23 maart 2021, door Maartje

De lekkerste ijsjes en de beste ijssalons van Nederland

23 maart 2021, door Maartje

De lekkerste ijsjes en de beste ijssalons van Nederland

I know... Ik ben redelijk uniek in mijn soort maar voor een ijsje hoefde je me nooit wakker te maken. Ieder zijn ding. 'Hoefde', want das war einmal. Sinds mijn zwangerschap is ijshalen (ja, dat werd een werkwoord in Huize Bart) een traditie geworden en zoeken we de stad af naar de lekkerste (want met die nieuwe liefde in mijn leven kwam ook de kritiek). En niet in alleen in Amsterdam: we zoeken ook buiten de ring naar de lekkerste ijskoude goodies. En het is er weer voor hoor: De lekkerste ijsjes en de beste ijssalons van Nederland. Graag gedaan.

Monte Pelmo + Tofani + Jordino + IJsmanschap, Amsterdam

Monte Pelmo + Tofani + Jordino + IJsmanschap, Amsterdam

Monte Pelmo, Amsterdam – Met stip op 1, want er is echt geen betere ijssalon in de stad dan het klassieke Monte Pelmo, om de hoek van ons huis in de Amsterdamse Jordaan. Sterker nog: als dit geen vaste wandeling was geworden, vrees ik dat mijn liefde voor ijs nooit van de grond gekomen was.

Te druk aan het adres? Of net even een te verre wandeling? Omdat het restaurant van Barca gesloten is, om obvious reasons, kun je nu ook de heerlijkheden van Monte Pelmo bij Barca in de Pijp verkrijgen!

Tofani, Amsterdam  Meteen na Monte Pelmo in de Jordaan komt ijssalon Tofani aan de Kloveniersburgwal om de hoek van de Nieuwmarkt, ook hartje stad.

Jordino, Amsterdam een andere grote ijs-liefde in eigen stad (en in eigen buurt) is het gezellige Jordino aan de Haarlemmerstraat. Hier verrukkelijke in chocolade gehulde hoorntjes onder je schepijs.

IJsmanschap, Amsterdam  IJs + vakmanschap = ijskunstwerken. De creatieve ijsjes zijn knap, lekker en bovendien glutenvrij. Je vindt IJsmanschap vlakbij het Rembrandtpark, een opperbeste combinatie!

Massimo IJsfabriek + Van Leeuwen Ice Cream + Pisa, Amsterdam

Massimo IJsfabriek + Van Leeuwen Ice Cream + Pisa, Amsterdam

Massimo IJsfabriek, Amsterdam – Nieuw in Amsterdam en nu al staat het er rijen dik voor de deur. Niet voor niets: het huisgemaakte pistache-ijs met nootjes uit Sicilië is om te smullen en ook de caffé is van Italiaanse kwaliteit. Bij die koffie krijg je, uiteraard, er een ieniemienie bolletje ijs on the side bij. 

Van Leeuwen Ice Cream, Amsterdam – Hoe Hollands de naam ook klinkt, Van Leeuwen is hartstikke Amerikaans. Met Nederlandse roots. Tsja. In New York en Los Angeles zijn ze al jaren dol op de overheerlijke scoops ijs van het merk en nu kunnen wij daar thuis ook van meegenieten: JuiceBrothers en Van Leeuwen sloegen de handen ineen en openden gezamenlijk de eerste vegan ijsbar van Nederland aan het Haarlemmerplein in Amsterdam. 

Pisa, Amsterdam
Vlakbij de RAI zit wat volgens vele de beste ijssalon van de stad is, Pisa. Ambachtelijk Italiaans ijs wordt er geschept zoals yoghurt-amarene en after eight ijs.

IJssalon De Hoop, Blaricum + Garonne, Haarlem + Van Dam, Heemstede

IJssalon De Hoop, Blaricum + Garonne, Haarlem + Van Dam, Heemstede

IJssalon De Hoop, Blaricum – De fuchsiakleurige American Diner-achtige zaak verkoopt al sinds 1898 het lekkerste ambachtelijke ijs. Vinden wij niet alleen. Een uitje is een tripje naar Blaricum, met een hoorntje van De Hoop als ultieme climax voor groot en klein.

Garonne, Haarlem – Het lekkerste ijs van Haarlem en omstreken en dat wordt bij Garonne al sinds 1949 geschept. Italiaans ijs natuurlijk, en zo dien je de naam van de zaak ook uit te spreken – met de Italiaanse flair die Garonne verdient.

Van Dam, Heemstede –  De ijssalon x chocolaterie is al járen de zomers door aan het knallen. Moet ook wel, bij de eerste zonnestralen ontstaan er meteen rijen voor de deur. Betekent natuurlijk wel dat ze goed zijn, écht goed. Pistache-ijs met hele nootjes, marsepein met stukjes marsepein. En oh heerlijke must try smaken als Heemsteen of Hemelse modder! Goddelijk!

Intelligentia, Eindhoven + Gusti Factory, Breda

Intelligentia, Eindhoven + Gusti Factory, Breda

Intelligentia, Eindhoven  – Yoghurt-lemoncurd-, KiBana- en braam-lavendel-ijs, om maar een paar smaken te noemen. Plus een ruim terras op Eindhovens creatiefste vierkante meters, het voormalige Philippsterrein Strijp S.

Gusti Factory, Breda – Vroeger was het Toetie Froetie op de Grote Markt in Breda waar het rijen dik stond. Toetie Froetie van Italiaanse familie Gori is niet meer maar de schoonzoon van de familie werd ingewijd in de geheime familiereceptuur en de vierde generatie is inmiddels Gusti Factory op de Ginnekenweg begonnen. 

