) te lezen. Of eigenlijk… Ik kan me niet heugen dat ik het ooit leuk vond om een site te lezen. Nu wel. Mocht je dus nog wat meer willen weten, doe jezelf een plezier en zap op je gemakje door de pagina’s van de Hotel Gooiland website heen, steek je nog wat van op ook. Hotel Gooiland