Babyuitzet on a budget
Kinderen zijn een dure hobby, roepen we weleens. Dat is natuurlijk een gebbetje, maar het is wel waar dat er veel geld vloeit richting alles voor en rond het kroost. Toch kom je met een klein budget en slimme investeringen heel ver qua babyuitzet. De leukste kamertjes zijn namelijk ingericht met creativiteit in plaats van centen. En door slim te shoppen, heeft je oogappel niet alleen de leukste, maar ook de meest originele garderobe. Dit zijn de tips & trics voor een babyuitzet on a budget:
Kijken, kijken, niks kopen. Laten we beginnen met zeggen dat je veel minder hoeft te kopen dan je denkt. Huren is namelijk ook een optie. Goed voor je portemonnee én de wereld. Bij Tiny Library huur je je babyuitzet via een flexibel abonnement. Mocht je willen dan kun je dat een paar jaar aanhouden, het concept is namelijk geschikt voor kindjes tot vier jaar. Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat je smoezelige spullen ontvangt. Alle producten worden uitgebreid gecheckt om ervoor te zorgen dat ze schoon, intact en veilig bij je aankomen. Wel zo fijn voor jou en je bébé. Als je vragen hebt staat de klantenservice voor je klaar om je te helpen navigeren door de babyuitzet jungle.
Joe all the pregnant lady’s! Een dikke aanrader: de Motherhood Journal van Nona-Amsterdam. Het idee van het bijhouden van een journal is natuurlijk al hartstikke oud. Immers: never change a winning team. De Motherhood Journal dus, gemaakt voor de reis die het moederschap heet. Een prachtige leren cover in drie natuurlijke kleuren met daarin vier inserts: een invulboekje, een notitieboekje, een scrapbook en een checklist.
We gaven het al een beetje aan, maar ons enthousiasme komt echt voort uit kleine, attente zaken waar de dames van Nona aan gedacht hebben. Zo zijn alle inserts eindeloos vervangbaar zodat je boekje écht een leven lang mee gaat. Een duurzaam product dus. En een van de mooiste, zinnige cadeau’s die je aan een (soon to be) moeder kunt geven.
Die kleertjes voor de mini zijn natuurlijk té cute en je wil natúúrlijk álles. En dan dragen ze het een paar weken en – poef – alles is alweer te klein. Huilen. Daar gaan je knaken. Je bent de enige niet hoor. Het voordeel daarvan is dat er echt ontzettend veel prachtig mooi spul te vinden is dat vaak niet of nauwelijks gedragen is. En daar kun jij je kleintje dan dus weer in steken! Bovendien is muf en gekreukeld allang niet meer van deze tijd: de items die je bij bijvoorbeeld Restory koopt, zijn keurig gewassen en gestreken en altijd van goede, bijna nieuwe kwaliteit.
Lees meer over Restory en lees hier over meer van de fijnste vintage shops voor kids.
Oke, dat is een beetje kort door de bocht maar heus: tot die kleine een jaar is, en daarna eigenlijk ook nog wel, speelt hij of zij met alles wat geluid maakt, een beetje kraakt of rammelt. Dus met een bakje met lepeltjes, een doosje met kralen, lege verpakkingsmaterialen en meer van zulks maak je net zulke goede vrienden als met dure o zo verantwoord speelgoed.
Veel newborn spul gebruik je maar een paar maanden en wordt dan een sta-in-de-weg. Maar toch, je gebruikt het wél en je wilt niet beknibbelen op de echt essentiële items zoals een kinderwagen of een wiegje. Gelukkig zijn er initiatieven zoals Tiny Library en Cribster, een bibliotheek voor babyproducten. Maar google ook gewoon even op het item wat je graag wil lenen + ‘huren’: er komen bijna dagelijks nieuwe opties bij. Een top-initiatief vinden wij. Je leent dan spullen die er picobello uitzien en van goede kwaliteit zijn, maar voor een vriendelijk tarief en alleen voor de periode dat je er echt gebruik van maakt. Artipoppe draagzak? Hebben ze. Kinderwagen? Ook. Co-sleeper? Consider it done. En is je uk er uitgegroeid, dan stuur je het product weer terug en staan er andere jonge ouders te trappelen. We like.
