Nederland, Gelderland28 januari 2022, door Marcelle Broshuis

De laan in en de Klompenpaden door in Gelderland Utrecht

Nederland, Gelderland, 28 januari 2022, door Marcelle Broshuis

De laan in en de Klompenpaden door in Gelderland Utrecht

Klompen aan, rugzak op en gaan! Dat is de leus van Klompenpaden, een verzameling van meer dan 100 wandelroutes door Gelderland en Utrecht waarbij je wandelt over land dat boeren hebben vrijgegeven. Wat doen we om ons hoofd leeg te maken, calorieën te verbranden en nieuwe plekken te ontdekken? Juist! We trekken goed schoeisel aan (die klompen laten we even voor wat het is), ontsnappen aan ons drukke bestaan en stappen de natuur in. Kom maar op met die frisse neus!

Klompenpaden

Klompenpaden

Iedereen nieuwe hobby tijdens de corona pandemieën en alle lockdowns: wandelen. Wel met de kanttekening dat het een beetje avontuurlijk en afwisselend moet zijn. Wat dacht je van lopen over boerenland en landgoederen? Of door bossen, langs beken of uiterwaarden? Download de Klompenpaden-app en je wordt op je wenken bediend. Je vindt hier de mooiste wandelroutes met gevarieerd landschap. En alle paden worden ontwikkeld en onderhouden in samenwerking met lokale vrijwilligers. Mooi toch?

In de app staan de wandelingen overzichtelijk vermeld en variëren van 4 tot rond de 20 kilometer. Ook kun je bij veel routes kiezen uit verschillende afstanden of kun je de wandeling inkorten als het even niet zo lekker loopt. Voor de die hards onder ons: je kunt meerdere Klompenpaden combineren voor een meerdaagse wandeling. Ook zijn er speciale (korte) routes die je met het kleine grut kunt doen, de zogenaamde KIDS Klompenpaden. Je laat het wel om te zeggen dat wandelen saai is voor kinderen als je de opdrachten ziet die ze via de app kunnen uitvoeren. Vragen over bijzondere dieren of over een oud fort waar je langskomt maken de wandelingen voor de kleinsten onder ons tot één grote ontdekkingstocht. Laat de wandelwagen wel thuis, want de routes bestaan gedeeltelijk uit onverharde paden. En ook voor de trouwe viervoeter zijn de Klompenpaden geen optie omdat je onderweg schapen, koeien en andere dieren tegen het lijf kunt lopen.

Alle Klompenpaden zijn via de gratis app te downloaden zodat je de tocht offline kunt volgen. Wel zo fijn als je helemaal tot rust wilt komen. Daarnaast staan de routes zelf door middel van een afbeelding van klompen aangegeven. Je hebt dus eigenlijk geen routekaart nodig; alle Klompenpaden zijn makkelijk te volgen door de wegbewijzering.

Bij elke route staat aangegeven hoe je het startpunt met het openbaar vervoer kunt bereiken. En wel zo makkelijk: het startpunt is ook altijd het eindpunt. Daarnaast kun je informatie over bijzondere cultuurhistorische plekken lezen die je onderweg tegenkomt. En is op de kaart te zien waar je terecht kunt voor koffie of lunch, al kun je er natuurlijk ook voor kiezen om laidback je boterhammen op te eten op een kleed in de natuur.

Wij zijn er wel over uit. Zoek je afwisselende wandelroutes met een tikkeltje avontuur? Download dan als de bliksem de Klompenpaden-app voor de mooiste routes. Jaren wandelplezier verzekerd.