België11 oktober 2019, door Maartje

Op naar Koksijde in België waar je slaapt en tafelt als een koning

België, 11 oktober 2019, door Maartje

Op naar Koksijde in België waar je slaapt en tafelt als een koning

De Belgische kust is heerlijk. Het is er vaak stukken minder druk dan aan de Nederlandse kust en vrijwel overal zijn hondjes welkom. Het hele jaar door gaan zonnen of uitwaaien is het devies en je bed op kruipafstand van zowel het strand als een van de beste restaurants van het land (Willem Hiele) valt aan te raden. Maar goed dat er ook een puik logeeradres in de buurt is: B&B Summertime. Ook in de winter open. Afijn: op naar Koksijde.

B&B Summertime, Koksijnde

B&B Summertime, Koksijnde

Alles en meer van het goede logeren, vind je bij B&B Summertime in het Belgische Koksijde (laat de naam je niet foppen: je bent ook in de winter welkom). Een lichte, Scandinavische verzameling van drie huisdier- (!) en kidsvriendelijke slaapkamers. Dat is te danken aan eigenaren Suze en Guy die hun B&B begonnen op de duplexzolder van hun woning – met eigen ingang – zodra hun kinderen uitgevlogen waren. Een goed idee, aangezien het koppel smaak heeft en een voorliefde voor Nordic living. Dat resulteerde in hoge plafonds, witte muren, licht parket, een open keuken en een gezellige open haard. Mocht je de hele B&B willen huren, dan kun je er met tien man terecht.

Restaurant Willem Hiele, Koksijde

Restaurant Willem Hiele, Koksijde

En dan kom je zowaar in een verlaten straat in Koksijde aan bij een klassiek vissershuisje. Fotogeniek, meteen al. Maar dan? Ga achterom en ziedaar, daar is dat gevoel van weten dat je goed zit. Je beseffen dat het een mooie en bovenal smakelijke avond gaat worden. Want dat is zo. Aangekomen bij het restaurant Willem Hiele weet je weer waarom tijdloos hip altijd weer overtreft. Authentiek, dat is het gelijknamige restaurant van chef Willem Hiele namelijk. Hij opende het restaurant in zijn ouderlijk huis waar generaties lang IJslandvaarders en garnaalvissers hun thuishaven hadden. Hiele gebruikt de geuren en smaken uit zijn jeugd in zijn keuken. Pure nostalgie voor hem, onbekende, verrassende smaken voor ons.

Dat doet hij overigens zeker niet alleen: zijn vrouw, onze gastvrouw, voelt perfect aan wat voor vlees ze in de kuip heeft en weet precies te vertalen wat haar man met zijn gerechten voor ogen heeft. Willem Hiele in een notendop, het restaurant dan, niet de man: bruut vanbuiten, verfijnd op je bord. Er zijn twintig couverts en tijdig reserveren is een must (hiele werd bijvoorbeeld ontdekking van het jaar bij gault&Millau, iets wat hem geen windeieren legde). De Frans-Belgische keuken focust uiteraard op seizoensingrediënten en het beste uit de Noordzee. groenten en kruiden komen uit eigen tuin.