Nederland9 december 2020, door Imara Milatz

Kids to go: kerst knutselwerkjes, de mooiste do it yourself projecten met de kids

Nederland, 9 december 2020, door Imara Milatz

Kids to go: kerst knutselwerkjes, de mooiste do it yourself projecten met de kids

Remember, Kids to Stay? We zijn weer een beetje terug bij af. Binnen blijven, ja. You bet dat dat soms een worsteling kan zijn. Tel daar nog één, twee, drie (vier, anyone?) worstelende mini's bij op en het circus is compleet. Maar dat circus is tegelijkertijd ook wel het allerleukste clubje op de wereld, niet waar? We vinden ons eigen gezinnetje immers allemaal de leukste en dat samenzijn kan ook zoveel momentjes om nooit meer te vergeten opleveren. We steken de handen uit de mouwen en gaan aan de slag: knutselen, that is.

Natúúrlijk - wishful thinking - dat het kroost de mooiste kunstwerken om te showcasen maakt, ahum. En natúúrlijk niet dat we soms (lees: vaak) een handje - niet zonder moeite - meehelpen om van een stukje papier, lapje stof of ander doodgewoon object een heus pareltjes te toveren.

Waxinelichtjes verven

Waxinelichtjes verven

Hoe klein ze ook zijn, met een kwast, een sponsje, of gewoon with bare hands: verven kunnen ze allemaal. Of de uitkomst ervan heel mooi gaat zijn? Dat laten we in het midden liggen. Al is er genoeg mogelijkheid tot het begeleiden van het knutselproject. Zo ook in dit geval. Men nemen een leeg maaltijdpotje (hier gaan behoorlijk wat voorraden aan potjes NaturNes Bio doorheen), een vel stickerpapier én verf naar keuze: laat het het kroost uitkiezen of verzin zelf een kleurenpalet. De grote kids die met een schaar overweg kunnen maken figuurtjes op het stickervel (ook een leuk klusje voor pa en moe), zodat de kleintjes het op het potje kunnen plakken. Dan een flinke lik verf eroverheen, dat is immers het leukste gedeelte, en goed uit laten drogen.

Na een nachtje geduld hebben kunnen de stickertjes van het potje afgehaald worden en is het waxinelichthoudertje klaar, voila! Nog een lintje/strikje/touwtje om de hals en het kaarsje brandden. Deze lieve waxinelichtjes zijn immers te leuk om ergens ver weg op te bergen.

Beeld via feiertaeglich

Snowglobes (kliederboel gevaar)

Snowglobes (kliederboel gevaar)

Tsja, al die lege potjes NaturNes, wat doen we daarmee? Weggooien dan maar? Ho (ho, ho), wacht: bouw ze om tot heuse snowglobes, samen met de mini. Waar het kleintje een poppetje of figuurtje uit mag kiezen, die in het potje past, voorzie je de deksel van een flinkje laag lijm en een dot nepsneeuw. Lijm hier ook het uitgekozen figuurtje op vast en laat de boel drogen.

Vul ondertussen tot ongeveer de rand van het maaltijdpotje met water en een scheut glycerine (zodat de glitter die er zometeen in gaat bij het schudden ook echt gaat dwarrelen). Vervolgens mogen de kids de snowglobes vullen met glitter naar keuze en dan kan de deksel inclusief het vastgelijmde figuurtje erop. Tada: een diy snowglobe! Lijkt misschien heel simpel, maar het kroost gaat er behoorlijk goed op, kunnen we zeggen.

Beeld via @momtastic

Kerst hutten bouwen

Kerst hutten bouwen

Nooit meer de kartonnen bezorgdozen meteen wegknikkeren! De volgende keer wanneer er een grote bezorging komt wordt de kartonnen doos het leukste stuk van bezorging! Met een beetje creativiteit bouw je samen met de kids de doos om in een vakantiestek of kerstboom. Verzin iets, maak er wat leuks van. Het zorgt voor uren aan knutselplezier!

Ook leuk: gebruik de grote doos en teken er zelf wegen, bossen en bomen op – of welk fantasie kerstdorp maar in je op komt. Het tekenen is vaak het grootste feest voor de meiden, en er met een auto overheen crossen voor de jongetjes!

Beeld via @fraeullein_jasmin

Mini kerstbewoner

Mini kerstbewoner

Ieder jaar opnieuw verschijnt er zomaar ineens een miniatuur deurtje in huis. Eentje zo klein, dat het alleen maar voor de allerkleinste mensjes kan zijn. En dat mini-mensje moet natuurlijk wel goed verzorgd worden, dus knutselen we een mini-kerstkransje op het deurtje, een mini kerstboompje en alles wat de kleine maar vinden kan om het het mini-mensje zo gezellig en comfortabel waar mogelijk te maken. Blaadjes en beukennootjes uit het bos doen het al goed.

Bewaar ieder jaar de geknutselde attributen, zodat het mini-mensje ieder jaar een nog knapper vertrek krijgt. Een kerststalletje, maar dan de 2.0 versie.

Idee via Jutta

Kersthuisjes

Kersthuisjes

Duurzaam knutselen eat your heart out. Stiekem vinden we het maken van een kersthuisje nog leuker dan het kroost zelf. Gebruik oude verpakkingen (de blikken van NaturNes Bio volstaan ook of de pakken van alle liters chocolademelk die al opgewarmd zijn) en kies samen met de kleine uit waar de raampjes en deurtjes van het kersthuis komen. Met een mesje snijd je deze uit de verpakking en dan is het aan de mini’s om er één spektakelstuk van te maken. Verf, stickers, krijt; pak alles erbij om er een prachtig huis van te maken. Alleen nog even het eindresultaat goed laten zien met een brandend waxinelichtje erin en dan kan het kerstdorpje uitgebreid worden tot een heuse kerststad!

Idee via Miss.Melli