Het is een ‘trend’ die wat ons betreft geen trend mag heten, maar here to stay is. We hebben het over echt leuke kleding (en meer) maken van oude kleding (of van wat dan ook). Dat gebeurt steeds vaker – olé – en de items worden ook nog eens steeds leuker. Hoog tijd voor een lijstje met allerlei leukste kinderkleertjes gemaakt van restmateriaal en/of oude kleding. Upcycled kleding is helemaal duurzaam én leuk.
Een fijn lijstje webshops voor kids hebben we ook!
Over lenen gesproken… Sluit nu al een rekening af voor die kleine! Daar gaan jullie allemaal zoveel plezier aan beleven zonder dat je het ‘voelt’. Dat vonden wij – eerlijk is eerlijk – de beste tip die we zelf kregen toen ‘we’ in verwachting waren. Bij online bank Knab is het meer dan eenvoudig om een rekening aan je eigen rekening te koppelen waar je, als je wilt, automatisch maandelijks (bijvoorbeeld) een vast bedrag op kunt storten. Zo’n bedrag waar je zelf niks van voelt maar wat over een paar zomaar een stevige som kan zijn. Bovendien vinden opa’s, oma’s en (suiker)ooms en tantes het vaak ook verdomd handig als er zo’n rekening is. Die rekening open je op je eigen naam: het is dus geen kinderrekening maar echt een spaarpot voor je kind beheerd door jullie. En er is nóg een reden waarom we Knab hier tippen: Knab is de enige bank – voor zover wij weten – waar je zonder extra kosten tot maar liefst vijf bankpassen aan kunt vragen zodat je mini tegen de tijd dat hij of zij zelf wat wil gaan kopen (van computerspelletjes tot kleedgeld), een eigen pasje heeft waarover jij de controle hebt. Stoer en gemakkelijk voor hem/ haar, veilig voor jou. Lees meer over Knab
Ah, de Tripp Trapp van Stokke. Wie is er niet groot in geworden? Als er een goede ‘budget’tip is, dan is het wel om in de juiste items te investeren. Dat is eenmalig niet per se ‘on a budget’ misschien, maar wanneer je die kosten uitsmeert over een heel mensen leven… Juist, dat is het een megakoopje! En dat is dus precies wat je doet in het geval van de iconische Stokke Tripp Trapp stoel. Vanaf de geboorte gaat de kleine erin en zit hij/ zij bij jullie aan tafel in het speciale babyzitje (daarin ligt je baby iets meer dan hij zit). Zodra de mini kan zitten, komt de volgende fase: de Tripp Trapp is op allerlei manieren zo in te stellen dat je hem al vanaf de geboorte kunt gebruiken: vanaf 6 maanden houdt een beugel je baby tot dat-ie een dreumes is, op zijn plaats. En ook als volwassene kun je de Tripp Trapp gebruiken – wat zeggen we? We zitten er zelf (sinds die beugel weg is dan, en het voetenplankje verlaagd is) zelf net zo vaak op. Gewoon altijd of als er extra visite is. Staat prachtig ook, in ieder huis hoor. Lees meer over Tripp Trapp van Stokke.
Of je nou een winterbaby krijgt, of een kind verwacht tijdens een hittegolf; een stapel wolletjes op de plank is een must. Wol ademt en past zich aan de lichaamstemperatuur van je baby aan, in ieder seizoen. Maar wol is aan de prijs, dus de afdeling inkoop moet slim te werk gaan. Houd bijvoorbeeld de sale bij Dilling in de gaten, want dan scoor je de lekkerste rompertjes soms met 40% korting. Of loop eens binnen bij Zaailing, een hele fijne winkel in Amsterdam (randje Pijp, Amsterdam Zuid) waar ze een klein hoekje hebben met tweedehands fijn spul.
Ooit gaat je kuiken naar zijn eigen kamertje en dan wil je hem wel bij de eerste piep kunnen horen. En zien, want misschien was het vals alarm en hoef je niet gelijk die kant op te vliegen. Een babyfoon met camera is ook onmisbaar als je een nachtje weggaat met de bébé en je met je lief nog een borrel in de hotelbar wilt pakken. Hoe dan ook, de makkelijkste en veruit goedkoopste oplossing heet Babyfoon 3G en is een app op je mobiel. Je hebt verder alleen een iPad of tweede smartphone nodig die je bij je oogappel neerzet, maar dan ben je voor €5,49 klaar.
