Nederland, Maastricht7 februari 2023, door Teun Tielen

De leukste, lekkerste en gezelligste adressen in Maastricht

Nederland, Maastricht, 7 februari 2023, door Teun Tielen

De leukste, lekkerste en gezelligste adressen in Maastricht

Als er een stad is waar ze je laten zien hoe je verfijnd en smaakvol kunt leven dan is het Maastricht wel. Struinen door beeldige straatjes en langs de Maas, cultuur snuiven en natuurlijk bourgondisch eten. Klinkt goed, niet? Om al die indrukken extra goed in je op te kunnen nemen is het een aanrader om doordeweeks een bezoek te brengen. Stuk minder druk, minstens even gezellig. Dit zijn de leukste, lekkerste en fijnste adressen in Maastricht. Hotels, restaurants, bars, lunchplekken en koffietenten, plantenzaken, je vindt ze hier allemaal!

Wat je ook doet, pak vooral ook deze lijst met restaurants in Maastricht erbij. 

 

Hebben we je overtuigd? Vergeet dan niet om je aan te melden als Fijnproever. Kost niks, levert wel wat op. Als Fijnproever krijg je (exclusieve) tips, korting op je hotelovernachtingen en lekker veel inspiratie voor je week(end) in Maastricht. Want nee, één dag is inderdaad niet genoeg om alles te zien (en proeven!).

 

Loods 5

Loods 5

Wat ooit in 1999 begon als fabrieksoutlet, groeide in bijna 25 jaar uit tot een van de meest bekende én meest inspirerende woonwinkels van Nederland. En als we eerlijk zijn, heeft de Loods 5 locatie in Maastricht helemaal ons hart: de winkel zit in de oude Sphinxfabriek, en het duurde maar liefst drie jaar om deze te verbouwen, uiteraard met behoud van al het historische erfgoed. Het is het bruisende centrum van het Sphinxkwartier en van binnen en van buiten één brok inspiratie. De charme van dit industriële Zuid-Nederlandse erfgoed in combinatie met eigentijdse huisinrichting. Aha, je bent al weg.

Loods 5 staat bekend om hun inspirerende shops in verschillende stijlen: niets naar je eigen smaak vinden kan eigenlijk niet en met lege handen naar buiten is al helemaal schier onmogelijk.

Loods 5

Wyck & Ceramique

Wyck & Ceramique

Wanneer je vanuit het station richting de Maas loopt, struin je door de wijken Ceramique en Wyck. Hier vind je een hoop delicatessen- en speciaalzaken, genoeg plekken om de eerste slag van de dag te slaan. Aan de Rechtstraat ligt Wijnwinkel Wyck waar naast biologisch en duurzaam geproduceerde wijnen ook antiek wordt verkocht. Onglet is een slagerij met een verstopt restaurant achter de slagerswinkel. Ook bij het eetcafé Ceramique kun je goed eten: veel gerechten op de kaart zijn vega(n), maar dat doen ze bij Ceramique wel op de goede manier. Creatief en net een beetje anders, zoals de carpaccio van koolrabi met Bloody Mary dressing.

The Founders Bar

The Founders Bar

The Founders Bar, die vanaf buiten nauwelijks te zien is, hoort bij het Hotel Beaumont. Wanneer je je jas hebt afgegeven en over de drempel stapt voelt het een beetje alsof je op een filmset uit de jaren 20 terecht bent gekomen. Inclusief van die bijzondere types van gasten waarvan je je afvraagt hoe ze er beland zijn. Terwijl je aan de bar nipt van een cocktail die voor je neus wordt geshaket door de vriendelijke barmannen kun je daar lekker over fantaseren.

