14 mei 2023, door Imara Milatz

Barts Beauty: de Skincare Bijbel voor huidverzorging

14 mei 2023, door Imara Milatz

Barts Beauty: de Skincare Bijbel voor huidverzorging

Smeren kun je leren, dat heb je ons eerder kunnen horen zeggen. Crème, olie, spray en andere substanties; we houden ervan. Op het gelaat, je nek niet vergeten, en onder je ogen uit een ander tubetje? Smeren, smeren, smeren. We doen het first thing in de ochtend en sluiten de dag ritueelgetrouw af, maar - en we zijn echt niet de enige - waarom smeren? En wat smeren? En wanneer smeren? Voilà, bij deze presenteren we de Skincare Bijbel voor huidverzorging. 

Wie zich ooit in de wondere wereld van de huidverzorging geworpen heeft, weet: skincare is een walhalla aan tips, tricks, ingrediënten, maar vooral ook do’s en dont’s. Goede huidverzorging is dé sleutel naar elk effectief gezondheids- en schoonheidsregime. Maar er is zóveel informatie beschikbaar en nog veel meer te ontdekken. We doen een poging met Skincare voor Dummies

1. Cleansing

1. Cleansing

Alles begint bij het cleansen van je gelaat. Optimale huid gezondheid begint bij een gepoetste snoet, een perfect schoon canvas om mee aan de slag te gaan. Het schoonmaken van je gezicht is daarbij niet alleen belangrijk om alles wat gedurende de dag je huid aangeraakt heeft mee weg te wassen, ook houd je de flora van je huid in balans. Waarop je wilt letten bij het uitkiezen van een cleanser?

Schuimende cleansers zijn prettig bij vette huidtypes en een acne-gevoelige huid, terwijl niet-schuimende cleansers weer aan te raden zijn bij een droge huid. Volg je het nog? Cleansing milk en toners worden gebruikt bij het reinigen met een wattenschijfje. Cleansing milk laat een klein laagje achter op de huid, wat weer een fijne bijkomstigheid kan zijn als je een vochtarme huid hebt. Toners zijn daartegenover juist prettig om te gebruiken bij de vette huid omdat het ingrediënten bevat om de poriën te verkleinen (vaak alcohol). Dan bestaat er ook nog Micellair Water, welke geschikt is voor ieder huidtype. Micellair Water is wat de naam doet vermoeden: water met micellen. Micellen zijn minuscule druppeltjes met actieve reinigende ingrediënten die het vuil op je huid aanpakken. Tot slot zijn er ook nog olies om je huid mee schoon te maken. Facial oils zijn vooral prettig bij een droge tot vochtarme huid. Mocht je fan zijn van facial oils met een vettige huid, dan kun je altijd double cleansen met een reiniger zodat het olielaagje weer van je huid verdwijnt. 

Cleanser rituelen

Cleanser rituelen

When talking cleansers gaat het vooral om consistentie en minder belangrijk is de kwaliteit van de reiniger. Kijk je daarom niet scheel op de verschillende soorten die de skincare markt rijk is, maar ga voor een reiniger die past bij jou. Laat je ook niet van de kaart brengen door alle adviezen en doe waar jouw huid blij van wordt. Sommige huidjes hebben er bijvoorbeeld baat bij om één keer per dag te cleansen (bij voorkeur ‘s avonds, met make-up op slapen is een grote beauty-overtreding). Reinigen kan namelijk een uitdrogend effect hebben. 

Ooit eerder gehoord van het concept double cleansing? Ook een bekende marketingtruc. Eén keer reinigen met een reiniger waar jouw huid goed op reageert, is voldoende. Mocht je dol zijn op facial oils en vind je het olielaagje iets te vettig, dan kun je nog eens na poetsen met wat micellair water op een wattenschijfje. Hier is double cleansing weer wél een pre. 

Dan nog een aantal gouden cleanser regels die je wellicht allang deed. If so, goed bezig. Neem minimaal een minuut de tijd om je gezicht te poetsen, in ieder geval langer dan je denkt. Een cleanser is geen magisch goedje dat binnen een seconde het vuil van je huid verwijderd, neem de tijd om het zijn werk te laten doen en was het goed van je huid af. Gebruik daarbij lauwwarm water en nog belangrijker: nooit droog wrijven, maar deppen. Geloof ons, daar wordt je huid echt een stuk blijer van. 

