16 juni 2022, door Maartje

De lekkerste ijsjes en de beste ijssalons van Nederland

16 juni 2022, door Maartje

De lekkerste ijsjes en de beste ijssalons van Nederland

I know... Ik ben redelijk uniek in mijn soort, maar voor een ijsje hoefde je me nooit wakker te maken. Ieder zijn ding. 'Hoefde', want das war einmal. Sinds mijn eerste zwangerschap is ijshalen (ja, dat werd een werkwoord in Huize Bart) een traditie geworden en zoeken we de stad af naar de lekkerste (want met die nieuwe liefde in mijn leven kwam ook de kritiek). En niet in alleen in Amsterdam: we zoeken ook buiten de ring naar de lekkerste ijskoude goodies. En het is er weer voor hoor: De lekkerste ijsjes en de beste ijssalons van Nederland. Graag gedaan.

Monte Pelmo + Tofani + Jordino + IJsmanschap, Amsterdam

Monte Pelmo + Tofani + Jordino + IJsmanschap, Amsterdam

Monte Pelmo, Amsterdam – Met stip op één, want er is echt geen betere ijssalon in de stad dan het klassieke Monte Pelmo, hartje Jordaan. Sterker nog: als dit geen vaste wandeling was geworden, vrees ik dat mijn liefde voor ijs nooit van de grond gekomen was.

Miuz Gelato, Amsterdam – Nieuw in Amsterdam op de Overtoom. Stylish interieur en een Italiaanse eigenaar met enorm veel liefde voor de zaak. P.s. ze hebben burrata ijs (ja echt!!) die met vlag en wimpel door onze test is gekomen.

Tofani, Amsterdam – Meteen na Monte Pelmo in de Jordaan komt ijssalon Tofani aan de Kloveniersburgwal om de hoek van de Nieuwmarkt, ook hartje stad.

Jordino, Amsterdam – een andere grote ijsliefde in eigen stad is het gezellige Jordino aan de Haarlemmerstraat. Hier krijg je verrukkelijke in chocolade gehulde hoorntjes onder je schepijs.

IJsmanschap, Amsterdam – IJs + vakmanschap = ijskunstwerken. De creatieve ijsjes zijn knap, lekker en bovendien glutenvrij. Je vindt IJsmanschap vlakbij het Rembrandtpark, een opperbeste combinatie!

Massimo IJsfabriek + Van Leeuwen Ice Cream + Pisa, Amsterdam

Massimo IJsfabriek + Van Leeuwen Ice Cream + Pisa, Amsterdam

Massimo IJsfabriek, Amsterdam – Hier staat het niet voor niets rijendik voor de deur: het huisgemaakte pistache-ijs met nootjes uit Sicilië is om te smullen en ook de caffé is van Italiaanse kwaliteit. Bij die koffie krijg je, uiteraard, een ieniemienie bolletje ijs on the side

La La IJs, Amsterdam – Deze salon maakt sowieso vrolijk: is het niet vanwege het sierlijke lettertype en de ledlampjes die uitschreeuwen dat je toch écht even naar binnen moet, dan is het wel vanwege ‘t ambachtelijke ijs, van louter biologische ingrediënten. Oh, en de vegan milkshakes die je er zelf kunt samenstellen.

Pisa, Amsterdam – Vlakbij de RAI zit wat volgens vele de beste ijssalon van de stad is, Pisa. Ambachtelijk Italiaans ijs wordt er geschept, zoals yoghurt-amarene en After Eight-ijs.

Voor de 020-liefhebber hier nog veel meer goede ijssalons in Amsterdam.

IJssalon De Hoop, Blaricum + Garonne, Haarlem + Van Dam, Heemstede

IJssalon De Hoop, Blaricum + Garonne, Haarlem + Van Dam, Heemstede

IJssalon De Hoop, Blaricum – De fuchsiakleurige American diner-achtige zaak verkoopt al sinds 1898 het lekkerste ambachtelijke ijs. Vinden wij niet alleen. Een uitje is een tripje naar Blaricum, met een hoorntje van De Hoop als ultieme climax voor groot en klein.

Garronne, Haarlem – Het lekkerste ijs van Haarlem en omstreken, dat wordt bij Garronne al sinds 1949 geschept. Italiaans ijs natuurlijk, en zo dien je de naam van de zaak ook uit te spreken – met de Italiaanse flair die Garronne verdient.

Van Dam, Heemstede –  Deze ijssalon x chocolaterie is al járen de zomers door aan het knallen. Moet ook wel, bij de eerste zonnestralen ontstaan er meteen rijen voor de deur. Betekent natuurlijk wel dat ze goed zijn, écht goed. Pistache-ijs met hele nootjes, marsepein met stukjes marsepein. En oh, heerlijke must try-smaken als Heemsteen of Hemelse modder! Goddelijk!

