Italie, Florence22 juli 2019, door Maartje

Inspirerend Hotel: Oltrarno Splendid, Florence, Italie

Italie, Florence, 22 juli 2019, door Maartje

Inspirerend Hotel: Oltrarno Splendid, Florence, Italie

Hotel Oltrarno Splendid is verdeeld over twee verdiepingen van een typisch Italiaanse 'palazzo' welke dateert uit de 16e eeuw (!) en uitzicht geeft op de historische Via Dei Serragli in Florence. Tick box. Het hotel is eigenlijk geen hotel maar een 'boetiek bed & breakfast' met slechts 14 kamers, elk met een eigen stijl en sfeer. Hotelier en interieurontwerper Matteo Perduca is het brein achter de je-wil-het plek en staat persoonlijk garant dat alles (maar dan ook echt alles) tot in de kleinste details blijft zoals hij het bedacht had.

Oltrarno Splendid in Florence, Italie.

Oltrarno Splendid in Florence, Italie.

Hotel, herstel, boetiek B&B Oltrarno Splendid vind je op een steenworp van het compacte centrum van het mooie Italiaanse Florence – alweer een pluspunt. In de luwte maar toch dichtbij alles. De plek is gecreëerd door het team achter SoprArno en de prachtige AdAstra. Dat zegt je misschien niets maar kenners en de zogenoemde ‘early adaptors’ weten de eclectische boetiek met uitzicht op de grootste privétuin van Europa feilloos te vinden. Dat, al die hippe mooiheid, werd gecombineerd met typische Florentijnse gastvrijheid. Zo is het ontbijtbuffet gevuld met een selectie prosciutto, lokale kazen en versgebakken broodjes, alles bij de (heus niet zo voordelige) kamerprijs inbegrepen.

In het hotel zelf werden de meeste originele kenmerken van het decadente oude palazzo in ere hersteld en waar mogelijk bewaard, wat zorgt voor een zo authentiek mogelijk pand in een al even ambachtelijke wijk. Zo zijn er een aantal kamers waarin je unieke stukken van 200 jaar oud toile de jouy behang terug ziet, en zijn er muurschilderingen uit de jaren de 16e eeuw bewaard gebleven. Die, hoe origineel, tegenwoordig geflankeerd worden door felle kleuren en industriële verlichting. We like. Verder werd het pand aangekleed met kalligrafische neonborden en vrijstaande badkuipen uit de jaren ’50 en ’60 (check vooral het King Deluxe Atelier, een ruime en lichte kamer die ooit de studio was van de muze van mode-ontwerper Ken Scott’s, Susan Nevelson).

Oltrarno Splendi in een notendop? Hedendaagse stijl met ouderwetse elegantie.

In de lounge sieren kaarten uit de 18e eeuw de muren, terwijl op maat gemaakte meubels, een ornamenten plafond en een overvloed aan gestileerde fratsen de plek zowel eclectisch als samenhangen maken – opvallend genoeg. Anders dan al het andere en toch geen hoge drempel, en dat is knap van Oltrarno Splendi. In een notendop? Hedendaagse stijl met ouderwetse elegantie.