2. Exfoliëren

2. Exfoliëren

Exfoliëren, het is een stap die aan menig badkamerkastje voorbij gaat en dat is toch een partij zonde. Door te exfoliëren verwijder je het bovenste laagje dode, droge en doffe huidcellen. Direct verschijnt daar een zachte, glanzende en nieuwe huid onder vandaan. We noemen het een babyhuid met een reden. Oppervlakkige exfoliatie zorgt er niet alleen voor dat de textuur van de huid er beter uitziet, maar verbetert ook ouderdomsvlekken en een ongelijkmatige teint, én zorgt ervoor dat een serum en/of vochtinbrengende crème beter in de huidlagen doordringt. De voordelen op lange termijn vergen wel enige inspanning en komen echt alleen bij regelmaat. De behandeling kan namelijk enkel de oppervlakkige, bovenste laag cellen bereiken en deze worden voortdurend afgeworpen en vervangen. 

Er zijn mechanische en chemische varianten te vinden in de wereld van exfolianten. De mechanische zijn te herkennen in de vorm van facial tools, of bijvoorbeeld scrubs. Chemische exfolianten bevatten vaak – en je raadt het al – chemische bestanddelen, meestal acids. En dat is heus niet zo heftig als het klinkt: het bovenste laagje van de huid is namelijk al dood en chemische exfolianten mogen nooit pijnlijk aan de huid zijn. Het moment dat de exfoliant van het gezicht verwijderd is, zou de huid direct meer moeten stralen en zachter aanvoelen. Hoe herken je een chemische exfoliant? Tijdens het bewandelen van de gangpaden van jouw skincare winkelbestemming, houd dan een oogje in het zeil voor de volgende ingrediënten: alpha hydroxy acids (AHAs) en beta-hydroxy acids (BHAs). Wellicht dat de ingrediënten een belletje doen rinkelen, misschien heb je zelfs al een product met de werkzame stof in je kastje staan. Hoe dan ook goed om te weten wat het is én wat het doet. Komt ‘ie:

AHA- & BHA’s

AHA- & BHA’s

AHA’s

Dit gezellige drietal aan hoofdletters is een natuurlijk zuur. We noemen het voor het gemak een “skin acid” en deze zuren kennen meerdere vormen en varianten. Voorbeelden zijn: gycolic acid/ glycoolzuur (uit suikerriet), lactic acid/ melkzuur (je raadt het al: wordt gewonnen uit melk) en malic acid / appelzuur (gevonden in fruit, vooral appels zijn er rijk aan). De drie voorbeelden van AHAs hebben allemaal gemeen dat ze werken door de ‘lijm’ af te breken die de huidcellen bij elkaar houdt zodat de dode huidcellen los laten en nieuwe aangemaakt worden.

BHA’s

BHA’s zijn in olie oplosbare moleculen die in de poriën kunnen doordringen. De meest voorkomende vorm van BHA is salycilic acid / salicylzuur en wordt gewonnen uit het schors van de wilg. Salicylzuur heeft ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen en daarmee is het een ideaal instrument voor mensen met een vette of onzuivere huid.

Hoe, waar en wanneer exfoliëren? Dat is volledig afhankelijk van jouw huid en tolerantie, maar onthoud vooral dat het écht niet iedere dag nodig is. Sterker nog, het kan je huid erg irriteren omdat cellen hun tijd nodig hebben om zichzelf weer te vernieuwen. Wat de instructies op de verpakking ook zijn, begin rustig aan en bouw langzaam op. Een geheugensteuntje: een vette huid is beter bestand tegen vaker exfoliëren dan een droge tot zeer droge huid. 

3. Serums

3. Serums

Op naar de volgende stap in je routine: serums. Deze stap hoort na het reinigen en voor het moisturizen van je huid. Serums zijn hooggeconcentreerde oplossingen met actieve molecules die dieper de huidlaag penetreren. Antioxidanten, vitamines, peptides en brightening formules. Het zijn meestal de kleinste potjes in je skincare routine met het grootste effect; serums kunnen invloed hebben op tal van skincare issues. Het dieper reinigen van poriën, vereffenen van fijne lijntjes (anti-aging), lichter maken van huidverkleuring… Noem het maar en er bestaat waarschijnlijk wel een serum voor. Serums hebben meestal hoge prijskaartjes, maar vergis je er niet in dat je maar een piepklein beetje nodig hebt. Laat het serum volledig in de huid trekken en wacht bij voorkeur minimaal vijf minuten voordat je doorgaat naar de volgende stap in je routine:

4. Crèmes

4. Crèmes

Et voilà: je huid is schoon en (mogelijk) gevoed met een actief serum. Tijd om te aan de slag te gaan met crèmes. Niet alleen om te hydrateren, vooral ook om de huid flexibel te maken en de elasticiteit optimaal te houden. Crèmes houden de huid gezond en vormen een barrière tussen je huid en alle schadelijke stoffen en stralingen van buitenaf. Meer dan alleen droge plekjes voeden dus. Afijn, met een goede moisturizer zit je beter in je vel. Letterlijk. Crèmes kunnen de textuur en kwaliteit van de huid verbeteren en droogte tegengaan. En ook voor het uitzoeken van een crème hebben we wat tips uit de hoge hoed getoverd.  

