Zuid-Afrika, Kaapstad13 januari 2022, door Esmée Rebel

Columnist Marcelle over hoe Cool Cape Town is mét kids

Zuid-Afrika, Kaapstad, 13 januari 2022, door Esmée Rebel

Columnist Marcelle over hoe Cool Cape Town is mét kids

Met de zomer in aantocht (ja, de Zuid-Afrikaanse zomer) is het altijd één groot feest om een lijstje te maken met allerlei leuks in en rondom Kaapstad. Dat leuks moet wel voor iedereen leuk zijn, voor ons én onze dochter van bijna twee jaar.

Kaapstad met kids

Kaapstad met kids

Jeetje, alweer twee. In december 2019 (hartje zomer) werd ze geboren, en wist ze niet – en wij al helemaal niet – dat haar eerste levensjaar grotendeels bestond uit thuiszijn met haar ouders. Als ik er nu op terugkijk, kon dit eigenlijk niet beter. Even los gezien van de onzekerheid van werk is dit een hele bijzondere tijd geweest. Tijdens de lockdown mochten we op een gegeven moment ’s ochtends twee hele uren naar buiten om te wandelen en daar maakten we gretig gebruik van. Iedere dag wandelden we – met kinderwagen en al – langs de boulevard. Onze go to route? De boulevard van Waterfront naar Bantry Bay – als je daar trouwens omhoogloopt, kun je zelfs doorlopen naar Camps Bay. Extra leuk zijn de speelgelegenheden onderweg voor de kids.

Ik kan niet wachten om met mijn meisje op een loopfietsje over een paar jaar te wandelen. Je kunt hier ook fietsen huren met een kinderzitje (voor de complete ervaring) en tip: begin dan met de fietstocht in Sea Point. Naast het Sea Point Swimming pool zijn de knaloranje fietsen niet te missen. Fiets vanuit hier naar Waterfront – mega kids proof plek – en lever daar je fiets weer in, handig! Meer (kindvriendelijke) tips? Lees je in Cool Cape Town Surroundings, Cool Cape Town City en Cool Cape Town Kids.

Toen Maartje en ik Cool Cape Town Kids schreven, hebben we de hulp ingeschakeld van alle vriendinnen woonachtig in Kaapstad mét kids, locals en internationale moeders. We kunnen oprecht zeggen dat het beste van het beste verzameld is in het boek. En ik – nu ik zelf moeder ben – sta ervan te kijken hoe kindvriendelijk Kaapstad is. Los van (grote favorieten) het strand bezoeken en wilde dieren kijken, is de hele stad en niet te vergeten de wijnlanden, compleet ingericht voor met de kids. Onze grote favoriet plús weekendritueel is het Greenpoint Park. Sonny voetbalt in de ochtend, ik strijk neer met koffie, vriendinnen en kids in het zonnige park of op de Oranjezicht Markt. Sinds kort vind je hier een Experience Garden, waar de kleintjes in hun zwempakje of luier met de fonteintjes zeker een uur lang waterpret hebben. Aan het park grenst ijssalon The Creamery. Hier halen we een ijsje met marshmallow topping. Heerlijk om ieder weekend zo te beginnen.

Om dat weekend nog lekkerder te kunnen beginnen, is het wel zo fijn om een goede verzekering te hebben. Je weet maar nooit wat er kan gebeuren in een ver, vreemd land. Niet alleen als je gaat emigreren, is een ziektekosten(reis)verzekering een must. Oók als je een tripje Kaapstad als vakantie hebt gepland. Neem dan vooral even een kijkje bij OOM Verzekeringen. Deze no nonsense verzekeringsmaatschappij verzekert waar andere verzekeraars stoppen. Alle ongewone risico’s verzeker je gemakkelijk met OOM Verzekeringen. Het is duidelijk: Bart hartje OOM. En jij – als je het nog niet deed – binnenkort ook!

Oké, even terug naar die bucketlist. Mijn favoriete activiteit: een bezoekje aan de Blaauwklippen Family Market. Ik ben fan van deze markt. Waarom? Ieder weekend stallen locals bij Blaauwklippen Winery hun eten en drinken uit, waar je langs kunt wandelen en heerlijke dingen kunt halen. Livemuziek, check. Restaurants, check. Speeltoestellen, check! Leg een picknickkleed neer voor de speeltuin, flesje wijn erbij en genieten maar. Nog meer leuks in Kaapstad met kids? De Tidle Pools in St James (lunch dan bij Folk Café) en de Tidle Pool van Camps Bay, Kraalbaai Strand in West Coast National Park, Imhoff Farm in Kommetjie, Boschendal Winery, Spier Winery, Warwick Winery, Buitenverwachting Winery, de eenden bij Vergenoegd en aardbeien plukken bij Polkadraai. En ik kan nog wel even doorgaan, want laten we eerlijk zijn: in Kaapstad is er genoeg te beleven én voor de hele familie baie (Zuid-Afrikaans voor erg/heel) leuk!

Inmiddels ken ik Kaapstad al zo lang, maar met een kindje erbij is het een compleet nieuwe wereld. Als zij ouder is, gaan we écht op reis. Je weet wel, richting Namibië, Botswana, Drakensbergen en Kruger Park. Dat lijkt mij zo mooi om te bezoeken als ze iets meer beseft op wat voor prachtige plek in de wereld ze is geboren.