27 mei 2020, door Maartje

de leukste terrassen in Amsterdam (waar je ook met kinderen perfect terecht kunt)

27 mei 2020, door Maartje

de leukste terrassen in Amsterdam (waar je ook met kinderen perfect terecht kunt)

Rokjesdag, terrasweer, de horeca weer open... Summer is coming en we vieren het in eigen land. Sterker nog: in eigen stad! Want nu de terrassen binnenkort (1 juni 2020) vast en zeker bestormd gaan worden, willen wij ook. Naar buiten, onze thuishaven Amsterdam in (of net een beetje de stad uit) en de gezelligheid opzoeken. Maar waar? Wat zijn nu echt de allerfijnste terrassen om met je kids neer te storten voor een ouderwets gezellig terrasdagje? Pak onderstaand lijstje er vanaf 1 juni bij (we vullen 'm aan), gooi wat knijpzakjes in je tas voor als het te druk blijkt (life savers hoor, deze knijpzakjes van Naturnes Bio - vinden ze lekker en ze zijn weer even zoet) en geniet samen weer van de zon en wiebelende terrasstoelen.

Let wel: voor alle adressen geldt dat je, zoals in heel Nederland, moet reserveren. 

Amsterdam Noord

Amsterdam Noord

Amsterdam Noord is sowieso de perfecte uitvalsbasis voor wat meer ruimte. Want wat meer ruimte betekent wat meer plek voor wat meer tafels en stoelen buiten en dat wil zeggen dat we er met het hele gezin vast en zeker een plekje vinden Pompet. Pompet verdient namelijk op alle fronten een 10: omdat het hele gebeuren in het Noorderpark ligt, kunnen de jonkies lekker rondrazen. Ben je gezegend met een kind dat wél aan tafel wil blijven zitten om te eten, dan zijn er kinderstoelen. De cuisine van Pompet kent een Franse slag. Geheel in stijl kun je daarbij een potje jeu de boulen terwijl je patatje boeuf bourguignon in de keuken wordt gesmeed. Het lijkt wel vakantie.

Bij Pllek, je weet wel, die containers turned stadsstrand, vind je ook altijd een opperbest plekje en de boterhammen met groente en hummus zijn het allerlekkerst. Pllek ligt aan het water, dus een beetje opletten moet je wel, echter is er voldoende rekening gehouden met de veiligheid van de allerkleinsten.
Beeld via @Pompet

Achter Pllek opende IJver, een geweldig groot biercafé met dito geweldig groot en zonnig terras. Hier geen gevaar voor in het water donderende kinderen: dan moeten ze wel heel ver hollen. Wel wandel je ook zo naar het Noorderlichtcafé, blijft ook altijd een goed idee.

En natuurlijk Hangar, het hippe stadsstrand-slash-café waar het sfeertje van een strandtent hangt en waar de kiddo’s achter de schotten van het strandje lekker kunnen rennen en spelen met het zand: met een beetje geluk heb je zelfs een van de hangmatten te pakken! Let wel even op: zit je niet achter de omheining, dan kunnen ze zo in het water vallen. Dat geldt voor alle horeca in dit rijtje: ook FC Hyena (pizza!) een een fijne maar er is geen beveiliging t.o.v. het water dus pas daar liever even goed op.

Overamstel/ Zuid-Oost

Overamstel/ Zuid-Oost

Geef toe, je komt er vast veel te weinig maar Amsterdam Zui-Oost is een ontzettend leuke fietsroute vanaf centrum Amsterdam. Spring je op die fiets, zet dan koers naar de Italianen van L’Osteria: achter de kleine haven hier (de Port of Amsterdam) is een onopvallend maar opvallend goed restaurant met een omheind terras waar je heerlijke Italiaanse gerechten eet, mini pizza’s en pasta’s voor het kroost. En dat lusten ze allemaal niet waar? Als de zon schijt, dan schijnt-ie hier.

Als je niet beter zou weten, zou je niet verwachten dat tHuis aan de Amstel toch echt Amsterdam is. Een heerlijk adresje waar je in de tuin van het huis heerlijk even bij kunt komen van de fietstocht. Kinderzitje? Ben je mal! Lekker op het gras met die billen.

IJburg

IJburg

Het zou vreemd zijn als er op IJburg geen kindvriendelijke horeca zou zitten, aangezien het Amsterdamse schiereiland gemaakt lijkt te zijn voor kinderen. Een van de leukste, want strandzand overal, is Haas & Popi. Het terras is fiks en binnen is een grote hoek vol met speelgoed dat ook best wel mee naar buiten mag. Meer dan dat knijpzakje en een luier hoef je hier echt niet mee te nemen.

