9 februari 2019, door Maartje

Altijd goed: Israëlisch restaurant NENI Amsterdam

9 februari 2019, door Maartje

Altijd goed: Israëlisch restaurant NENI Amsterdam

Dan denk ik toch altijd... Hmmzzz... Wat als ik hier als gewone sterveling op een dinsdagavond aankom? Wat dan? Wat als de ballonnen leeg zijn gelopen en moeder Molcho thuis in Wenen met haar voeten omhoog op de bank ligt? Is het bij restaurant NENI in Amsterdam dan nog steeds zo leuk en lekker? We probeerden het uit en het moet gezegd: een en ander was misschien net wat minder entertaining dan tijdens al het feestgedruis, maar lekker (en leuk) was het zeker. 

NENI Amsterdam

NENI Amsterdam

Restaurant NENI nam haar intrek in de voormalige Citroen garage aan het Stadionplein in Amsterdam Zuid. Juist, een oude garage. Gigantisch. Dus is het niet zo heel gek dat alles uit de kast getrokken werd om de boel vol te krijgen. Dat was dan ook het enige ‘probleem’ toen we een paar dagen na de opening nog eens binnen liepen: de zaak is gewoon heel erg groot en het Stadionplein ligt nu niet bepaald op een doorlooproute zoals, zeg, de Pijp of de 9 Straatjes. Dus was de zaak nagenoeg leeg, en met een volume als hier, is dat best wel heel leeg. Zonde. Want restaurant NENI verdient een volle zaal. Of eigenlijk: Haya Molcho & zonen verdienen een volle zaal.

Even terug: Haya, geboren en getogen in Tel Aviv (lees hier deel 1 van onze Tel Aviv avonturen), begon als thuiskok, schreef daar kookboeken over en werd een boegbeeld voor de lekkerste smaken uit het Midden-Oosten. Dat succes resulteerde in een eerste eigen restaurant in haar nieuwe thuisstad Wenen. NENI noemde ze het, naar haar vier (mega charmante) zonen: Nuriel, Elior, Nadiv en Ilan. 

Een keuze die lekker bekt, NENI, maar die ook staat voor hetgeen ze net zo belangrijk vind als lekker eten: vrienden en familie. Samen tafelen in ‘balagan’ stijl. Vrij vertaald: sympathieke chaos. Dat is wat NENI volgens Haya moet zijn: een zaak waar passie voor goed eten in de lucht hangt, net als een warm familiegevoel en de liefde voor delen. 

Leukprimagoed, fijn verhaal. En toen? Nou, na Wenen openden er succesvolle NENI zaken in Berlijn, Hamburg en München. En toen was Amsterdam aan de beurt. In de voormalige garage werd knap met de gigantische ruimte omgegaan. Er kwamen hoogte verschillen, er werden allerlei hoeken en besloten zitjes gecreeerd, natuurlijk kwamen er lange en hoge tafels en werd een grote open keuken het stralende middelpunt. Knap, want zo werd die ruimte toch echt heel knus. En ja, ook als het niet druk is. Daar spreek ik mezelf overigens niet tegen: wie eenmaal zit, ook op die dinsdag net na de opening, zit gezellig. Of er wat zogenoemde kinderziektes waren? Dat wel. De bediening was de weg af en toe een beetje kwijt en niet alles was even warm. Maar hé, daar zijn het kinderziektes voor, en kan op zich weggewuift worden aangezien alles met een vlotte babbel gebracht werd, en gewoon ontzettend lekker was. 

Daar moet je nog over weten dat de keuken van NENI ‘Eastern Mediterranean’ is, en een cadeau voor alle vega(n)s onder ons. Een overvloed aan groenten waar zelfs de grootste carnivoor van gaat watertanden (pick me). De falafel was zó lekker, de hummus zelden smakelijker. Het (pita)brood is van eigen receptuur en willen we mee naar huis. Begin je avond met de mezze – word je blij van, beloofd. Verder zijn is er een groot scala origineel aangemaakte groentes, en vis- en vleesgerechten uit de steenoven of van de houtskoolgrill. Alles wordt family-style geserveerd – sharing is caring.

Maar er is nog meer hoor, namelijk de NENI Deli waar je de hele dag door terecht kunt (alle Amsterdamse Zuidas mensen, schrijft u even mee?) voor een selectie van de gerechten die ’s avonds in het restaurant geserveerd worden, maar dan ook in meeneem-porties en verpakking. Slim, want aan een gezonde lunch was in de buurt nog een overschot. Focaccia’s zijn er, net als zuurdesembroden en zoet uit eigen bakkerij. Plus shakshuka’s, salades, versgeperste sappen en warme dranken. In de avond kun je Oost-Mediterrane mezze en pizze scoren voor thuis of onderweg.

Was het dat dan? Nope. Tenminste, wel voor nu maar een dezer dagen opent ook de bar van het restaurant: The Lemonman. Die naam is een eerbetoon aan Citroën en vernoemd naar de overgrootvader van de oprichter. De geboren en getogen Amsterdammer, die fruithandelaar van beroep was, kreeg in de Amsterdamse volksmond de naam “de Limoenman”. Later werd dat de familienaam. Bij de bar haal je binnenkort een scala aan citrus en citroencocktails en -dranken. Shots van de huisgemaakte citroenjenever bijvoorbeeld, wat dan weer perfect aansluit bij de zomerse smaken van NENI, hoe toevallig. Tot slot is er nog The Yellow Room, een gele ‘suite’ die perfect is vooreen privéfuif.