4 oktober 2020, door Maartje

Barts Best of Rotterdam, de hotspots die je (eigenlijk) niet mag missen

4 oktober 2020, door Maartje

Barts Best of Rotterdam, de hotspots die je (eigenlijk) niet mag missen

Niet om het een of het ander, maar we vinden Nederland stiekem net zo leuk als het buitenland. Rotterdam bijvoorbeeld. Never a dull moment. Dit zijn de hotspots van Rotterdam:

Vega(n) first

Vega(n) first

Hoewel Rotterdam van oudsher een ruige havenstad is waar voorheen visrestaurants de steak bistro’s af wisselden, vind je er tegenwoordig de ene na de andere vega(n) zaak. Een van de jongste openingen is het restaurant Dumbo. Het best te omschrijven als cool, qua looks maar vooral omdat de zaak een brug weet te slaan tussen de vegan-trend (wat natuurlijk eigenlijk geen trend mag heten – bewust eten is immers een lange termijn keuze) en de verstokte carnivoor (Hoogstraat 44a, dumbo.restaurant). Vanuit Rotterdam Noord trok het populaire Bertmans naar de binnenstad: niet aanschuiven bij de aantrekkelijke groen-industriële zaak is eigenlijk geen optie. Verse sapjes met biet, geelwortel of bleekselderij en gerechten als havermout, boekweitpannenkoeken en quinoasalade met geroosterde paddenstoelen (Karel Doormanstraat 292, bertmans.nl). Wel nog steeds in Noord zit Eettentje Wes. Hier gelukkig geen hysterisch gedoe over een veel te dure geprakte avocado. Al staat er wel van zulks op het menu: cappuccino met havermelk, falafelballetjes, hummus en meer gezonds. Het is een huiskamer voor jan en alleman. We zaten naar vaders en moeders uit de buurt, opoe die aan kwam waaien, een toevallige puber en uiteraard de be-hoede-hipster (Benthuizerstraat 94a, wesrotterdam.nl)

Zoets haal je bij Lof der Zoetheid een kleine vegan banketbakkerswinkel die zijn gasten eenvoudig naar binnen zuigt (Noordplein 1, lofderzoetheid.com). Zet óók koers naar De Hofbogen, een creatief winkel- en horecagebied achter het Centraal Station in het voormalige metrostation Hofplein, waar Esther Blankers een nieuwe locatie van haar Pantoufle opende. Een beeldschone winkel die voorheen aan de Pannenkoekstraat zat (Vijverhofstraat 100, pantoufle-design.nl). Verder vind je er vegan restaurant Gare du Nord voor heerlijke plantaardige gerechten, die er al werden gekookt ver voordat dit een ding werd en muziekpodium BIRD (Anthoniestraat 2, restaurantgaredunord.nl en Raampoortstraat 24, bird-rotterdam.nl)

hotel The James Rotterdam

hotel The James Rotterdam

Hotel The James staat midden in het centrum, vlakbij de Coolsingel. Het driesterrenhotel kent alle luxe en comfort die je mag verwachten zonder overbodige weldaad. Geen zwembad. Geen in-house restaurant. Geeft niks. Lees meer: The James

Kijken kijken en even niks kopen

Kijken kijken en even niks kopen

Wie even wat anders wil, duikt het theater in. Natuurlijk kun je naar het Nieuwe Luxor, maar eigenlijk is het authentieke theater Walhalla nog veel leuker. Iin het intieme theater worden bijzondere producties getoond van ‘grote namen in het kleine circuit’, zoals ze dat zelf het allermooist omschrijven (Sumatraweg 9-11, theaterwalhalla.nl. Of pak een filmpje en een drankje bij Kino (Gouvernestraat 129-133, kinorotterdam.nl)!

Restaurant de Jong

Restaurant de Jong

Onder de Rotterdamse Hofbogen (vlakbij het spoor en vlakbij het stadscentrum) opende de jonge chef Jim de Jong, daarvoor de man die achter de pannen stond bij restaurant De Matroos en het Meisje (daarvoor restaurant De Jonge de Jong) zijn eigen restaurant, kortweg De Jong. En eerlijk is eerlijk: het is er nog een flinke slag lekkerder dan bij De Matroos en het Meisje. Er zijn maar 40 stoelen dus ben op tijd.

