Nederland, Limburg11 december 2021, door Bo Peters

Nieuw en sprookjesachtig mooi: B&B Kasteel Baexem, Baexem (Midden-Limburg)

Nederland, Limburg, 11 december 2021, door Bo Peters

Nieuw en sprookjesachtig mooi: B&B Kasteel Baexem, Baexem (Midden-Limburg)

B&B Kasteel Baexem in – het zit 'm in de naam – Baexem is een bijzonder en uniek kasteel dat in de zeventiende eeuw werd gebouwd in het dertiende-eeuwse stamhuis van een échte riddersfamilie.  Een hele mond vol, maar wat je in ieder geval moet onthouden: ga naar dit verscholen pareltje in Midden-Limburg. Wát is het hier sprookjesachtig mooi. Soooooo, off to Baexem. Zullen we?

Kasteel Baexem

Kasteel Baexem

Een jong (en enorm gastvrij) stel kocht kasteel Baexem in 2020. Oorspronkelijk uit Den Haag, maar COVID made them do it: de stad achterlaten om dé droom waar te maken in een klein Limburgs dorpje. Nu, in juni 2021, is de B&B open nadat het stel maandenlang stof heeft gehapt. Je kunt op dit moment vier kamers in het kasteel boeken en buiten is nog een idyllisch buitenhuisje te huur, allemaal met een eigen badkamer. Wat je daarbij for free extra krijgt? Een botanische kasteeltuin, inclusief een eigen kapelletje (say what?!), zwemvijver (ook in de winter perfect voor een duik voor de die-hards) een verscholen pipo-wagen mét hottub (nog under renovation), (bijen)kas, kippen (die de verse eieren bij het ontbijt verzorgen) en een buitengym. Verder is er nog een bar waar je een borrel (of meer) kunt drinken en een zalige gewelfde wijnkelder, daterend uit de twaalfde eeuw. Beeld je in: een lange houten tafel, omringt door goede wijn en plof neer voor een wine-tasting. Need we say more? 

Het interieur van het kasteel ademt allure. De eigenaren hielden de authentieke details, maar dan mét de comfort van de eenentwintigste eeuw. Zoals heerlijke bedden, een goede regendouche en op-en-top gestyled. Alles om van te houden dus. Leuk feitje: de muurschilderingen in de muziekzaal – daar waar je aanschuift voor een biologisch, vegetarisch ontbijtje met streekproducten na een heerlijke nacht – zijn afkomstig van de bekende Nederlandse kunstschilder Matthijs Röling. Al nippend aan een goede rode wijn uit de wijnkelder is de muziekzaal met zijn huge openhaard ook de perfecte plek om je ’s avonds even terug te trekken. Voor een potje staren naar het knisperende haardvuur. 

Het kasteel uit, de natuur in

Het kasteel uit, de natuur in

Mocht je even weg willen uit het kasteel – wat we ons eigenlijk niet kunnen voorstellen  – en de omgeving willen verkennen: ga naar de Witte Parel (aka Thorn) van Limburg. Een (we durven het bijna niet te zeggen) designeroutlet in Roermond of wandel door het Limburgse landschap en doe wat op over het rijke verleden en de culturele erfenissen van deze regio. Enfin, de mogelijkheden zijn eindeloos: genoeg te beleven in dit middenstuk van Limburg.

We kunnen wel nog tientallen redenen bedenken waarom je naar dít kasteel moet afdwalen en in woorden omschrijven hoe knap alles hier is, maar verlekker je gewoon aan de beelden en ga het in het echt bekijken. Soms zijn dingen niet in woorden te vatten. Zeer de moeite waard dus. 

Kasteel Baexem