Amsterdam20 januari 2024, door Teun Tielen

De leukste kringloopwinkels van Amsterdam

Amsterdam, 20 januari 2024, door Teun Tielen

De leukste kringloopwinkels van Amsterdam

Hoewel je de beste schatten vaak in kleine dorpen vindt, zijn zelfs in Amsterdam nog kringloopwinkels waar je goed kunt slagen. Hoe dan? Vaak gaan én geluk hebben. Weten waar je zoeken moet helpt natuurlijk ook. Dit zijn de leukste kringloopwinkels van Amsterdam.

De Buurtkringloop

De Buurtkringloop

In de Indische buurt liggen verschillende kringloopwinkels, maar De Buurtkringloop is toch wel favoriet. In 2021 opende Sophie haar winkel in de Javastraat. De Buurtkringloop is meer dan ‘gewoon’ een winkel, het is ook een ontmoetingsplek voor buurtbewoners. Er worden regelmatig uiteenlopende buurtverbindingsevenementen georganiseerd. Van dansworkshops, tot game nights, tot workshops lepels maken. Deze evenementen worden (deels) gefinancierd met de opbrengst van het favorietenrekje. Een gecureerd rek met vintage, high-end en designer items dat elke donderdagochtend wordt aangevuld. Een gezellige plek in een gezellige straat. Gesloten op maandagen, maar bijna elke zondag open.

De Buurtkringloop

Kringloop West

Kringloop West

Kringloop West ziet eruit als een vintage winkel, maar hanteert wél nog kringloopprijzen. Best of both worlds. De winkel is ruim opgezet en erg netjes, zo hangt kleding op soort en kleur. Daardoor oogt het een stuk minder overweldigend dan de gemiddelde kringloopwinkel, dus dit is ook een goede voor de beginnende kringloper. Kringloop West werkt samen met een stoffeerder, meubelrestaurateur, fietsenmaker (ze verkopen ook knappe retro racefietsen) die je kunnen helpen om je vondsten op te lappen. Ook kun je er voor €25 per dag een bakfiets huren.

Kringloop West

 

Kringloop Kerkstraat

Kringloop Kerkstraat

De meeste kringloopwinkels in dit lijstje liggen buiten het centrum, maar Kringloop Kerkstraat ligt er middenin. In de Kerkstraat dus, aan de kant van de Utrechtsestraat. De winkel is redelijk klein en krap, maar ze hebben verrassend veel in het kleine pand weten te proppen. Over het algemeen zijn de spullen vriendelijk geprijsd, met hier en daar een uitschieter. In ieder geval een stuk goedkoper dan de meeste winkels in de Utrechtsestraat. Maar hé, it’s all about the balance.

 

RataPlan

RataPlan

RataPlan is een keten van kringloopwinkels met drie vestigingen in Amsterdam. Het aanbod is wisselend, net als de prijzen. Eens in de zoveel tijd is er een mega sale waarbij een deel van de kleding voor de helft van de prijs of een euro wordt verkocht. Er hangt veel meuk tussen, dus daar moet je wel tegen kunnen. Naast kleding, boeken, servies en ander klein spul verkoopt RataPlan ook grote meubels, in tegenstelling tot de meeste andere winkels in deze lijst. De winkels liggen een beetje afgelegen maar zijn wel goed bereikbaar met de metro. Die stopt namelijk pal voor de deur (halte Isolatorweg) van de vestiging aan de Generatorstraat, waar ze ook een koffiehoek hebben.

RataPlan

Kringloop Kerk & Buurt

Kringloop Kerk & Buurt

Kringloop Kerk & Buurt is een kleine maar fijne winkel in de buurt van het Westerpark, om de hoek van de Nassaukerk. De vrijwilligers die de zaak draaiende houden zijn vriendelijk en behulpzaam en het aanbod is over het algemeen goed. Binnen is het een tikkeltje rommelig, maar op een goede manier. Precies zoals we het graag zien bij een kringloop. Als we dan toch een minpunt zouden moeten noemen is het dat de winkel in het weekend gesloten is.

Kringloop Kerk & Buurt

Muna

Muna

In Amsterdam Nieuw-West zit op moment van schrijven maar één kringloop, gelukkig is dat wél een goede. Muna is opgericht door vier vrouwen die graag verbinding, betrokkenheid en een thuisgevoel in de buurt wilden creëren. Dat is gelukt met een winkel in Lola Luid, een creatieve broedplaats in een voormalige school. Behalve goedkoop winkelen kun je er ook goedkoop koffiedrinken. Dit is een van de weinige plekken waar je voor minder dan drie euro een (haver)cappuccino drinkt. Als je wilt zelfs met een vegan saucijzenbroodje of appeltaart. Om ervoor te zorgen dat iedereen spullen kan doneren zijn ze bezig met een crowdfunding voor een bakfiets, zodat ze op een duurzame manier donaties kunnen ophalen. Vinden we top.

Muna