10 maart 2024, door Michel + Renske

De leukste knutselideeën voor de Pasen

10 maart 2024, door Michel + Renske

De leukste knutselideeën voor de Pasen

Pasen in coming. Voor de één een uitgebreid feest, de ander een rede om lekker met de fam rond de tafel te gaan (en jezelf rond te eten). Afijn, nu durven we wel te stellen dat het gros van de lezers hier nog net kan vertellen waarom we Kerst vieren, maar dat Pasen vooral met eieren wordt geassocieerd. Dus even snel, voor wat het waard is: Pasen begint op de derde dag na de kruisiging van Jezus. De eerste dag is de dag dat hij opstond uit de dood en die tweede paasdag dan? Simpel, eeuwen geleden werd al besloten dat mensen wat extra vrije tijd mochten krijgen. Op de zondag van Pasen (en Kerstmis en Pinksteren) gingen mensen vroeger naar de kerk en daardoor was er minder tijd voor andere zaken. Dus plakten ze er een extra vrije dag aan vast.

 

Oke, is goed. Dan nu de leukste knutselideeën voor de Pasen, want zeker als je kids hebt, mogen de handen uit de mouwen worden gestoken! Lees hier de leukste en makkelijkste tips om met je koters uit te voeren.

Eierdopjes maken

Eierdopjes maken

Enne… Hoezo die eieren dan? Dat schijnt een soort soort combinatie van Christelijke vruchtbaarheidssymbolen en Germaanse verhalen te zijn. Bij de invoering van het vasten, verbood de kerk om eieren te eten tussen Aswoensdag en Pasen, en met Pasen gingen ze er dus weer vol aan. Daarnaast: een ei is een mooi symbool voor nieuw leven. En waarom dat verstoppen dan? Dat heeft ook met vruchtbaarheid te maken: het idee is dat de akkers weer vruchtbaar zouden worden, als een soort van gebed. Tot zover de Barts Boekje thuisscholing, door naar belangrijke zaken: nu we wat tijd over hebben, kunnen we de paasviering in een nog knapper, dan anders, jasje steken! Hop, op naar wat moois in de maak voor op de paas tafel, gemaakt door kleine handjes uiteraard.

Eerlijk waar, de leukste eierdopjes maak je zelf. Simpel als wat! Bewaar de eierdoosje die meekomen bij het kopen van eieren en koop bij Pipoos en HEMA de leukste versiersels. Veertje achterop, oogjes op de voorkant en je bent klaar voor een mega gezellige tafel. Zacht gekookt ei erin, iedereen blij. Ook nog eens erg fotogeniek.

Eieren schilderen

Eieren schilderen

Nee hoor, zo’n geschilderd ei hoeft echt niet altijd tenenkrommend lelijk te zijn. Kijk maar eens naar dit enorm leuke voorbeeld. Dit vergt wel wat discipline, maar ach, hebben we ook weer wat uitdaging deze weken. Geen zin in al teveel geklieder? Geef ze stiften in plaats van verf. Misschien wat minder spannend, maar het scheelt een hoop poetsen achteraf. En dan hebben we nog een leuke tip (ookwel de tip van flip), schaf een handige eierhouder aan, dat scheelt een hoop geklieder.

Lang houdbare eitjes maak je zo: prik voorzichtig met een naald een gaatje aan het, beide puntige, uiteinden  van een ongekookt ei en blaas stevig maar voorzichtig de inhoud eruit. Zo houd je een leeg ei over en kun je langer genieten van de mooie kunstwerkjes.

Kiekeboe ei maken

Kiekeboe ei maken

Oke, de term ‘Kiekeboe ei’ zegt je misschien nu nog helemaal niks (en dat siert je hoor, no worries), maar Google maar eens en je weet wat we bedoelen. Een rond papier of disposable bordje, et voilà, daar heb je je basis voor je kiekeboe ei! Kleine koters gaan er hard op. Geloof ons, en dat maakt het, eerlijk is eerlijk, weer helemaal leuk voor jou. Zoek een mooi schuif/ scharniertje op, plaats aan elkaar en je ei kan open en dicht. Naar eigen inzicht te versieren uiteraard. Hoe leuk ziet dit eruit?

Uit Lynn's Paaskeuken

Uit Lynn's Paaskeuken

Maar ja natuurlijk ken je onze Lynn al. Met verrassende recepten komt ze elke keer weer met nieuwe inspiratie. Zo ook met Pasen. Want het is altijd nog een zoektocht naar het lekkerste, origineelste en toch stiekem ook lekker makkelijk recept. Ben je even helemaal radeloos? No worries, Lynn helpt je uit de brand.