Nederland16 september 2021, door Maartje

Een echt bijna idiot proof plek voor al je bankzaken? Da’s Knab. Knab Online Bank. Da’s lief.

Nederland, 16 september 2021, door Maartje

Een echt bijna idiot proof plek voor al je bankzaken? Da’s Knab. Knab Online Bank. Da’s lief.

Kijk, weet je wat het is... We zitten hier bij Bart al een hele poos meer op de bank dan ons lief is en de bank die ons (sinds die tijd meer dan ooit) lief is, is Knab. Verdomd belangrijk - belangrijker dan ooit zelfs - na de inmiddels welbekende lockdown bankzitperiode van 2020 en 2021 waarin/waarna veel van ons (eigen keus of niet) het freelance pad zijn gaan bewandelen. Veel mensen die in de creatieve sector werk(t)en en die echt geen kaas gegeten hebben van bankzaken, maar dat zij zaken die wél geregeld moeten worden als je eigen baas bent! Afijn, bankzaken dus, een noodzakelijk kwaad dat we het liefst zo idiot proof en gemakkelijk mogelijk maken. Komen we weer terug bij die eerste zin: de fijnste bank van het land op dat gebied is zonder enige twijfel Knab. Knab online bank. Da's lief. Zelf getest. We leggen uit...

Startersliefde @ Knab

Startersliefde @ Knab

Om bij het begin te beginnen: een rekening openen bij Knab is zo gefixt. Geen gekke vragen, ingewikkelde taal of overtollig papierwerk. Alles digitaal en easy peasy – de eerste stap tot het winnen van ons (creatieve) hart. Mocht er toch iets lastig zijn, weet dan dat dit ‘alles digitaal’ geen regel is: wie moeilijkheden ondervindt, chat of belt snel met een echt persoon die alle stappen met je doorloopt. Thank you very much. 

Mocht je ook sinds 2020 als eigen baas werken, of van plan zijn om dit te gaan doen, is het helemaal slim om Knab op je vizier te hebben: starters (daar wordt iedereen die korter dan drie jaar ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel onder verstaan) krijgen het eerste jaar 50% korting op het bankzakenpakket dat het best bij hen past. Kijk, dat zet zoden aan de dijk.

Dat niet alleen: we ondervonden aan den lijve dat het ontzettend lastig is (lees: een no go) om als starter aan een creditcard te komen en dat bij vrijwel iedere Nederlandse bank. Wat mooi Kl*** is (pardon our French), aangezien ongeveer alles nowadays digitaal aangevraagd dient te worden en waarbij je voor vrijwel elke aanvraag een creditcard als borg nodig hebt. Lekker kastje-muur-verhaal hoor. Gék werden we ervan. In came Knab: hier kregen we wél een creditcard. Van ICS en de kosten bedragen 25 euro per jaar. Perfect want, zoals gezegd, dient die creditcard vaak slechts als borg en als starter wil je geen schulden opbouwen.

 

Knab Crowdsurance - je wil het

Knab Crowdsurance - je wil het

Wie weet heb je ergens een klok horen luiden wat betreft een arbeidsongeschiktheidsverzekering? En dat die knetterduur zijn? Klopt. De klepel vonden we bij Knab: sinds kort is de Knab Crowdsurance een feit. Let wel: Knab’s Crowdsurance is geen verzekering, maar een financieel vangnet bij arbeidsongeschiktheid. Da’s wat anders. Samen met andere ondernemers die klant zijn bij Knab vorm je een groep (aha, die ‘crowd’ dus). Je hoeft geen vrienden te worden hoor, het blijft lekker anoniem, maar raakt een van jullie arbeidsongeschikt? Dan voorzie je elkaar voor maximaal twee jaar van een inkomen. Er zit dus geen verzekeraar tussen die eraan verdient als jij ziek bent. Dat maakt Crowdsurance eerlijk en ook nog eens voordelig!

Crowdsurance is een samenwerking met SharePeople (een partij die weet waar ze het over hebben – alles goed geregeld) en een betaalbaar alternatief voor de welbekende onbetaalbare AOV’s. De werking is eigenlijk heel simpel: neem je deel aan de Knab Crowdsurance, dan betaal je eenmalig inschrijfkosten. Verder betaal je elke maand € 10 deelnamekosten (excl. btw) en donatiekosten. Hoeveel dat is, hangt af van je eigen gewenste inkomen (dat selecteer je bij het aanmelden) en het aantal zieken in de groep. Je vindt deze optie en wat jouw persoonlijke maandelijkse kosten (gemiddeld is dat zo’n 22 euro per maand) zijn onder de kop ‘verzekeringen’ in de Knab app, net als de Knab aansprakelijkheidsverzekeringen – ook goed om je eens in te verdiepen.

Op de site vind je een hele eenvoudige tool waarmee je je maandelijke kosten kunt berekenen: wil je bijvoorbeeld 1500,- per maand ontvangen mocht je ziek worden, dan betaal je maandelijks 29,50 (waarvan dus 19,50 aan donatiekosten). Hier lees je alles rustig terug.

So far het goede geldzaken nieuws? Bijna! Vanaf half september 2021 is het namelijk óók mogelijk om BTW te gaan sparen bij Knab. Dat is zoals het klinkt: je kunt vanaf dan zelf instellen hoeveel BTW er bij een factuur die je verstuurd apart gezet moet worden en dat gaat daarna dan automatisch. Zo betaal je over schrijvende opdrachten vaak minder BTW – good to know, non?

Knab Online Bank