Nederland, Amsterdam1 februari 2024, door Isa de Laat

KAIA Amsterdam: modern Grieks restaurant in Amsterdam

Nederland, Amsterdam, 1 februari 2024, door Isa de Laat

KAIA Amsterdam: modern Grieks restaurant in Amsterdam

Those summer nights..... Graag, heel graag gaan we even naar Griekenland. Voor de cultuur, de mooiste stranden en ook voor de keuken. Daarbij doelen we niet op een pita gyros (op z'n tijd ook lekker), maar op goed bereide groenten, verse vis en desserts met onder andere noten en honing. Liever brengen we dat eten, wat ons juist zo herinnert aan Griekenland, naar Nederland. Net zoals ze doen bij KAIA Amsterdam, het Griekse restaurant dat Amsterdam nog mistte.

 

KAIA Amsterdam

KAIA Amsterdam

Bij binnenkomst valt het direct op: KAIA Amsterdam is geen doorsnee Grieks restaurant zoals we die in Nederland gewend zijn. Hier geen traditionele witte muren met blauwe accenten, houten stoelen of klassieke decoraties. Nope, bij KAIA tref je een moderne industriële uitstraling aan, met grijze tinten en weelderige planten. Ondanks deze hippe, chique en moderne setting weten ze de gastvrije sfeer van Griekenland te handhaven: je wordt hartelijk ontvangen. Zo tegenover de RAI een ideale plek voor kleine groepen, maar aan chefs table is een datenight hier zo leuk.

 

Aan die tafel zie je de Griekse Chef Manos Athanasiou aan het werk met traditionele gerechten en ingrediënten. De gerechten zijn verfijnd, licht, vol van smaak, verrassend en kleurrijk. De uitgebreide wijnkaart (inclusief Griekse wijnen!) en het personeel dat deze wijnen haarfijn bij de gerechten weet te matchen, maken het af. Begin de avond met het verse brood dat wordt geserveerd met vijgenboter en Griekse olijfolie.

Geen gyros op het menu dus, maar wel echt een stukje vlees hoor. Een aanrader is het lam, op drie verschillende manieren bereid, en de kip Krasato. Ook lekker is de traditioneel Griekse Athinaiki: een van oorsprong Atheens visgerechtje met mayonaise en tafelzuur. En wie denkt dat de Griekse keuken geen groenten kent, moet langs bij KAIA en meteen de lachanodolmas bestellen: savooiekoolbladeren met daaronder romige rijst, groenten, Griekse kruiden en avgolemonosaus, gemaakt met opgeklopte eieren en citroen. Niet te doen, zo lekker. Rond een uur of 10 gaat de muziek wat luider: een teken om een cocktail te bestellen. Natuurlijk ook met Griekse likeuren en producten, zoals ouzo, tsipouro, tijm en olijven. Op naar Griekenland in Amsterdam dus!

 

KAIA