Nederland, Amsterdam13 maart 2017, door Maartje

Lunch @ IZAKAYA Amsterdam (zuid)

Nederland, Amsterdam, 13 maart 2017, door Maartje

Lunch @ IZAKAYA Amsterdam (zuid)

Het is officieel Albert Cuypstraat, al vergeet ik dat altijd. Het is gewoon 'de hoek van IZAKAYA' en dan weet iedereen waar je het over hebt. Het Aziatische restaurant is namelijk een nieuw eet-instituut in het Amsterdamse en als je lekker, écht lekker Japans 2.0 eten wil, dan ga je hierheen. 's Avonds, dat spreekt voor zich (IZAKAYA is zo'n fancy cocktailbar waar strakke korte LBD's, torenhoge hakken, krijtstreeppakken en attachékoffertje samenkomen), maar zoals we hier wel vaker uitroepen (schreeuwen) op deze site, is de beste tip voor het optimaal beleven van een top-restaurant de lunch. Vaak more or less dezelfde gerechten, hoe dan ook net zoveel liefde, de kans is groot dat je er stukken minder alcohol ingooit en je alles zodoende nog meer beleeft (en anders: ook gezellig) en bovendien ben je 9 van de 10 keer voordeliger uit, ook vanwege die alcohol-reden. Afijn: IZAKAYA dus, ga er lunchen.

barts-boekje-izakaya

Deden wij en dat beviel buitengewoon goed. Het chique-cool restaurant is perfect voor een (zakelijke) lunch (het is er rustig, best gelikt, tikkie stijf/ keurig wat betreft de overal 'feel', de bediening is jong, vriendelijk en attent) en de executive chef, zoals dat heet, Hariprasad Shetty, zet er een licht sushi-stijl menu op tafel. Kun je daarna prima nog voor de dag komen.

Over het algemeen genomen is het hele menu lekker spicy (prrrrima af te blussen met een lichte Sauvignon op de vrijdagmiddag) en bovenal bijzonder. Wat dan? Edamame om mee te beginnen natuurlijk. Precies goed zout, ook onderop in het bakje (edamame-ergenis nummer 1, 10 punten voor IZAKAYA). En dan wil je vast en zeker nog een paar aanraders... Hebben we. De salade van babyspinazie met gegrilde gamba’s, parmezaan en truffel is om te smullen en goed voor je dagelijkse portie 'groen'. Over het hitnummertje van IZAKAYA, de gefrituurde crispy rice sushi met pittige tonijntartaar, schrijven ook wij briefpapier vol naar huis. ZO lekker. Alles bij Izakaya is ‘to share’ al mag je een portie van deze crispy rice gewoon voor jezelf bestellen. We won't judge. En ook met de perfect bereide sashimi en gegrilde langoustine cocktail is helemaal niets mis. Hoewel wij weer aan de arbeid moesten, wordt IZAKAYA bejubeld om zijn desserts, iets dat niet vaak het geval is bij Aziatische restaurants. Dat mag je zelf dus niet even gaan proberen.

Meer goed nieuws: IZAKAYA opende onlangs ook een vestiging in Hamburg, Munchen én op Ibiza. Wel even reserveren, ook in het Amsterdamse: IZAKAYA