Engeland, Londen4 mei 2021, door Sanne Carbaat

Get your coffee fix in Londen

Engeland, Londen, 4 mei 2021, door Sanne Carbaat

Get your coffee fix in Londen

Uit of thuis, onze coffee fix is heilig. Zeker als we heerlijk door een stad aan het dwalen zijn, kan een bakkie niet ontbreken. Maar ook als we wel even blijven zitten, willen we de Zweden nog wel eens imiteren met hun fika - koffie, wat zoets en vooral even pure geniet-tijd. En ja, koffie kun je op elke straathoek in de stad wel krijgen, maar soms (lees best wel vaak) willen we gewoon echt goede koffie op een leuke straathoek en het liefst met een goed verhaal. Waar je je coffee fix in Londen vindt? Hier, bij een van deze koffie-adressen, natuurlijk.

Kiss the hippo

Kiss the hippo

Hè, wat? Ja, Kiss the Hippo. Geloof ons nou maar, nadat je hier koffie hebt gehad, wil je dat oranje nijlpaard ook een dikke smakkerd – zo een die je vroeger nooit van je tante wilde – geven. Werkend met koffie uit de hele wereld weten ze altijd wel een geschikte koffie voor je te vinden en – belangrijker nog – te brouwen. Zoals je vaak van restaurants gewend bent, gaan ze hier ook met de seizoenen mee. Wat natuurlijk gemakkelijk kan als je de koffie overal vandaan haalt, maar er wordt niet opnieuw geoogst totdat de vorige bonen weg zijn. Of je nu trek hebt in een espresso, latte of filterkoffie, kies je ding. Fout kan je hier niet gaan, want de barista’s hebben de nationale kampioenschappen gewonnen. Wat je hier wel geprobeerd moet hebben: de ice pour. Vergelijkbaar met een coldbrew, maar zij deden dit al veel en veel eerder, goede ideeën dus daar. De eerste locatie vind je bij Richmond Park (waar ook hun branderij achter glas staat), maar tegenwoordig hebben ze ook een centralere locatie in Fitzrovia.

Kiss the Hippo

Alchemy Café

Alchemy Café

Bij Alchemy Café werken ze net als de alchemisten vroeger met een combinatie van wetenschap en craft om ons te voorzien van een gouden product – en ja, dat lukt ze hier uitstekend. Ze werken hier direct samen met koffieboeren en dat is niet alleen fijn voor de boeren, ook voor ons want zo kom je af en toe ook wat minder gangbare fantastische koffies tegen. Vervolgens komen de bonen in Engeland en roosteren ze die zelf in kleine batches. Inmiddels staan ze nog steeds op evenementen – niet de minste overigens want al sinds 2005 mogen zij backstage koffie schenken op het Glastonbury festival -, maar hebben ze ook twee locaties waar je zo even langs kunt. De eerste vind je vlakbij het Museum of London, de tweede in Shoreditch.

Overigens even geen zin in koffie? Ze hebben hier ook super lekkere thee van Good & Proper.

Alchemy Café

Kaffeine

Kaffeine

Met een twist vanuit Australië en Nieuw-Zeeland zit je hier echt heerlijk in de Engelse hoofdstad. Met twee locaties niet ver van elkaar in Fitzrovia haal je een beker fijne koffie, momenteel wat lokaler, maar vaak werken ze samen met koffieroosters uit Australië die je aan deze kant van de wereld niet zo vaak tegenkomt. De vitrines liggen hier ook vol met taart, cake en koekjes die je aan blijven staren totdat je gezwicht bent. Niet dat je daar spijt van krijgt, want de beste pastel de nata buiten Portugal ligt op je te wachten. Wat meer trek, geen probleem, het ontbijt en lunch doen niet onder voor de zoetigheden. Met wekelijks wisselende menu’s is het ideaal werken met de beste ingrediënten die er op dat moment te vinden zijn. Pannenkoeken, zuurdesem (toast) of toch aan de granola you name it, they have it. Meer favoriete ontbijtplekken in Londen hebben we al voor je in een lijstje gezet.

Kaffeine

De koffie zit erin, even een tijd om te shoppen of misschien toch een museum, maar eigenlijk willen we maar één ding: lekker borrelen en eten. Dat doen we hier.

