Nederland, Amsterdam8 februari 2023, door Michel + Renske

Het leukste aan de Javastraat, Amsterdam

Nederland, Amsterdam, 8 februari 2023, door Michel + Renske

Het leukste aan de Javastraat, Amsterdam

Waar je een aantal jaar geleden nog omfietste om de Javastraat in Amsterdam te ontwijken, is de afgelopen tijd het omgekeerde het geval. De Javastraat is hotter dan hot en menig leuke tent opent de deuren. Zo zijn er een paar nieuwelingen en een paar lievelingen waar we maar al te graag komen. Overigens ook prima om je een gehele dag te vermaken- van koffie tot borrel, van ontbijt tot diner.

Le French Cafe

Le French Cafe

Eind 2022 opende Le French Cafe de deuren in het oude pand van Walters Woodbury aan begin Javastraat vanuit het Oosterpark. Een heerlijke plek met zonnig terras rond de borreltijd (!) kan niet beter dan een top plek worden aankomende zomer.

Los van het fijne plek is het interieur om door een ringetje te halen. Frans, bistro, prachtige tegeltjes en charmante details door het hele pand heen. Koffie kopjes met knipogen, een leestafel met kranten aan hangers. Zoals je het alleen in een Parijs café ziet.

Eten? Allemaal te lekker. Denk aan steak, piepkuiken, een bun met gestoofd rundvlees, maar ook gemarineerde slakken. Frans dus!

Purnama

Purnama

Comfort food en street food van Indonesische bodem. Ook dat in de Javastraat. In dit tentje eet je klassiekers, maar ook gerechten met een moderne twist. Dit alles (het kan niet anders) in een heerlijk fris, stijlvol interieur. Moswand, loungebanken; goed zal je zitten bij Purnama.

Van saté tot dumplings, van Nasi Goreng tot Rendang. Voor ieder wat wils, zowel voor de carnivoor als de vegetarische trek.

Bar Bachrach

Bar Bachrach

Een beetje op reis ben je wel, aan de bar bij Bar Bachrach in Amsterdam-Oost. Hier passeren heerlijke kleine gerechtjes de revue. Geen lastige dingen. Allemaal goed op smaak. Denk aan ceviche, gerookte aubergine met tahin, heerlijke garnalen met asperges en dit alles met de Mid-East kruiden erbij en erover.

Bij Bar Bachrach kan je als natuurwijnliefhebber je hart gerust ophalen. Hier veel van dat soort en ook een aantal wijnen van Hollandse bodem. Gewoon uit Brabant bijvoorbeeld, zoals WOLF, de oranje huiswijn. Is lekker – proberen dus.

Tigris & Eufraat

Tigris & Eufraat

Oké, niet de gezelligste plek van de straat, je kan er zelfs alleen maar afhalen, maar volgens velen (en daar zijn wij het helemaal mee eens!) haal je hier één van de beste falafel van de stad. Buiten de falafel is ook de haloumi wrap aan te raden of kies één van de andere Midden-Oosterse gerechten die vers voor je neus worden klaargemaakt. Mocht je trouwens nog iets nodig om thuis iets uit de Midden-Oosterse keuken te willen koken, bij de supermarkt aan de andere kant van dit pand vind je geheid je onvindbare ingrediënt.