Nederland, Amsterdam2 juni 2022, door Michel + Renske

De lekkerste ijssalons van Amsterdam

Nederland, Amsterdam, 2 juni 2022, door Michel + Renske

De lekkerste ijssalons van Amsterdam

Niks fijner in de zomer dan na het eten een wandeling maken in de avondzon. En dan per-ongeluk-expres langs een goeie ijszaak lopen, waardoor je - hè verdorie - wel een tweede toetje móet scoren. Als je onderstaande adressen nou even goed in je oren knoopt, kom je - in ieder geval in de hoofdstad - nooit meer níet in die situatie terecht. Wedden? Barts 18 beste ijssalons van Amsterdam; dit zijn ze.

Amsterdam Oost: La La IJs + IJscuypje

Amsterdam Oost: La La IJs + IJscuypje

La La IJs maakt sowieso vrolijk: is het niet vanwege het sierlijke lettertype en de ledlampjes die uitschreeuwen dat je toch echt even naar binnen moet, dan is het wel vanwege ‘t ambachtelijke ijs, van louter biologische ingrediënten. Oh, en de vegan milkshakes die je er zelf kunt samenstellen. In de winter zijn ze trouwens ook open, dan met koffie en taartjes. En ze zitten ook in West, bij De Hallen.

En dan, de naam die je wist dat zou komen: IJscuypje. We zijn de tel inmiddels kwijt wat betreft vestigingen in Amsterdam en omstreken. Maar de kwaliteit is in elke toko van de keten even goed – daar kun je prima op vertrouwen. Op de Wibaut zit je op een heerlijk terras je ijs naar binnen te werken. Mét lekker avondzonnetje.

Amsterdam Oost: Het IJsboefje + IJs van Oost

Amsterdam Oost: Het IJsboefje + IJs van Oost

Veelgeprezen is Het IJsboefje. ‘t Zit in een gezellig hoekpand op het dito Beukenplein (a.k.a. de huiskamer van Amsterdam Oost). In het Parool getipt voor z’n heftige maar lekkere smurfenijs (worden bij ons vooral de kinderen blij van, wijzelf wat minder) maar er blijven voldoende smaken over om je aan te vergapen, do not worry. In de winter kun je bij dit boefje trouwens een kop soep stelen. Tegen betaling.

Iets dieper in Oost, op de Javastraat, vind je IJs van Oost. Ietsje verder van het centrum verwijderd, maar daarmee niks minder lekker. Vooral de yoghurt-honey is een mega-aanrader vanwege de smeuïgheid (en de smaak of course). Je kunt er ook heel even – maar wel lekker – neerploffen op een klein terras, of je loopt uiteraard door over de altijd levendige Javastraat.

 

Amsterdam Noord: IJskoud de Beste + Ice Ice Baby + De IJspraktijk

Amsterdam Noord: IJskoud de Beste + Ice Ice Baby + De IJspraktijk

Ga je een dagje hangen in Noorderpark, bijvoorbeeld bij restaurant Pompet, dan mag je IJskoud de Beste onderweg niet overslaan. Niet de hipste uit het lijstje, maar wat maakt het uit als je sorbetijs in de smaak Redbull verkoopt. Nou dan.

Met stip de beste naam, maar ook qua looks en smaken een verplicht nummer op dit lijstje: Ice Ice Baby. Aan de welbekende Klaprozenweg. En te herkennen aan de ijs-ijsblauwe Kever voor de deur. Van schep tot vegan tot frozen yoghurt tot milkshakes; wip hier even binnen.

Bij De IJspraktijk scheppen ze iedere dag vers, zelfgemaakt ijs in klassieke smaken, maar ook in smaken die je zelf niet verzint én doen ze soms aan verzoeknummertjes van vaste klanten. Basilicumijs, anyone? 

