Nederland, Enschede3 maart 2020, door Maartje

Verrassende terugtrekplek in het oosten van Nederland: Landgoed Wilmersberg in De Lutte

Nederland, Enschede, 3 maart 2020, door Maartje

Verrassende terugtrekplek in het oosten van Nederland: Landgoed Wilmersberg in De Lutte

Onder de rook van gezellig Enschede (Enschede gezellig? Ja, echt wel) troffen we een van onze nieuwe favoriete terugtrekplekken in eigen land: hotel Landgoed Wilmersberg in De Lutte, verstopt in het mooie groene hart van Twente in het oosten van Nederland. Daar kunnen we van alles over vertellen (wat we dan ook gaan doen, leest u hieronder maar), maar waar we vooral over kwijt willen dat we in Landgoed Wilmersberg EIN-DE-LIJK een hotel vonden waar je én kids én viervoeters én kritische (vega) vrienden (want het is er mooi én lekker én er is een geweldige spa) en je ouders (vanwege het geen-gedoe-gemoedelijk) met een gerust hard mee kunt nemen. Hehe. Hulde!

Landgoed Wilmersberg

Landgoed Wilmersberg

Daarmee is het belangrijkste wel gezegd, al hebben we dan de beeldschone omgeving, de vriendelijke staf, de wijnproeverijen en het fabuleuze terras nog niet eens benoemd. Want dat is er dus ook allemaal, daar bij het heerlijke Landgoed Wilmersberg in De Lutte.

Het landgoed is overigens geen nieuw nieuws, maar verdient wel een dikke vette vermelding op deze site sinds wij ‘m eigenlijk pas net ontdekt hebben. Dat was jarenlang our loss, zo blijkt nu.

Dat begint meteen bij de fijne ontvangst: niks geen langdradig incheckprocedures maar met een glas bubbels word je comfortabel in de lobby slash restaurantruimte neergezet. Een goede binnenkomer want deze in een okergele (lievelingskleur) gloed gehulde ruimte met knapperend haardvuur is een plaatje. Dit was ooit de huiskamer van de familie Blijdenstein, de vroegere bewoners van het landgoed. Ga er goed voor zitten want in principe hoef je hier voorlopig niet meer weg: aan de overkant van de ruime lobby werd, knap verstopt en toch niet te missen, een oprecht leuke kidshoek gecreerd. Met een berg speelgoed waar je U tegen zegt, voor iedere leeftijd wel iets. Keukentje? Maar natuurlijk. Leesboekjes? Ja hoor. Een giga houten treinstel? Maar jazeker. De kidshoek kan – lekker veilig- afgesloten worden en er staat zelfs een grote tafel voor paps en mams. Spiek meteen even op het kindermenu (dat is meteen een kleurplaat, ook al zo slim). Het menu is namelijk echt goed en uitgebreid. Wij aten zelden een betere (kids) pasta. Niet van dat smakeloze, eindelijk. Afijn, dan weet je alvast: die zijn onder de pannen. Thank you very much.

Na de Eerste Wereldoorlog bouwde de Twentse textielfamilie Blijdenstein haar buitenverblijf op De Wilmersberg. De familie stond erom bekend hun huizen alleen te bouwen op de mooiste locaties. Landgoed Wilmersberg is de plek waar de Blijdenstein’s vele gasten ontvingen, met warme chocomel en een pannenkoekje. Met alle liefde zetten de huidige eigenaren die traditie voort in de historische villa. Of je nu cultuurliefhebber bent, levensgenieter of liever de natuur intrekt, hier kun je volop actief zijn of in alle rust ontspannen. Bovendien is het hotel, met Green Key Goud, één van de meest duurzame hotels van Nederland.

Wat overigens – een belangrijke side note – niet wil zeggen dat Landgoed Wilmersberg een kidshotel bij uitstek is, allerminst. En dat is nou precies zo knap, en precies wat we willen: alles voor iedereen on fleek.