Iets verderop, eigenlijk nog net geen IJburg maar Zeeburgereiland, is Haddock een onbekendere plek maar zeker geen minder fijne.

Ook Bij Storm is een goed bewaard geheim op Zeeburgereiland. Er is een stadsstrand, kinderen kunnen spelen in de speeltuin en het is er gewoon rete-knus.

Amsterdam Oost

Amsterdam Oost

Met je kont in Artis, wat wil een mens nog meer? Vanaf het terras van de De Plantage kun je, als je heel goed kijkt, de flamingo’s zien en de olifanten horen tetteren.

Over ‘met je kont in’ gesproken: die van Hotel Arena ligt in het Oosterpark, met een waterparadijs én een speeltuin in het blikveld van papa en mama. Een kinderstoel staat al klaar als je aankomt en ook opwarm-praktijken zijn nooit een probleem (handig voor als jullie nét lekker zitten en de kleine honger krijgt. Hop, dat maaltijdpotje dat je uiteraard in je tas had gestopt – want je weet maar nooit – in een bakje en meegeven aan de ober #wegaannognietnaarhuis…)

Hetzelfde (more or less) geldt voor Grand Café de Tropen: ook in het Oosterpark en hoewel misschien iets minder kindvriendelijk dan zijn voorganger door de hoogteverschillen van het terras, is het ook absoluut een fijne plek. Ook leuk, de binnentuin is bij het terras getrokken en is daar een stuk kindvriendelijker. Op het menu staan de lekkerste kids snacks als gegrilde knakworstjes met heksenkaas en gepofte aardappel. èn je kunt bij De Tropen een picknicktas kopen waarmee je een heel kindvriendelijk en rustig plekje in het Oosterpark kunt zoeken. Super leuk toch?

Dignita Hoftuin is eigenlijk Amsterdam Centrum maar aangezien het verstopte pareltje tegen Amsterdam Oost aanschurkt, pakken we ‘m hier even mee. Rond Dignita vind je een grote stadstuin – een cadeautje – en binnen is er speelgoed, zijn er babyccino’s en wordt elke peuter, kleuter en dreumes met een lach en soms zelfs een kleurplaat ontvangen. Is leuk, want ook de Hortus Botanicus gaat binnenkort weer open en dat is aan de overkant. Win-win.

 

Centrum

Centrum

Verstopt en toch o zo dichtbij: het Mandela Huisje pal achter het Centraal Station – weet je het niet, dan kom je er nooit en dat terwijl het de zomermaanden een van de fraaiste Amsterdamse terrassen is, van het rommelige soort. Loungehoekjes zijn er, losse stoeltjes zoals in de Jardin de Tuileries in Parijs en zelfs een grasheuveltje om op te liggen. Open van 10 uur in de ochtend tot 10 uur in de avond, als het redelijk of goed weer is, nog tot september. Bereikbaar met allebei de ponten en dan acht minuten lopen of drie minuten fietsen: ze zitten precies tussen de twee pontjes in. En een daghap heb je al voor slechts 8,50 Euro.

Toegeven, ook Meneer Nieges vind je aan het water en ook hier is het opletten geblazen met kleintjes, maar zoek je een picknicktafel uit aan de straatkant (waar een grote muur tussenzit, no worries) dan zit je save. Dikke kans dat ze het prieeltje reuze interessant vinden, net als de piano-turned-fontijn. Belangrijk verhaal in deze is dat Meneer Nieges zich de afgelopen jaren heeft ontpopt als heuse familievriend: kinderstoelen staan paraat en spelletjes zijn overal.

Amsterdam West

Amsterdam West

You can’t beat het Westergasterrein, zeker niet als de zon zich laat zien. Het hele oord is autovrij en fietsjes en steppen zijn all over the place. Op zondag doekt er altijd wel een mini eventje op, van een verdwaalde zweefmolen tot een verzameling marktkraampjes, en als het echt warm is, koelen de allerkleinste af in het peuterbadje. Ieder terras hier is fijn, al vinden we met name het new and improved Pacific Park een aanrader: de zaak heeft de kopse kant van het terrein te pakken en heeft daarmee extra veel ruimte voor volop tafels en extra anderhalvemeters. Stuur ze af en toe naar binnen: daar staat een enorme dekenkist vol speelgoed en kleurgerei.

Ook het terras van het Consious Hotel mag er wezen: hier zit je het dichtst bij eerder genoemd buitenbadje. En natuurlijk Mossel & Gin waar de kibbelingpan volle toeren draait deze zomer: laten ze dat nou net superlekker vinden.

Fiets, tot slot, nog een klein stukje door naar de Buurtboerderij waar omheen overal terras te vinden is.