Nederland, Deventer16 maart 2022, door Barts Boekje

Buitenplaats en restaurant Klooster Nieuw Sion, tussen Wesepe en Diepenveen (vlakbij Deventer)

Nederland, Deventer, 16 maart 2022, door Barts Boekje

Buitenplaats en restaurant Klooster Nieuw Sion, tussen Wesepe en Diepenveen (vlakbij Deventer)

Verscholen in de bossen tussen Wesepe en Diepenveen (vlakbij Deventer) vind je Klooster Nieuw Sion. Van oudsher is dit een boerenklooster, maar ook tegenwoordig is de buitenplaats nog altijd volop in gebruik. Niet alleen door de gemeenschap die er woont (de monniken zijn inmiddels vertrokken), maar ook voor andere (minder religieuze) doeleinden als een horecagelegenheid en een bierbrouwerij. Kijk, en dan heb je onze aandacht... Op naar buitenplaats en restaurant Klooster Nieuw Sion.

 

x Marije

Klooster Nieuw Sion

Klooster Nieuw Sion

Kiezen, na een wandeling op Landgoed Kranenkamp, voor deze niet-voor-de-hand-liggende-optie, is een prima plan als je van rust en eenvoud houdt. Op Nieuw Sion bezoek je de gastentuin, de kloosterkerk of nog beter: de Koffieschenkerij.

Die laatste zit gevestigd in een van oorsprong traditionele buitenkapel die in mei 2021 is omgebouwd naar een fijne stek voor koffie, een lekkere lunch met ingrediënten uit eigen moestuin en een dik stuk taart. Inmiddels kun je er zelfs aanschuiven voor het diner.

Verwacht geen dikke beats en vloggende influencers, maar als niet gelovige kun je hier heerlijk zitten. Zonnetje, rust, kloosterbiertje…. Klinkt bijna als het paradijs, niet?

Op de menukaart kom je hoofdzakelijk vegetarische gerechten tegen. Van de traditionele salade met geitenkaas, tot oesterzwamkroketten van Brans Deventer en Gegrilde paprika soep.

Mooi weer? Verplaats dan rap naar een plek op het terras in de prachtige kloostertuin. Weelderige bloemen, mooie gemaaide paden en een dromerige vijver. Wel even goed om te weten: voor (met) kinderen is dit wellicht niet de dikste tip: de tuin op het binnenplein van het klooster heet ‘de fluistertuin’. Krijsen verboden. Dat kan je overigens echt niet ontgaan hoor: rondom en in het klooster hangt een serene rust.

Anders dan de website doet vermoeden (sorry stereotypering), is het terrein, maar vooral ook de schenkerij, gehuld in een hippe jas. Verwacht geen dikke beats en vloggende influencers, maar als niet gelovige kun je hier heerlijk zitten. Zonnetje, rust, kloosterbiertje…. Klinkt bijna als het paradijs, niet?

En nog een over dat biertje… In het klooster leven ze in de overtuiging dat alle goede dingen tijd nodig hebben. Dus zo ook het bier. Traditionele kloosterrecepten worden hier in combinatie met eigen hop en graan van het land en het zuiverste Overijsselse water samengebracht tot biertjes zonder poespas. Doormiddel van crowdfunding (zie, hippe jas!) hebben ze de eerste biertjes kunnen bottelen. Plus: na een dagje Nieuw Sion kun je die gewoon online voor thuis bestellen!

Na deze dag nog niet genoeg rust ervaren? Je kunt in het klooster ook blijven slapen. Om even tot jezelf te komen. Of gewoon om te vluchten van schreeuwende kids thuis, dat ook.