Nee, we beweren niet dat de Deryan tentjes mega-super-goedkoop zijn maar wie liever niet aan huis gekluisterd zit, zomer én winter, en dan de zogenoemde ‘cost per wear‘ uitrekent, is sowieso spekkoper. Met andere woorden: je gaat – als het goed is – zo blij met deze tip zijn, dat het iedere euro waard is. Een opvouwbaar tent-bedje van Deryan. Dit tentje met bedje in een zet je op in de logeerkamer van vrienden, in de camper, op de camping, op het strand (zeer zeker op het strand) en je kleintje slaapt er als een roosje in. Tip: gebruik hem lekker vaak zodat je mini het tentje echt als zijn bedje en veilige haventje gaat zien (lekker zijn eigen beddengoed en knuffels erin natuurlijk). Dan heb je nergens een kind aan hem of haar als het slaapjes-tijd is. Jarenlang plezier verzekerd.
Een B-merk voor de borsten: mocht je voor borstvoeding kiezen, dan heeft Kruidvat een helemaal prima tepelcrème en zoogkompressen, maar dan voor weinig.
Maandenlang grijpt je baby alles wat los en vastzit om op te knagen. Tandjes op komst.. Niks chiller voor je kleintje dan een koude bijtring. Het merk Bondigo heeft een met gel gevulde ananas en een wortel voor nog geen 3 euro. Even in de koelkast en daarna kan je baby zich volledig uitleven op dit knabbelmateriaal. We kochten ‘m bij MamaLoesBabySjop.nl, sowieso een hele fijne baby-one-stop-shop voor elk budget
Zodra je baby overstapt op het serieuzere voedsel, begint ook de fase van broccoli all over the place en rode bietjes op iedere outfit. We zijn persoonlijk niet dol op a dat geklieder, of eigenlijk op al dat geboen, dus als we het een beetje binnen de perken kunnen houden dan ja. Op de tafel dus een afwasbare placemat van Mushie en van datzelfde sympathieke en betaalbare merk een siliconen slabber die zo hop, de afwasmachine in kan. Ze worden op veel plekken verkocht en kosten 12,50 (iedere euro waard). Deze hiernaast komen via Grasonderjevoeten.nl
Razend populair was ‘ie ineens, het roze zoutlampje. Het lampje sleepte ons met haar fijne warme licht door de periode van nachtvoedingen en nu staat ‘ie steevast bij de kleuter des huizes omdat ze hem zo mooi vindt. Omdat het is gemaakt van zoutsteen, zou het ook nog eens de lucht zuiveren. Een fijne gedachte als je kleintje er straks is. Het zoutlampje van Ekoplaza kost bijna niks en does the trick.
Je kunt de complete uitzet online bij een babyzaak bestellen, maar veel gezelliger is het om de boel bij elkaar te mixen en matchen en er een eigen twist aan te geven. Een goede IKEA hack misstaat nooit. Zoek maar eens op de kast IVAR en je krijgt spontaan zin om die grenen allemansvriend te pimpen. Pootjes van PrettyPegs eronder, misschien een likkie verf. Wij kochten via Marktplaats een kast uit de HEMNES collectie (let op dat het die wit gebeitste variant is, want die kun je goed schilderen) en toverden ‘m om tot commode. Laagje blauw erop, laagje lak erop, nieuwe knoppen en – dit was denk ik de nesteldrang – plakzeil met een printje in alle lades. Heb je al een ouder kindje rondlopen? Betrek de grote broer of zus in spé, geef hem of haar een kwast en maak er een leuk klusproject van.
En die eerder genoemde co-sleeper die je kunt huren? Een van de meest briljante IKEA hack is deze: koop voor ongeveer 80 euro een babyledikantje waarvan je de matrashoogte zelf in kunt stellen (dat kan bij eigenlijk alle bedjes) en laat 1 zijkant weg als je hem in elkaar knutselt. Klaar is je co-sleeper!
Nog zo’n fijne IKEA hack voor de babykamer: het houten kruidenrekje. Doet het aan de wand leuk als boekenplankje en ondersteboven als kapstok om kleertjes aan te hangen.