(in 2019 verkocht Jim de boel maar de naam bleef hetzelfde en de zaak is nog steeds een dijk van een aanrader!) Restaurant de Jong

De Gele Kanarie

De Gele Kanarie

Nog zo’n Rotterdamse niks aan de hand aanwinst: De Gele Kanarie. Al is het alleen al omdat je van grote gezellige gewoon-goed kroegen nooit genoeg hebt. De Gele Kanarie is zo’n kroeg die zomaar bruin had kunnen zijn (alsin: bruine kroeg) wat betreft gezelligheid. Echter is de nieuwe zaak giga-groot, stroomt het hoekpand vol met licht dankzij ramen overal, is het kleurgebruik lekker fris van nu (zonder het overdreven aanstellerige dat je nu wel erg veel ziet… En we dus eigenlijk niet zo nodig meer blieven) en het terras is, als de zon zich ook maar een heel klein beetje laat zien, de plek waar je in het Rotterdamse wil hangen. Het menu is café-stijl. Fijn. De bierkaart gigantisch. Ook fijn. O, ook goed om te weten: De Gele Kanarie is gedaan door de mensen achter Weena en Bokaal, beide Rotterdamse aanraders met bewezen diensten (en Hij zag dat het goed was).

Louise Petit Restaurant

Louise Petit Restaurant

Hier al vaker gezegd op de site: we loven Brasserie Pierre in Rotterdam. Een klassieker en als je nog nooit geweest bent, mag dat gewoon nog altijd een keertje: een Franse brasserie zoals die bedoelt is. Maar onze Pierre (Piet waarschijnlijk) krijgt concurrentie van Louise (Loes – dat is echt zo). Louise Petit Restaurant zit tegenwoordig aan de Veerhaven, wat sowieso al een vakantie-esk stukje Rotterdam is. Aan het verstopte water (moet je weten) opende de nog maar 21-jarige Loes (zei ik toch) haar Franse restaurant. Oesters. Viognier. Terrine de foie gras. Escargot. Steak tartare. Zoals het heurt.

Tot in de kleine uurtjes

Tot in de kleine uurtjes

In Rotterdam hoef je om een borrel nooit verlegen te zitten: het is de stad van de cocktails. De shakers van het geheimzinnige Dr. zetten de toon (hun speakeasy is de populairste van de stad, en hoewel het adres officieel onbekend is, loopt het er storm, drrotterdam.com) en shaken tegenwoordig voor verschillende Rotterdamse horeca, zoals het nieuwe Calaboose. Al moet je voor een een rasechte Rotterdamse afzakker naar de Ouwehoer, een broeierig café in het hart van de voormalige rosse zeemansbuurt. Je komt er voor een biertje en om, juist, ouderwets te ouwehoeren (Delistraat 36C, facebook.com/pg/deouwehoer).

Ken je klassiekers...

Ken je klassiekers...

Het is niet moeilijk om Rotterdamse klassiekers te benoemen, maar als er één is die je niet over mag en mag slaan, is het Hotel New York op de Kop van Zuid. Het gebouw was ooit de plek waar de Holland Amerika Lijn aanmeerde, de reden voor zijn iconisch status. In de kelder huist The Basement, een donker speakeasy stijl restaurant met cocktailbar (Koninginnenhoofd 1, hotelnewyork.nl). Zorg dat je de watertaxi pakt en hier aanmeert: dan heb je mooi zicht op de Erasmusbrug en vanaf de Kop van Zuid wandel je naar het schiereiland Katendrecht. Water aan de ene kant, het Deliplein – waar veel meer dan één te leuk restaurant zit (zet koers naar De Matroos en Het Meisje (Delistraat 52, dematroosenhetmeisje.nl) of, terug op de Kop van Zuid, naar het nieuwe, een tikkeltje duistere maar steengoede fine dining restaurant Tres, Vijf Werelddelen 75, tresrotterdam.com) – aan de andere. 