5. Oogcrèmes

5. Oogcrèmes

De huid rondom de ogen is bijzonder gevoelig en ontzettend dun. In tegenstelling tot wat ons vaak verteld wordt, is het helemaal niet per se nodig om een aparte tube of potje voor onder de ogen aan te schaffen. Een groot gedeelte van de dag- en nachtcrèmes in jouw stash zijn waarschijnlijk hartstikke geschikt om de huid rondom de ogen mee te voeden. Echt waar. Neem maar eens een kijkje tussen de ingrediëntenlijsten van gezichts- en oogcrèmes. We durven er een wedje op te doen dat je veel gelijksoortige ingrediënten voor je neus ziet. Pas wél op als jouw dagcrème gebruikt wordt om onzuiverheden tegen te gaan. Deze middelen zijn vaak een tikje agressiever en kunnen tot irritaties leiden. 

Nog zo een ander marketing trucje waar je vanaf nu écht niet meer voor gaat vallen: geen enkele hoeveelheid oogcrème heeft de superpower om huidveroudering tegen te gaan of om iets aan leeftijdsgebonden huidverzakking of wallen te doen. Welke belofte er ook op de verpakking staat. Bij het smeren van een crème onder de ogen, is het van allergrootst belang dat je voorzichtig te werk gaat. Niet trekken, vegen of wrijven. Zachtjes masseren is the way to go. 

6. Spf

6. Spf

We can’t stress this enough: gebruik spf. Het liefst iedere dag. Vanaf vijfentwintig jaar begint de aftakeling: opgedane zonneschade uit je zonnebank (en om-de-tien-minuten-draaien) jaren die toen – hopelijk – voor een zongebruinde teint zorgde, resulteren nu in kraaienpootjes en hangend vel. Guilty

Gelukkig is er nog ruimte om het tij te keren en spf in de routine te implementeren. Zonnebrand beschermt de huid tegen stralingen, met in het specifiek UVA en UVB. Sommige bevatten zelfs ingrediënten tegen infrarood. Wie ervoor kiest om niets op de snoet te smeren in de winter, als het bewolkt en koud is, heeft het bij het foute eind. Want óók op die dagen prikkelt de zon nog door het dikke wolkendek heen met ultraviolette straling. Al dan niet dat zonnebrandcrème je beste voorzorgsmaatregel tegen vroegtijdige huidveroudering in een flesje is. Echt waar, nothing beats een goede spf. 

In Nederland zit je tussen oktober en maart over het algemeen wel snor met een product waar spf in is verwerkt. Wanneer de zonnestraling op zijn zachtst is. Maar over het algemeen smeren we te weinig van het spul waar spf als extra bestanddeel in zit om volledig beschermd te worden tegen schadelijke stralingen. Echt veilig zit je met het gebruik van een aparte zonnebrandcrème voor het gezicht. Het kiezen van welke zonnebrandcrème je gebruikt, komt grotendeels neer op persoonlijke voorkeur. Meer vette en onzuivere huiden hebben baat bij een spf op gelbasis of in ieder geval met een meer fluïde textuur en géén spf op olie basis, terwijl een drogere huid goed reageert op rijkere crèmes of zelfs balms.

Een Skincare Routine

Een Skincare Routine

De goede opletter zag tussen de bomen het bos nog. Van boven naar beneden vormt dit artikel een ‘routine’:

  1. Reinigen,
  2. Eventueel exfoliëren,
  3. Dan serum(s) smeren,
  4. Moisturizen
  5. En een laag spf om het af te maken. 

Dan hebben we het over een ideale ochtend routine. In de avond volg je het ritueel nogmaals, minus spf dan ;-). De grens tussen een overkill aan skincare ingrediënten en ‘precies genoeg’, is lastig te vinden. Maar uiteindelijk is het helemaal niet zo moeilijk hoor, welnee. Zo lang je dit stappenlijstje volgt, doe je het in ieder geval bien. Want consistentie is de sleutel naar jouw perfecte skincare regime. We herhalen het nog maar eens