Oke, deze valt absoluut niet per se in de categorie ‘budget’ want er zo heel veel voordeligere ‘nestjes’ te vinden en bovendien is een ‘nestje’ niet echt helemaal nodig als je er over discusieren wil. Maar. MAAR. Wij gaven dit ergonomische nestje van Red Castle (gekocht via Archive Store) dat vele (vele) malen minder cute en aantrekkelijk is dan alle nestjes van, zeg, Garbo & Friends of Konges Sløjd bijvoorbeeld, na optimaal gebruik met onze kleine veelvuldig door en de blijheid-score is 100%. Dit Red Castle ‘nestje’ is namelijk zo ontworpen dat het goed is voor het ruggetje van je kleintje en geen plat hoofdje creert (je hoeft je mini dus niet steeds te draaien). Bovendien hoorden we (we zijn geen pro’s he! It’s hear say) dat een standaard nestje misschien voor geborgenheid zorgt voor je kleintje, maar dat ze ook tegen de zijkanten aan kunnen rollen en – let wel: worst case scenario! – geen adem meer krijgen. Anyways, Wij zijn groot fan van deze Red Castle vriend (perfect ook voor in het hierboven genoemde tentje als je mini nog op zijn allerminist is).
Kijk, als je de titel goed hebt bekeken, en dat hoeft niet eens zo heel erg goed ‘kijken’ te zijn geweest, dan vallen je wellicht drie dingen op: baby, bad en flexi(bel). Dat is – iedereen die een baby heeft weet dat misschien – heus niet zo’n vanzelfsprekende combinatie van woorden. Het kan namelijk nogal een gedoe zijn, dat baby-badje, zeker tijdens de zomermaanden wanneer je heel graag vooral heel erg flexibel wil zijn. Op de camping, onderweg, in de tuin (“nee nee nee, we willen nog niet naar boven-bad-verhaaltje-bed”) enzovoort. Maar wij willen dus wél dat het kroost fris gewassen zijn of haar bedje in duikt. In comes het Stokke Flexi Bath, een badje dat je met 1 hand ‘plat klapt’ en dat je zo tussen het tuinstel schuift, in de achterbak tussen de koffers en dat, basically, altijd wel ergens past om mee te nemen.
Lees meer over Stokke Flexi Bath
Budgetwise inslaan voor de baby betekent ook investeren in echt nuttige, multifunctionele spullen die eindeloos meegaan. Stokke kennen we natuurlijk van De Kinderstoel – de Tripp Trapp – in coole kleuren, maar vlak ook zeker het flexibele kinderbadje niet uit. In te zetten vanaf het allereerste baddaermoment van je baby tot je spruit de kleuterleeftijd heeft aangetikt er zelf gemakkelijk in en uit het water stapt. Ideaal als je weinig ruimte hebt (‘waar laat je al die spullen in hemelsnaam?’), want je vouwt het badje na gebruik gemakkelijk op. En bij lekker weer zet je de boel buiten zodat je spetter kan spetteren in de tuin.
Toegegeven: een draagzak is niet per se het goedkoopste item in deze lijst maar heus: als je ergens (zeker wanneer je in de stad woont maar eigenlijk iedereen) blij mee gaat zijn, dan is het wel met een draagzak. Zelf zouden we de kinderwagen er bijna eerder uitdoen. Bijna he ;-). Maar goed: doe jezelf een plezier en ga voor een fijne en ook mooie draagzak waar je je happy ‘in’ voelt want ja, een beetje mooie draagzak doet echt iets voor je outfit en dus voor je gevoel. Wij vielen voor deze tijdloze versie van ErgoBaby in een supermooie lichte kleur die bovendien ‘ademt’ met dank aan het lichtgewicht materiaal en de mesh stof.
En als we het er dan toch over hebben: zoek ook alvast een fijne klein inklapbare kinderwagen uit! ErgoBaby heeft een heel fijn én good looking model dat zelf snel en simpel in het bagagevak boven je hoofd in het vliegtuig past (en dus mee aan boord mag). Lees meer over ErgoBaby
Koop witte lakentjes en hydrofielen. Saai – jazeker – maar niet als je het zelf voorziet van een uniek kleurtje. Er is fijne natuurlijke verf te koop, maar extra moneywise is het om uienschillen of avocadopitten in een pan te gooien met je knisperwitte doeken. Daar krijg je namelijk van die prachtige poederzachte tinten mee. Op Pinterest vind je allerlei inspiratie en how to’s als je zoekt op ‘textiel verven diy’ en online vind je een goed stappenplan. Een leuk verlof-klusje.