Dat brengt ons naar de kleine ‘zijvleugel’ van het (prachtige!) pand dat het landgoed is. Daar kwam namelijk een kleine knusse bar vanwaar je uitkijkt over het terras aan de voorzijde. Goed nieuws, zowel dat terras als de bar. Aan die laatste is het namelijk verdomd prettig wijnen. Dat snappen de mensen van Wilmersberg ook: iedere weekenddag wordt er stipt om 19 uur een wijnproeverij gehouden waarbij iedereen aan mag haken. Hoe gezellig is dat! De sommelier kent bovendien zijn pappenheimers: hij weet precies waar we zin in hebben. 10 punten. Die 10 punten komen later op de avond nog een paar keer aan bod als het offspring op bed ligt en de babyfoon doet waar-ie goed in is.

Zorg dat je, als je gaat logeren (en dat zou je dus eigenlijk eens moeten doen), ook een restaurantreservering maakt. Of als je niet gaat logeren maar in de buurt bent – het restaurant van het landgoed is namelijk sowieso een goed idee. Dat zit ‘m om te beginnen in het concept: hier wordt gekookt met seizoensgroenten. Vlees en vis zijn bijzaak. Dat hoor je wel vaker maar voornamelijk in de randstad; vind in de provincie de echt goede zaken die vegetariers in de watten leggen maar eens. Ze zijn er heus, maar ze zijn dun bezaaid. Dat doen de Wilmersbergjes goed. Je kiest er voor een drie, vier of vijf gangen menu en laat de sommelier, die ken je nog van de wijnproeverij, je er een perfect passend glas wijn bij schenken. Aanrader voor een heerlijke ontspannen avond uit.

Maar vlak vooral ook het eenvoudigere menu dat in de lobby geserveerd wordt niet uit: de gerechten waar je ‘gewoon’ altijd zin in hebt. Pasta, salade, broodje kroket en een burger. Al vinden we eigenlijk het Sneup & Snaaij diner nog wel het leukst; de Twentse variant op de Spaanse Tapas. Ha! Die hebben wij deze keer niet geproefd maar daar komen we wel voor terug. We zijn namelijk nogal te spreken over de arrangementen die Landgoed de Wilmergsberg aanbiedt. Die kunnen we hier uitgebreid gaan bespreken, maar daar kun je beter hun eigen website even voor bekijken; daar wordt alles helder (en hebberigmakend) uitgelegd. Wat we wel proefden, was het uitgebreide en overheerlijke ontbijt. Met – uiteraard –  Twentse krentenwegge (verrukkelijk). En er staat zelfs iemand die ter plekke, op een mobiel fornuis, je eitje as you please maakt.

Maar om toch nog wel héél even terug te grijpen naar die arrangementen: het spa arrangement is ook een topper. Yours truly dook de spa in voor een opvallend goede massage en team Bart, in de vorm van man en zoon, waren lastig uit het grote zwembad te meppen.

Het zwembad gaat bovendien al om 7 uur in de ochtend open en je kunt er tot middernacht terecht. Er zijn meerdere sauna’s en wie een facial of een massage wil, heeft bij de receptie zo een afspraak gefixt. Is het daarna nog lekkerder om het prachtige groen in te duiken dat het hotel omringt. Elk jaargetijde mooi maar – zo werd ons verteld – het mooist in zo ergens in mei als de laan achter het landgoed helemaal in bloei staat. Just saying.

Tot slot, ook niet onbelangrijk: er zijn verschillende kamertypen. De meeste kregen onlangs nog een fikse opknapbeurt en zijn nu in van die fijne vergrijsde tinten gehuld. Er staan knappe stoeltjes en als je een van de tuinkamers boekt, dan hoef je de deuren maar open te gooien of je staat middenin het Twentse groen. Wij zijn om. Tot snel, Landgoed de Wilmersberg. We’ll be back.