In een verzameling loodsen opende een aantal jaar geleden de Fenix Food Factory: jonge, Rotterdamse ondernemers die op z’n Berlijns, wat eigenlijk heel Rotterdams is, hun gezamenlijke markthal runnen. Vanwege de huidige maatsregelen gaat het er allemaal net wat anders aan toe, en verkasten de Factory-mensen naar een loodsje verderop maar er is nog steeds koffie van Stielman en er is zuurdesembrood van Jordy’s Bakery. Er is bier van de Kaapse Brouwers en er zijn eigenzinnige boeken van Bosch & De Jong en er zijn groenten van Rechtstreex die groenten rechtstreeks van de boer prediken (en verkopen). Op de kopse kant van de loods zit Posse. Alles wat je ziet is te koop: de vintage meubelen, de foto’s en etsen aan de muur, de jurkjes van de serveersters, de kunstboeken en -objecten. Eigenlijk is er maar één ding dat echt onbetaalbaar is, en dat is de sfeer: héél laid-back (Brede Hilledijk 269, posse.nl)

15 x Rotterdam

15 x Rotterdam

Stiekem was het nog niet zo heel lang geleden dat we Rotterdam ‘deden’, een paar dagen achter elkaar. We komen er graag. En vaak. Hebben er zo gezegd vrinden gemaakt. Dikke pret. Tsja. En dan resulteert dat best wel eens in een lijstje met leuke adressen. Zo geschiede en het vorige resultaat vind je hier. Zo één om nog even te bewaren, al zeggen we het zelf: 15 x nieuw in Rotterdam

Supermercado

Supermercado

Wil je écht zomerse sferen in de winter, een stukje van, zeg Mexico? Zet dan koers naar het immer gezellige en zomerse Supermercado. In het hoekpand aan de Schiedamse Vest (u weet wel, schuin tegenover good ‘old koffiezaak Hopper) opende het team van het Rotterdamse Blender Supermercado, restaurant slash cocktailbar waar ze het Zuid-Amerikaans, of beter nog: Latijns-Amerikaans aan gaan pakken, op z’n Rotterdams. Kleur, cocktails, taco’s, zomerse biertjes, churros natuurlijk, Argentijnse steak, ceviches, spicy yummie-ness all around. Een beetje tiki hier, een beetje hula daar. Vers van de pers en van dezelfde eigenaren is Williams Canteen, even verderop in de straat waar het gros van het lekkers uit, jawel, blik komt. Schiedamse Vest 91A, Rotterdam, supermercadorotterdam.nl

Weelde

Weelde

‘Vroeger’ had Rotterdam stadstuin Uit je Eigen Stad. Een plek waar je kon eten en leren over waar al dat eten vandaan kwam. Een topplek vonden we dat, en heus niet (alleen) voor kinderen. Uit je Eigen Stad vond je net buiten het centrum waar het altijd een beetje vakantie leek. Je voelt ‘m aankomen: Uit je Eigen Stad is niet meer, maar op de plek herrees wel een andere fijne plek: Weelde. En daar zijn we oké mee want Weelde is een fraaie kantine/ restaurant/ bar/ tuin/ podium/ galerie en ook nog evenementenlocatie. Herinner je je al die lekkere zomerdagen nog? Nou, toen zat slim Rotterdam dus hier. Goed bekeken want het eten is opvallend goed, en de plek vreselijk leuk. Hoe dat in de winter is? Dan verkast het hele spul gewoon naar binnen? Net buiten het stadscentrum vlakbij station Marconiplein en tramhalte Het Witte Dorp. 

 

Marconistraat 39, Rotterdam, weelderotterdam.nl

 

 

De Foodhallen Rotterdam

De Foodhallen Rotterdam

We nemen aan dat we niemand meer uit hoeven te leggen wat de Foodhallen zijn? Toch? De drie ondernemers die in Amsterdam hun Foodhallen opende – een keihard succesverhaal – deden het trucje nog eens dunnetjes over in Rotterdam. Iets dunnetjes-er wel hoor: de Rotterdamse Foodhallen, een verzameling van de meest smaakvolle (op alle gebieden) horeca-ondernemers (vaak ook jonge ondernemers zonder eigen restaurant) onder 1 dak is in de Maasstad wel een stukje kleiner uitgevallen dan in Amsterdam. Is niet erg! Maar dat je het weet. Verder is het een woestaantrekkelijk bal, op alle fronten. En lekker! Het is de mannen wederom gelukt om een gezellige en verrukkelijke verzameling te maken. Mocht je nu letterlijk geen stap meer kunnen zetten… Geen enkel probleem: je kunt binnendoor wandelen naar Room Mate Bruno. Het nieuwe kleurrijke hotel staat net als de Foodhallen op de Rotterdamse Kop van Zuid (zo leuk hier) en high five-de met de Foodhallen zodat je zelfs als het buiten guur is, aan kunt schuiven.