Founders

Townhouse Designhotel

Townhouse Designhotel

Om je dag te vullen hoef je de Maas bijna niet eens over te steken. In een oud herenhuis op koprolafstand van het station en The Founders Bar huist het Townhouse Designhotel. Hier tillen ze gastvrijheid naar een hoger level. Als je aankomt word je namelijk verwelkomd met een kop homemade soep en in de avond wordt er een speciaal slaapmutsje geserveerd. Niet dat je die nodig hebt, want de kamers en bedden zijn reuze comfortabel. In de ‘woonkamer’, waar ook het ontbijt wordt geserveerd, vind je volop gezellige hoekjes én een openhaard. Wanneer je je inschrijft als fijnproever krijg je ook nog eens korting op je doordeweekse verblijf!

Townhouse Design Hotel

Binnenstad

Binnenstad

Naast de bekende ketens, winkelcentra en Dominicanenboekhandel, een van de mooiste (en drukste) boekhandels ter wereld, gelegen in een voormalige kerk, vind je in de binnenstad ook kleinere boetieks en concept stores. Wonderwoud is zo’n winkel waar we wel in zouden kunnen wonen. Vol met planten en vintage interieur items die allemaal te koop zijn. De oranje booglamp hadden we graag mee naar huis genomen, net als de rest van de spullen.

Wonderwoud

Jekerkwartier

Jekerkwartier

Het Jekerkwartier wordt ook wel het Quartier Latin van Maastricht genoemd en die vergelijking snappen we wel. In de smalle pittoreske straatjes stikt het van de gezellige kroegen en restaurants. Clichee Streetfood and Bar op de hoek van de Koestraat is een dikke vette aanrader voor exotisch streetfood en cocktails. In diezelfde straat ligt De Kaasbar, en wanneer je de hoek om loopt kom je uit bij De Bisschopsmolen, the place to be voor een punt Limburgse vlaai.

Meer over Clichee (doorlink naar artikel wanneer online)

Marres & Marres Kitchen

Marres & Marres Kitchen

Marres is een huis voor hedendaagse cultuur in het Statenkwartier. In het voormalig woonhuis van de bierbrouwende Familie Marres vind je een mediterraan restaurant en kleinschalig museum. Hier willen ze laten zien dat kunst verder gaat dan werken die aan de muur hangen. De exposities zijn daarom erg gericht op de zintuigen en de verhouding tussen je lichaam en de kunst.  In de openbare tuin (de grootste van Maastricht!), waar je in de zomer heerlijk op het terras kunt zitten, worden regelmatig workshops georganiseerd.

Meer over Marres en Marres Kitchen – doorlink naar Marres wanneer online

 

Sphinxkwartier

Sphinxkwartier

Het Sphinxkwartier is het rauwe deel van Maastricht en doet qua sfeer een beetje aan Berlijn denken. In één van de industriële gebouwen huist Koffiebranderij Blanche Dael. De koffie die ze hier branden is top en wordt gebruikt door verschillende tentjes in de stad. Op het dak van de branderij ligt fine dining restaurant NOVO New Dining waar je drie- of vijfgangen met bijpassende wijnen eet en drinkt. Een stukje verder ligt Lumière Cinema, een filmhuis en restaurant met uitzicht over de historische binnenhaven van de stad.

The Social Hub

The Social Hub

Het Sphinxkwartier heeft haar naam te danken aan de aardewerkfabrieken op het terrein (die werden vroeger namelijk beheerd door fabrikant Koninklijke Sphinx, vandaar). Keramiek wordt er niet langer gemaakt en de voormalige fabrieksruimtes hebben plaats gemaakt voor hotelkamers. Wanneer je in The Social Hub verblijft voel en zie je wel nog steeds aan alles dat het er vroeger anders aan toe ging. De lobby is enorm en je slaapt er in ruime, praktische kamers met hoge plafonds. Op het dak van het hotel ligt Bold Rooftopbar waar je voor je je nest inrolt nog een drankje kunt doen. Ook hier krijg je korting op je doordeweekse verblijf wanneer je je inschrijft als fijnproever. Sowieso een aanrader om ook een hap te gaan eten bij The Social Hub. Een hele leuke kaart met Asian-fushion gerechten met ook veel vega-aanbod en goede cocktails.

The Social Hub