Nederland, Amsterdam Noord30 mei 2017, door Maartje

Lab 44 Zaandam (Hembrugterrein)

Nederland, Amsterdam Noord, 30 mei 2017, door Maartje

Lab 44 Zaandam (Hembrugterrein)

We noemen het (te gekke) Hembrugterrein in Zaandam gewoon stug Amsterdam Noord. Klopt niet maar ach, kan ons het schelen. Je kunt er vanuit Amsterdam West met de pont heen dus... Amsterdam Noord it is. Het wordt zelfs nog beter: tijdens de zomermaanden gaat er een veerdienst vanaf het CS (de dienstregeling lees je hier).

Op dat Hembrugterrein opent 3 juni aanstaande Stadsstrand Kanaal Noord, maar sinds half april van dit jaar kun je er al terecht bij het beeldige Lab 44. In een markant, ruig pand, ooit het laboratorium van een voormalige wapen en munitiefabriek, werden de stalen deuren in de knapste kleur groen ooit geschilderd, er kwam een donkergroene mega-bar, er werd een zitje neergezet en de grijze 'afgebladerde' muren willen we thuis ook. Wat overigens nog meer geldt voor het verhoogde middengedeelte van bijna 9 meter hoog met een zogenoemd schilddak met een rij van ramen op hoogte waardoor het daglicht prachtig binnenvalt. Willen we ook.

Het Zaanse Lab, zoals Stadsherstel het pand heeft genoemd nadat ze het in 2025 kochten om te renoveren, heeft in het midden een restaurant - Lab 44 Zaandam. De buitenste ring werd gereserveerd voor kleine (food) bedrijfjes zoals de bierbrouwers van Brouwerij de Hoop, een likeurstokerij en Zaanse Sambal.

Barts-Boekje-Lab 44 zaandam

Het eten bij Lab 44? Helaas (nog) geen giga-fans aan deze kant van de laptop... De normale burger was wat al te flauw en de ribburger (ribs op een broodje)... Wij denken niet dat dat een succes kan gaan worden. De pizza's daarentegen zijn meer dan lekker en ook over de broodjes mag naar huis geschreven worden! Conclusie: er moet - eerlijk is eerlijk - wel nog wat aan het menu gesleuteld worden. O, en als we dan toch met opbouwende kritiek bezig zijn: mag de stylist die binnen aan de slag is geweest, ook het terras nog even onder handen nemen? Al hoorden we ook dat er as we speak hard gewerkt wordt aan een weergaloos terras aan het water. Nog beter. Afijn, alles komt helemaal goed. Tot snel, Lab 44