Frezzo, Breda en Den Bosch + Tony Chocolonely IJs

Frezzo, Breda en Den Bosch + Tony Chocolonely IJs

Frezzo, Breda en Den Bosch – Misschien nóg wel lekkerder dan het ijs dat ze op de Wilhelminastraat in Breda scheppen, is dat van Frezzo, iets verderop in de Nieuwe Ginnenkenstraat. In Den Bosch zit ook een vestiging van de kleurrijke zaak. 

En voor iedereen die dol is op Tony Chocolonely: de slaven-vrije chocolade is er tegenwoordig ook in ijsvorm. En hier wordt het geschept (Tony Chocolonely karamel-zeezout-ijs!): IJssalon Lunchroom Lo Solé, Sevenum / Multi-IJs, Purmerend /  IJs en Zopie, Utrecht / IJssalon Laaker Boere, Ohé en Laak / IJssalon Salute, Zwolle / Paul’s IJs, Almere Buiten / IJsmakerij Schep!, Nieuwegein / IJscafé Holland, Uden.

Florencia, Den Haag + De IJssalon, Rotterdam + Bernardo’s, Ede + Roberto Gelato, Utrecht

Florencia, Den Haag + De IJssalon, Rotterdam + Bernardo’s, Ede + Roberto Gelato, Utrecht

Florencia, Den Haag – Deze ijssalon aan de Torenstraat is een begrip in Den Haag. Goed van het ijs maar vooral ook goed van het mensen kijken; altijd vermaak hier. 

De IJssalon, Rotterdam – Ook een begrip maar dan in Rotterdam en er staat hier steevast een dikke rij voor de deur. De IJssalon zit zowel op de Meent als aan de West-Kruiskade en in de Markthal. Alles ziet er puik uit, de bollen zijn groot en lekker en ze hebben zo veel smaken dat keuzestress gegarandeerd is.

Bernardo’s, Ede – Nee, we komen niet heel vaak in Ede maar Bernardo’s werd ons meerdere keren getipt en het ís ook zo: een bezoek aan deze ijssalon is echt de moeite waard. Bernardo’s vindt telkens nieuwe smaken en toppings uit en elk jaar komen er wel een of twee smaken bij. In de zomermaanden staat er een rij tot buiten.

Roberto Gelato, Utrecht – Eigenaar Roberto maakt iedere dag vers ijs met natuurlijke ingrediënten waarvoor hij de hele wereld afreist. Hier de raarste (maar lekkere) combinaties: ijs met haring- of biersmaak bijvoorbeeld.

Van Swoll, Apeldoorn + Lavinia, Vught + De Schepper, Julianadorp

Van Swoll, Apeldoorn + Lavinia, Vught + De Schepper, Julianadorp

Van Swoll, Apeldoorn – Zowel in de salon als de vitrine popt hier de kleur. Laat je er niet door misleiden, want ze houden wel van een verrassing. Groente en bloemen zijn geen vreemde bij van Swoll – we’re intrigued. Zwarte bessen, wortel en violet of peer, jasmijn en venkel?

Lavinia, Vught – We zijn niet alleen fan van het ijs, maar ook van die bloemige muur met neonletters achter de ijsvitrine. Saai zijn de smaken evenmin, maar wat verwacht je als je een heus ijslab hebt om volop in te experimenteren. O, extra tip van ons: bestel je scroppino vast online.

De Schepper, Julianadorp – Yes, ook hier onze favo smaak: ‘het groene goud van de Etna’ (pistache). Overheerlijk op een in Belgische chocolade gedipt hoorntje. Liever fruit, neem dan een knapperig roze of groen hoorntje dat smaakt naar framboos of peer. Trust us, niet alleen voor de kids.

Patrijs, Harderwijk + Onwijs Lekker IJs, Nijmegen + Brescia, Breskens

Patrijs, Harderwijk + Onwijs Lekker IJs, Nijmegen + Brescia, Breskens

Patrijs, Harderwijk – Hier haal je ijs met een vleugje glamour. Patrijs is namelijk niet zomaar een ijssalon, maar ook een patisserie. Dat zie je terug in hun outstanding ijstaartcreaties (the best of both worlds). Alleen een ijsje? Doen, daar krijg je geen spijt van.

Onwijs Lekker IJs, Nijmegen – Hier geen bolletjes ijs, maar gewoon van een stokje. En ja, dat is inderdaad onwijs lekker, mits gemaakt van vers fruit en door deze geweldenaren. Je vindt ze op het Honig-complex, waar sowieso alleen maar goede zaken zitten (zoals ook een fantastische brouwerij).

Brescia, Breskens – Aan de kust, azuurblauwe tinten, zonnetje erbij en natuurlijk Italiaans ijs. Wij zijn verkocht.

De IJskuip, Denekamp + Het Melkhuis, Terhole + Wingbergerhoeve, Vijlen

De IJskuip, Denekamp + Het Melkhuis, Terhole + Wingbergerhoeve, Vijlen

De IJskuip, Denekamp – Het boerenleven maak je niet alleen mee op Erve Kuiper, je proeft het ook. De koeien op de boerderij zorgen ervoor dat je ijs bereid wordt met de meest verse melk. En wat is voor de kids nu lekkerder dan een ijsje na een hele dag spelen?

Het Melkhuis, Terhole – Ook hier ijs van de eigen koeien, we blijven er dol op. Geen speeltuin, maar voor de kinderen wel een leerzame rondleiding op het boerenbedrijf. Over het nuttige met het aangename combineren gesproken.

Wingbergerhoeve, Vijlen – Een prachtig landschap weer om in te genieten van je ijs. Geen eigen koeien, maar wel lokale fruittelers die je ijs perfect zoet maken. Plus je kunt gelijk wat extra vitamines voor thuis meenemen.