 

 

Amsterdam West: Doardi + Karaat

Amsterdam West: Doardi + Karaat

Massimo, wie kent ‘m niet? De Italiaan heeft meerdere vestigingen in de hoofdstad, maar in die in West zijn we kind aan huis. Ons favo smaakje van meneer Massimo? Pistache toch wel. En nee, niet die op sorbetbasis maar uiteraard het echte werk.

Bij Doardi kom je voor twee dingen: ice and fries. Zie je in het Westerpark iemand met ‘n ijs, honderd procent kans dat het een Doardi is. Of een IJscuypje natuurlijk, dat kan ook. Bij Doardi hebben ze niet alleen veel keuze in smaken, maar doen ze ook aan toppings en chocoladehoorntjes (en is de rij doorgaans nét iets minder hysterisch lang dan bij IJscuypje).

 

Amsterdam West: Massimo + IJsmanschap

Amsterdam West: Massimo + IJsmanschap

IJsmanschap was ooit de allereerste popsticle bar in Amsterdam en nog altijd doet deze ijsbar bij het Rembrandtpark goede zaken. Hier kom je voor een handgemaakt roomijsje op een stokje mét een topping. Als basis kun je kiezen voor smaken als yoghurt-chia-aardbei, Vietnamese iced coffee en rabarber met kersen en daar gooi je dan dus nog een laagje chocolade overheen.

Wandel je door de up and coming Houthavens, weet dan dat je bij restaurant Karaat terecht kunt voor je ijs-fix. Hier eet je o.a. de heerlijkste sushi, maar ze hebben er sinds kort ook een noemenswaardige ijssalon. Meenemen en opeten op de vlonders aan het IJ, achter Hotel Boat & Co, zeggen wij.

Amsterdam Zuid: IJsland Smaakmakers + IJsboutique

Amsterdam Zuid: IJsland Smaakmakers + IJsboutique

Wie in de Rivierenbuurt woont, heeft ongetwijfeld als eens pannenkoeken gegeten of een ijsje gehaald bij IJsland Smaakmakers. Een begrip in de buurt en dat snappen wij. Hier geen snelle ijsco on the go, maar met je bolletje met chocospikkels lekker blijven plakken op het terras. En nog even over die pannenkoeken: die zijn gemaakt met zuurdesembeslag met on top allerlei lekkers. Krijg je geen spijt van.

IJsboutique (zusje van de Frietboutique) is naar eigen zeggen een ijssalon met een vleugje glamour. En dat mag ook, in Oud-Zuid. IJsbereider Luc Blok is verantwoordelijk voor de goedgevulde bakken schepijs en werkt uitsluitend met dagverse producten. Wij krijgen hier spontaan last van keuzestress. Gaan we voor stracciatella en banaan, of doen we dit keer honing-vijgen?

 

Amsterdam Zuid: Pisa IJs + IJssalon Da Vinci

Amsterdam Zuid: Pisa IJs + IJssalon Da Vinci

Pisa IJs zit vlakbij de RAI en is volgens velen de beste ijssalon van de stad, maar ga dat vooral zelf even beoordelen. Onbetwist feit is dat er ambachtelijk Italiaans ijs wordt geschept, zoals yoghurt-amarene en after eight-ijs.

Ohja, en dan heb je natuurlijk ook IJssalon Da Vinci aan het Stadionplein nog, als je van experimenteren houdt. Hier kon je ooit zelfs zuremattenijs eten. Maar geen idee waarom je dat zou willen.

Amsterdam Centrum: Monte Pelmo + Tofani + Jordino

Amsterdam Centrum: Monte Pelmo + Tofani + Jordino

Monte Pelmo is misschien wel onze nummer één klassieke ijssalons in 020. En ook nog eens in onze geliefde Jordaan. Vaste stop op de wandelroute!

Maar we mogen Tofani ook zeker niet vergeten. Ook zo’n topper in het centrum, aan de Kloveniersburgwal om de hoek van de Nieuwmarkt.

Bij het gezellige Jordino (chocolaterie en ijssalon) aan de Haarlemmerdijk krijg je verrukkelijke, in chocolade gehulde hoorntjes onder je schepijs.