Nelis, Weesp – De beste plek voor lemon cheesecake ijs en een begrip in de omgeving.

Intelligentia, Eindhoven + Gusti Factory, Breda

Intelligentia, Eindhoven + Gusti Factory, Breda

Intelligentia, Eindhoven Yoghurt-lemoncurd-, KiBana- en braam-lavendel-ijs, om maar een paar smaken te noemen. Plus een ruim terras op Eindhovens creatiefste vierkante meters, het voormalige Philips-terrein Strijp S.

Gusti Factory, Breda – Vroeger was het Toetie Froetie op de Grote Markt in Breda, van de Italiaanse familie Gori, waar het rijendik stond. Dat is niet meer. Maar de schoonzoon van de familie werd ingewijd in de geheime familiereceptuur en de vierde generatie runt inmiddels Gusti Factory aan de Ginnekenweg.

Frezzo, Breda en Den Bosch + Lavinia, Vught en Tony Chocolonely-IJs

Frezzo, Breda en Den Bosch + Lavinia, Vught en Tony Chocolonely-IJs

Frezzo, Breda en Den Bosch – Iets verderop, aan de Nieuwe Ginnenkenstraat in Breda zit Frezzo. Nog zo’n topper. In Den Bosch zit ook een vestiging van deze kleurrijke zaak. 

Lavinia, Vught – We zijn hier niet alleen fan van het ijs, maar ook van die bloemige muur met neonletters achter de ijsvitrine. Saai zijn de smaken evenmin, maar wat verwacht je als je een heus ijslab hebt om volop in te experimenteren. O, extra tip van ons: bestel je scroppino alvast online.

En voor iedereen die dol is op Tony Chocolonely: de slavenvrije chocolade is er tegenwoordig ook in ijsvorm. En hier wordt het geschept (Tony Chocolonely karamel-zeezout-ijs!): IJssalon Lunchroom Lo Solé, Sevenum / Multi-IJs, Purmerend /  IJs en Zopie, Utrecht / IJssalon Laaker Boere, Ohé en Laak / IJssalon Salute, Zwolle / Paul’s IJs, Almere Buiten / IJsmakerij Schep!, Nieuwegein / IJscafé Holland, Uden.

Florencia, Den Haag + De IJssalon, Rotterdam + IJssalon Venezia, Rotterdam

Florencia, Den Haag + De IJssalon, Rotterdam + IJssalon Venezia, Rotterdam

Florencia, Den Haag – Deze ijssalon aan de Torenstraat is een begrip in Den Haag. Goed qua ijs, maar vooral ook goed qua mensen kijken; altijd vermaak hier. 

De IJssalon, Rotterdam – Ook een begrip maar dan in Rotterdam; bij De IJssalon is het altijd gezellig druk. Er zit er zowel één op de Meent als aan de West-Kruiskade én in de Markthal. Alles ziet er puik uit, de bollen zijn groot en lekker en ze hebben zo veel smaken dat keuzestress gegarandeerd is. (Trouwens ook te vinden in Barendrecht en Rockanje.)

IJssalon Venezia, Rotterdam – Vrees niet, we slaan ‘m niet over (we zouden niet durven). Iedere Rotterdammer kent immers Venezia, aan de Oude Binnenweg. Je krijgt er ambachtelijk ijs van een van oorsprong Italiaanse familie voorgeschoteld. Prachtige coupes zijn hun specialiteit, en de bekendste zijn spaghetti-ijs en lasagna-ijs – dat gelukkig niet smaakt naar respectievelijk spaghetti en lasagna, maar er wel zo uitziet.

Van Swoll, Apeldoorn + IJsie Prima, Callantsoog

Van Swoll, Apeldoorn + IJsie Prima, Callantsoog

Van Swoll, Apeldoorn – Zowel in de salon als de vitrine popt hier de kleur. Laat je er niet door misleiden, want ze houden wel van een verrassing. Groente en bloemen zijn geen vreemden bij Van Swoll – we’re intrigued. Zwarte bessen, wortel en violet of peer, jasmijn en venkel?

IJsie Prima, Callantsoog – Van ijs maken weten ze in dit familiebedrijf een ding of twee, ga daar maar vanuit. IJsie Prima werd uitgeroepen tot IJssalon van het Jaar 2020/2021. Plus de combinatie strand + ijs is natuurlijk nógal winning.

IJssalon De Mient, Alkmaar + Bernardo's, Ede + Roberto Gelato, Utrecht

IJssalon De Mient, Alkmaar + Bernardo's, Ede + Roberto Gelato, Utrecht

IJssalon De Mient, Alkmaar – Ligt heel gemütlich aan het water, en het mooie is: ben je aan het varen, dan kun je gebruik maken van de bootbel, om makkelijk een ijsje te bestellen vanuit de sloep. De smaak mokka is de specialiteit van de salon.

