16 juli 2018, door Maartje

Hotel Lancaster & Restaurant The Birdhouse Amsterdam

16 juli 2018, door Maartje

Hotel Lancaster & Restaurant The Birdhouse Amsterdam

Tegenover Artis, dat begint al goed, werd het Lancaster Hotel Amsterdam afgelopen april uitgebreid met een hele smak kamers én kreeg het een nieuw bar-restaurant: The Birdhouse. Verrassing (of oke, niet echt eigenlijk): Restaurant The Birdhouse heeft de vogeltuinen van Artis als inspiratiebron gekozen en dus vind je in het interieur vogeldetails alom: vogeltegeltjes, vogelbeeldjes, vogelkooien als decoratie. Vogelsvogelsvogels. Sfeertje verder? Warm. Vogelaars-style. Donkere (schut)kleuren, een gouden keeltje euh, bar en weelderige planten en de lage banken met veel kussens om je lekker in te nestelen.

 

The Birdhouse

The Birdhouse

Tafelen bij The Birdhouse? Doen! Verschillende soorten zitjes staan tot je beschikking: een bank, lange tafels, ronde tafels of aan de bar, hoge tafels met barkrukken. Keuzestress mucho. Maar loop ook eens naar achteren. Daar vind je stiekem misschien een nog net wat fijnere ruimte dan het eerste deel van The Birdhouse. Het gedeelte achterin is namelijk licht! Met grote ramen met strakke zwarte luxaflex die uitzicht geven op de mooie binnentuin vol kruiden. Die uiteraard in de keuken gebruikt worden, what else.

Luxe banken en zachte stoelen om je kadetten in te laten zakken en de hele dag of avond niet meer op te staan. Wat je verder van The Birdhouse kan verwachten? Allereerst een heel (heel!) erg goede service. 10 punten. Komen we helaas nog steeds niet altijd overal tegen en dan valt het des te meer op wanneer het wél zo is. Een wijntje staat binnen no time voor je neus. Let wel: een verrukkelijk wijntje. ‘Chunky Red Double American Oak Zinfandel’ is de naam van de wijn die wij kozen – aanrader. Een mond vol, letterlijk en figuurlijk.

Dan het eten. De kaart voelt in eerste instantie een beetje raar aan. Geeft niks, moet je even doorheen. De gerechten zijn onderverdeeld in ‘bites’ en ‘bowls & toasts’. Klinkt wel als iets voor vogeltjes ja. Of voor de lunch. Maar avondeten? Minder. Mis! Het tegendeel werd bewezen. Dylan – wij mogen gewoon Dylan zeggen –  de chef van The Birdhouse maakt al die vogel-focused gerechten overduidelijk veel liefde. De bowl krokante kip met avocado is een knaller en niet te missen, en de sinaasappel en sesam doet vragen naar meer. Zo crunchy. Het sausje maakt het helemaal af. Sla ook de Teriyaki Chicken niet over! Het menu is nu nog even as it is maar Dylan is aan het broeden (see what we did there?) op het volgende menu…. Stay stuned!

 

Hotel Lancaster

Hotel Lancaster

En dan. Dan heb je een avond goed gegeten en rol je de lift in naar je kamer toe. Een rechttoe rechtaan hotelkamer met alles wat je nodig hebt. Een groot comfortabel bed. Nespressokoffie. Regendouche. Zachte badjas. Zoals het een beetje hotelkamer betaamt. Zo slaap je als een roos en word je wakker als een early bird om je als eerste te melden bij het ontbijt.

Hotel Lancaster is, zoals we al lieten doorschemeren, met name een keiharde een aanrader vanwege de locatie. En je weet wat ze zeggen… (locatielocatielocatie). Tegenover Artis, hartje oost (toch the hood du moment als je het ons vraagt), om de hoek van de allerleukste koffietentjes van de stad, musea… Afijn, all the works.

Heb je toch meer behoefte aan de reuring van de binnenstad? Dan sla je de hoek om en je bent er zo; Waterlooplein oversteken en je bent op de Kalverstraat. Juist meer van de rust en natuur? Geen probleem: het Ooster- en het Sarphatipark liggen op een steenworp afstand, gewoon even de andere kant opslaan. O! En vergeet Artis niet natuurlijk.

Waar we The Birdhouse vooral voor aanraden? Een luie zondag. Om de hele dag happen te tappen en je ‘per ongeluk’ een beetje vol te laten lopen met net te lekkere wijn. Het kan eenieder overkomen. En als je zin hebt boek je vooral die kamer erbij. Krijg je er het uitgebreide en steengoede ontbijt de volgende ochtend ook nog eens op de koop toe.