Foto: Beads & Basics
De hoeslakentjes van Meyco hebben ook lekkere kleurtjes en lekkere prijsjes. Okergeel, jadegroen, oudroze. Mmm..
Witte muren zijn als witte lakens; een petit peu saai en onpersoonlijk. Daarom krijgt het leukste kamertje van het huis een complete art wall of op z’n minst een mooie poster. Bij Xenos scoor je voor nog geen tientje een houten lijstje en pulp om zelf droogbloemen in te lijsten. Verder vind je in oude boeken en bladen toffe prenten, maar ook de lieve gedichtjes van CMR Rijmpjes verdienen een lijstje.
Een inkopper, maar daarom niet minder waar: tweedehands babykleertjes zijn stukken goedkoper en de kleinste maatjes worden relatief kort gedragen, dus (merk)kleding is vaak nog schoon en mooi. Met de gedachte dat je spruit tussen zijn geboorte en tweede verjaardag maar liefst acht kledingmaten opschuift, loont het om op jacht te gaan naar secondhand pareltjes. Via Marktplaats of in winkels als Old West en RecycleKid, waar bij het inbrengen al goed gecheckt wordt op vlekjes en gaatjes. Je kunt ook babykleding lenen bij online initiatieven als BIEBY. En misschien heeft je (schoon)moeder nog wel een onverwoestbaar OshKosh tuinbroekje of een zelfgebreid vestje liggen? De minder knappe eighties items verstop je ergens onderin de kast.
Vraag vrienden en familie eens om oppastegoed bij Charly Cares! Daar ga je me straks toch een potje blij mee zijn. Een goede, betrouwbare oppas vinden is namelijk 1) best wel een gedoe en 2) best wel duur. Maar heus wel dat je/ jullie straks een keer zin hebben in een avondje (of (einde)middagje) naar het terras of zelfs maar even naar spa voor wat nodige me-time wanneer you are on your own na de eerste kraamweken. Lees meer over Charly cares
Speaking of: misschien is dit wel hét moment om te leren breien, haken of naaien.. Zelf kleding maken is een kunst, maar als je het eenmaal onder de knie hebt dan is het dé manier om mindful bezig te zijn en je kroost in het nieuw te steken, zonder veel geld uit te geven. Op de markt zijn prima stoffen te koop om een boxkleed of gordijnen van te maken en in veel steden vind je een wolzaakje met breiwol in alle kleuren van de regenboog. Leg de lat niet te hoog, een shawl is een mooi begin en daar pronk je gelijk mee tijdens baby’s first winter.
Wegwerpluiers zijn geregeld in de bonus, maar je kunt ook kiezen voor de wasbare variant. Dat is in het begin een stevige investering – en überhaupt even schakelen – maar uiteindelijk bespaar je serieus geld en is het een stuk duurzamer. En: alles gaat ook een tweede ronde mee, mocht je nu alvast dromen over meer kinders. Ka-ching!
Ook in wasbare uitvoering: de zoogcompressen van Medela. Bovendien zitten ze een stuk fijner dan die plakkerige wegwerpgevallen.
Oke, dit is misschien een beetje een gekke maar heb je er al eens aan gedacht om (weer) te investeren in je eigen lichaam? I know, het is misschien het laatste waar je aan denkt maar aan de andere kant… Het is ZO fijn en belangrijk om een sterk en gezond lijf te hebben wanneer je alle heftigheid van een baby/ peuter/ kleuter en verder moet (ver)dragen. Hadden we er maar eerder aan gedacht en/of rekening mee gehouden… Wij zijn nogal te spreken over de aanpak van de personal trainers van Saints & Stars in Amsterdam. Lees meer over Saints & Stars.
Voor goedkoop speelgoed is Action the place to be. Hoewel hun eigen speelgoedlijn Mini Matters is ontwikkeld voor kinderen tussen de 1 en de 8, vallen de looks ook bij volwassenen in de smaak. Als je je dan eindelijk hebt neergelegd bij het feit dat er overal in huis speelgoed rondzwerft is dat stiekem toch mooi meegenomen. Naast houten speelgoed bestaat de Mini Matters lijn uit verschillende pluche knuffels met vulling van gerecyclede PET-flessen.