Pleur Rotterdam

Pleur Rotterdam

Dattie ff lekker oppleurt geldt zeker niet voor het nieuwe Pleur. Die naam komt namelijk van bakkie Pleur. Op z’n ras-Rotterdams. Dat is dan ook wat je haalt bij Pleur: koffie van Rotterdams meest geliefde koffiebranders Man met Bril. Al is dat zeker niet het enige waarvoor je bij Pleur terecht kunt: ook voor je betere portie pleuriszooi! De woorden van Pleur hoor, niet (perse) de mijne. De zaak staat namelijk lekker rammetje vol met vintage. Een allegaartje waar je uren zoet mee kunt zijn. Alles wat je ziet is te koop. Prima plekje voor een kletspraatje ook.

010 moet je zien

010 moet je zien

Het is geen straf om Rotterdam te voet te doorkruisen: meer dan genoeg te zien en het metrosysteem is er fantastisch. Wandel bijvoorbeeld via de Mauritsweg naar de Nieuwe Binnenweg maar loop niet té snel: Kaapse Maria op de Mauritsweg is je pitstop voor een ras-Rotterdamse versnapering (Mauritsweg 52, kaapsebrouwers.nl). De bierbrouwers hadden al een locatie op de Kop van Zuid maar wilden naar de binnenstad om ook daar hun ideeën over wat smaakvol bourgondisch is aan de man te brengen. Ze vonden een herenhuis waar je de hele dag door terecht kunt. Beneden aan de bar zijn de bieren van de tap. De barbiers van Schorem zetten de in Nederland de toon op het gebied van mannelijke verzorging en voor dames zijn ontwerpsters Margreeth Olsthoorn en Susan Bijl een begrip. Aan de Nieuwe Binnenweg vind je ook Stek de Stadstuinwinkel. De zaak staat bomvol met planten, maar dat niet alleen: je scoort er ook aantrekkelijk tuingereedschap, boeken, zaden en vogelhuisjes. Eigenlijk alles wat je nodig hebt om van je eigen (stads)tuin een klein paradijs te maken (Nieuwe Binnenweg 195B, stekrotterdam.nl). Meer planten en bloemen vind je bij het bijna net zo mooie Niche (Nieuwe Binnenweg 235A, nicherotterdam.nl) en aan de andere kant van de stad bij het onlangs heropende (en indrukwekkende!) Zomers Bloemen – een uitje op zichzelf (Boekhorststraat 44-54, omersbloemen.nl)

Dudok in het Park Rotterdam

Dudok in het Park Rotterdam

Eén van onze absolute topfavorieten in Rotterdam is Parquit, een heerlijke zomerse plek in Het Park onder de Euromast waar het vooral met mooi weer heerlijk is, maar waar je even goed tijdens een grauwe dag een warm bakkie kunt scoren. Maar Parquit heeft concurrentie gekregen en wel van een Rotterdamse top-klassieker: Dudok. Grand Café Dudok geeft Rotterdam al jaren smoel en de Rotterdammers de beste appeltaart. Een Grand Café zoals een Grand Café bedoeld is. Lekker bruin, altijd rumoer, gewoon gezellig. Dat bruine maakte in Het Park plaats voor lichte tinten en groene planten: een plaatje! Het onvervalste Dudok-gevoel bleef (it’s a classic) maar kreeg een chique upgrade waardoor Dudok in het Park niet alleen een aanrader is voor een uitgebreide lunch na een frisse neus in het park, maar ook je reinste trouwlocatie. Het is maar een suggestie… Niet verder vertellen, voor het heel 2019 vol zit.

Beeld via jolien_ylg