Bernardo’s, Ede – Nee, we komen niet heel vaak in Ede, maar Bernardo’s werd ons meerdere keren getipt en het is waar: een bezoek aan deze ijssalon is echt de moeite waard. Bernardo’s vindt telkens nieuwe smaken en toppings uit en elk jaar komen er wel één of twee smaken bij. In de zomermaanden staat er een rij tot buiten.

Roberto Gelato, Utrecht – Eigenaar Roberto maakt iedere dag vers ijs met natuurlijke ingrediënten waarvoor hij de hele wereld afreist. Hier de raarste (maar lekkere) combinaties. IJs met haring- of biersmaak bijvoorbeeld.

 

Patrijs, Harderwijk + De Schepper, Julianadorp + Onwijs Lekker IJs, Nijmegen

Patrijs, Harderwijk + De Schepper, Julianadorp + Onwijs Lekker IJs, Nijmegen

Patrijs, Harderwijk – Hier haal je ijs met een vleugje glamour. Patrijs is namelijk niet zomaar een ijssalon, maar ook een patisserie. Dat zie je terug in hun outstanding ijstaartcreaties (the best of both worlds). Alleen een ijsje? Doen, daar krijg je geen spijt van.

De Schepper, Julianadorp – Yes, ook hier onze favo smaak: ‘het groene goud van de Etna’ (pistache). Overheerlijk op een in Belgische chocolade gedipt hoorntje. Liever fruit? Neem dan een knapperig roze of groen hoorntje dat smaakt naar framboos of peer. Trust us, niet alleen voor de kids.

Onwijs Lekker IJs, Nijmegen – Hier geen bolletjes ijs, maar gewoon van een stokje. Dat is onwijs lekker, mits gemaakt van vers fruit en door deze geweldenaren. Je vindt ze op het Honig-complex, waar sowieso alleen maar goede zaken zitten (zoals ook een fantastische brouwerij).

Brescia, Breskens + Het Melkhuis, Terhole

Brescia, Breskens + Het Melkhuis, Terhole

Brescia, Breskens – Aan de kust, de Zeeuwse kust, azuurblauwe tinten, zonnetje erbij en natuurlijk Italiaans ijs. Wij zijn verkocht.

Het Melkhuis, Terhole – Ook hier ijs van de eigen koeien, we blijven er dol op. Geen speeltuin, maar voor de kinderen wel een leerzame rondleiding op het boerenbedrijf. Over het nuttige met het aangename combineren gesproken.

De IJskuip, Denekamp + Wingbergerhoeve, Vijlen

De IJskuip, Denekamp + Wingbergerhoeve, Vijlen

De IJskuip, Denekamp – Het boerenleven maak je niet alleen mee op Erve Kuiper, je proeft het ook. De koeien op de boerderij zorgen ervoor dat je ijs bereid wordt met de meest verse melk. En wat is voor de kids nu lekkerder dan een ijsje na een hele dag spelen?

Wingbergerhoeve, Vijlen – Een prachtig landschap om in te genieten van je ijs. Geen eigen koeien, wel lokale fruittelers die je ijs perfect zoet maken. Plus je kunt gelijk wat extra vitamines voor thuis meenemen.

Clevers, Limburg

Clevers, Limburg

Clevers, meerdere locaties in Limburg – De hekkensluiter is niet de eerste de beste. Clevers is een begrip in Limburg, maar ook ver daarbuiten. In 2018 sleepten ze nog een nominatie binnen voor de titel Beste IJssalon van het jaar. Toen wonnen ze ‘m niet, maar in eerdere jaren wel. Net als andere ijsprijzen. Maar al was er géén sprake van zulke wapenfeiten dan weet je na de eerste hap zelf ook wel: dít is IJs met een hoofdletter.

Oppo Brothers

Oppo Brothers

Oké, we weten inmiddels waar we heen moeten als we ijs buiten de deur willen halen. Blijft natuurlijk altijd een gezelligheidsding, samen een ijsje halen. Maar wat nou als je gewoon even geen zin hebt om de deur uit te gaan? Bestellen dus. Ons go-to is dan het ijs van Oppo Brothers. Waarom is simpel. Allereerst de smaken zijn precies diegene die je hebben wil – denk aan double salted caramel en double chocolate brownie. Oke we houden van alles met double. Daarnaast kun je deze potten na een lange werkdag helemaal opeten zonder je ook maar één seconde schuldig te voelen. Het is de mannen van Oppo namelijk gelukt om 60% minder calorieën en suiker in een pot te verwerken dan bij gewoon ijs. Kom maar door dus!