12 maart 2020, door Maartje

It’s a keeper: hallo Gertrude Amsterdam

12 maart 2020, door Maartje

It’s a keeper: hallo Gertrude Amsterdam

Al leuk voordat ze open waren: Gertrude Amsterdam. Niet in de minste plaats vanwege die nuchtere oer-Hollandse naam en vanwege de heerlijk oer-Amsterdamse locatie aan de immer gezellige Bosboom Toussaintstraat. Maar met een leuke naam en een goeie plek red je het natuurlijk niet, dat snap je zelf ook. Nee, bij Gertrude Amsterdam gaat er nog veel meer goed. Chef Monika kookt er met de seizoenen mee (en met verve) en doet dat in een heerlijke ongedwongen setting die we vroeger 'huiskamerrestaurant' zouden hebben genoemd.

Gertrude Amsterdam

Gertrude Amsterdam

De looks zijn oldskool, een beetje Frans én een beetje Amsterdams. De sfeer is van dat gemoedelijke, én een beetje hip (maar niet te), de ontvangst is allerhartelijkst (zelf meegemaakt) en de reserveringen zijn aan – dat hebben we ook zelf meegemaakt: meteen na de opening is Gertrude Amsterdam hartstikke populair, en terecht. Er wordt met de seizoenen mee gekookt en seizoensgroenten en verantwoorde vis en vleessoorten staan centraal. Je bordje mag je delen, dat kan namelijk prima, maar het hoeft niet. En op de wijnlijst zijn ze trots bij Gertrude Amsterdam.

 

‘Ze’? Ja, achter de Gertrude Amsterdam zitten een Tijn en Géza. Verstappen en Weisz. Die tweede kun je kennen inderdaad: Géza (blijft een mooie naam maar dat heeft hier niks mee te maken) werd bekend als DJ en acteur. Maar dat heeft hier ook niks mee te maken. Belangrijker is de drijfveer van de mannen: beide half 30 en allebei zonder zin meer om een hele avond in de stad te hangen. Ze misten een echt leuk restaurant waar ze zelf wel een hele avond door wilden brengen, met vrienden en een lekkere hap. Dus openden ze er zelf één. Toen we wilden reserveren zat de boel vol, dus we komen snel terug. En dan opteren we voor een plekje aan de oergezellige halfronde bar.