4 december 2020, door Maartje

Israëlisch restaurant NENI in Amsterdam

4 december 2020, door Maartje

Israëlisch restaurant NENI in Amsterdam

We kennen Restaurant Neni in Amsterdam Zuid van de lekkere Oost-Mediterrane keuken en de gezellige plek. Neni is te danken aan de Molcho familie. Haya Molcho, haar man en vier zonen Nuriel, Elior, Nadiv en Ilan. Vandaar de naam Neni (de initialen van de vier jongens). Makes sense. Een ondernemende, hardwerkende en vooral heel leuke familie. Het menu is gebaseerd op de Israëlische, Roemeense en Spaanse familie roots. Lekker dus en vooral heel uitgebreid en origineel. Omdat de familie wil dat iedereen alles kan proberen is het vooral de bedoeling dat je de gerechten deelt. Nog leuker is de grote open keuken die midden in het restaurant staat waardoor (bijna) iedereen de keuken in kan kijken. Love! Neni is niet alleen een restaurant, het heeft ook een Deli, bakkerij en een mooie bar genaamd The Lemonman.

NENI Amsterdam

NENI Amsterdam

Even terug: Haya, geboren en getogen in Tel Aviv (lees hier deel 1 en deel 2 van onze Tel Aviv avonturen), begon als thuiskok, schreef daar kookboeken over en werd een boegbeeld voor de lekkerste smaken uit het Midden-Oosten. Dat succes resulteerde in een eerste eigen restaurant in haar nieuwe thuisstad Wenen. NENI noemde ze het, naar haar vier (mega charmante) zonen: Nuriel, Elior, Nadiv en Ilan. Een keuze die lekker bekt, NENI, maar die ook staat voor hetgeen ze net zo belangrijk vind als lekker eten: vrienden en familie. Samen tafelen in ‘balagan’ stijl. Vrij vertaald: sympathieke chaos. Dat is wat NENI volgens Haya moet zijn: een zaak waar passie voor goed eten in de lucht hangt, net als een warm familiegevoel en de liefde voor delen. Leukprimagoed, fijn verhaal. En toen? Nou, na Wenen openden er succesvolle NENI zaken in Berlijn, Hamburg en München. En toen was NENI Amsterdam aan de beurt. 

Restaurant NENI Amsterdam nam haar intrek in de voormalige Citroen garage aan het Stadionplein in Amsterdam Zuid. Juist, een oude garage. Gigantisch. Dus is het niet zo heel gek dat alles uit de kast getrokken werd om de boel vol te krijgen. Dat is naar onze mening goed gelukt met restaurant NENI, de Deli, de bakkerij en The Lemonman. Er werden allerlei hoeken en besloten zitjes gecreëerd, er kwamen hoogte verschillen, lange en hoge tafels en werd een grote open keuken het stralende middelpunt. Knap, want zo is de ruimte toch echt heel knus. 

Neni is een cadeau voor alle vega(n)s onder ons. Een overvloed aan groenten waar zelfs de grootste carnivoor van gaat watertanden (pick me). De falafel was zó lekker, het (pita)brood is van eigen receptuur en willen we mee naar huis. Begin je avond met de mezze – word je blij van, beloofd. Verder zijn is er een groot scala origineel aangemaakte groentes, en vis- en vleesgerechten uit de steenoven of van de houtskoolgrill. Alles wordt family-style geserveerd – sharing is caring.

Er is meer...

Er is meer...

Maar er is nog meer hoor, namelijk de NENI Deli waar je de hele dag door terecht kunt voor versgeperste sappen, salades, shakshuka’s, warme dranken en sandwiches to go. Slim. Focaccia’s zijn er, net als zuurdesembroden en zoet uit eigen bakkerij (waar je ook je brood kunt bestellen!). In de avond kun je Oost-Mediterrane mezze en pizze scoren voor thuis of onderweg.

Was het dat dan? Nope. The Lemonman, de bar van het restaurant mag niet vergeten worden. Die naam is een eerbetoon aan Citroën en vernoemd naar de overgrootvader van de oprichter. De geboren en getogen Amsterdammer, die fruithandelaar van beroep was, kreeg in de Amsterdamse volksmond de naam “de Limoenman”. Later werd dat de familienaam. Bij de bar haal je een scala aan citrus en citroencocktails en -dranken. Shots van de huisgemaakte citroenjenever bijvoorbeeld, wat dan weer perfect aansluit bij de zomerse smaken van NENI, hoe toevallig. Tot slot is er nog The Yellow Room, een gele ‘suite’ die perfect is voor een privéfeest.