Ozone Coffee

Ozone Coffee

Er wordt veel koffie geroosterd in Londen en zo ook hier. Ozone is door de hele stad te krijgen, maar het liefst ga je dan toch naar een van hun eigen café’s met enorme ramen, bakstenen muren en houten meubels. Bij Ozone laten ze de verschillende onderdelen samenwerken en zo gebeurde het dat ze nu twee plekken hebben waar ze de koffie roosteren, schenken en waar je ook nog een goed ontbijt of lunch kunt vinden. Begonnen in Shoreditch is de tweede, lichtere locatie iets verder naar het oosten te vinden in Bethnal Green. Met de open keuken en de vele mensen die ook hun filterkoffie, cappuccino of aeropress hier halen, is er altijd wat te zien en even de rest van de wereld aan je voorbij te laten gaan.

Ozone Coffee

Omotesando Koffee

Omotesando Koffee

Als je hier binnenloopt zou je bijna het gevoel hebben in een Finse sauna te stappen met al dat hout. Alleen zie en voel je de stoom niet, die hoor je alleen de melk opwarmen. Een verder strak maar licht interieur zoals we bij meer Japanse restaurants zien. Bij Omotesando wordt de Japanse cultuur vermengd met de koffie en dat is wat hem extra bijzonder maakt. Het product is al goed, maar krijgt hier nog zoveel meer aandacht en respect mee dat het nog beter smaakt en je je vanzelf ook speciaal gaat voelen. Kwaliteit boven snelheid en ze leggen je graag nog wat meer uit over de bonen en hun herkomst. En vergeet ook zeker niet om een – of meerdere – kashi mee te nemen. Wat dat is vraag je dan. Lekker, heel lekker. Ken je canelé? Dat dus. Gebakken, gekarameliseerde custard waar ze dan af en toe ook nog jam of room in doen. Doe ons de traditionele maar, any time of day – ja, ook midden in de nacht.

Omotesando Koffee

Le Café Alain Ducasse

Le Café Alain Ducasse

Vlakbij het St. Pancras station aan het Grand Union Canal vind je Coal Drops Yard: een oude industriehal waar cultuur, design en uiteraard goed eten en drinken samenkomen. Een leuke plek om even rond te kijken en daarna uitgebreid te genieten van kwaliteit die de Franse Alain Ducasse naar Londen bracht. In zijn Le Café drink je niet zomaar koffie, maar op een manier waarop je uit eten gaat of in een cocktail bar zou zitten. Nog beter is dat Alain niet alleen zijn koffie hierheen bracht, maar ook zijn chocolade. En chocolade uit Parijs, daar kun je ons voor wakker maken, zeker met een heerlijk geurende kop koffie erbij. Wat we helemaal leuk vinden is dat Alain Ducasse bij het hele proces betrokken is, want naast schenken en roosteren, staan er in Panama ook een aantal planten van hun.

Le Café Alain Ducasse

Foto: @pierremonetta

Rosslyn

Rosslyn

Australiërs brengen veel goeds naar Londen en hier bij Rosslyn combineren ze hun perfectie met de gezelligheid van een Ierse pub. En ja, eigenlijk willen we altijd wel wat meer tijd in een pub doorbrengen. Oprichters James en Mat hebben dat hier perfect voor elkaar. Met een licht eigentijdse ruimte hangt er ook gewoon nog een krant die je bij je kopje koffie kunt lezen. Een ding weet je zeker hier: je krijgt iets dat je lekker vindt. Het doet er hier niet toe wat populair is, maar waar jij gelukkig van wordt. Wat wil je nog meer? Dat ze in het weekend open zijn. Op zaterdag en zondag zijn ze dus gesloten, maar de prachtige keramieken koppen, speciaal ontworpen voor Rosslyn, waarin je koffie verschijnt maken een hele hoop goed.

Rosslyn

Black Box

Black Box

Koffie halen bij de comic book store, want waarom niet? Black Box zorgt ervoor dat je echt geen reden meer hebt om dan niet te doen, maar geeft je er een waarom wel. Uit de handen van Anthony West kwam al eerder een koffiezaak, Black Chapel, maar hij besloot een nieuw pad in te gaan. Hij houdt van koffie, desserts en ook duurzaamheid. Zo is Black Box een van de vegan coffee roasters die Londen rijk is, wilde hij eigenlijk geen take away doen om daarmee op afval te besparen – dus neem vast je eigen cup mee, just in case – en verschijnen ze met de koffiefiets op verschillende festivals of pop up locaties om met andere ondernemers samen te werken. En precies die gedachte bracht Anthony naar Orbital want waarom zou je al die ruimte niet gebruiken? Zo gek is het allemaal eigenlijk niet, koffie en boeken gaan maar al te goed samen, dus stripboeken kunnen ook dikke prima.