7 juni 2024, door Margaux van der Mieden

De leukste spellen voor de hele familie

7 juni 2024, door Margaux van der Mieden

De leukste spellen voor de hele familie

Stiekem gaan we net zo lekker op kneuterigheid als op groots en meeslepend. En als er iets knus met een hoofdletter K is, dan is het wel met de familie na het eten spelletjes spelen. In de winter heerlijk met een glaasje rood op links en de brandende open haard op rechts. Of tijdens die eindeloze zomeravonden op de camping en dan dobbelen en kaartjes meppen met de hele kliek. Dit zijn de leukste spellen voor met de hele familie.

Lees hier voor spellen die vooral leuk zijn met volwassenen.

Exploding kittens

Exploding kittens

Hoe we katten het liefst zien… Geintje natuurlijk.

Grappig kaartspel, voor jong en oud, mits je van katten, explosies, laserstralen en soms ook van geiten houdt. Dit tactische spel is een variant van Russisch roulette, maar dan met exploderende kittens. Je neemt kaarten van de stapel totdat je één van de gevreesde exploding kittens trekt. Dan heb je meteen verloren.

Met alle andere kaarten kun je jezelf verdedigen, aanvallen, een beurt overslaan of de katten afleiden.

Exploding kittens kun je hier bestellen.

Ticket to ride – Amsterdam editie 

Ticket to ride – Amsterdam editie 

Welkom in het Amsterdam tijdens de 17de eeuw met Ticket to Ride Amsterdam. In de 17de eeuw was Amsterdam het bruisende hart van de wereldhandel en de rijkste stad ter wereld! Tijdens deze kortdurende variant uit de Ticket to Ride spellenreeks strijden de spelers tegen elkaar om de beste handelsroutes, contracten te voltooien en waardevolle handelswaren te verzamelen uit de straten van Amsterdam.

Gepersonaliseerde Kwartet

Gepersonaliseerde Kwartet

Dit is zo leuk, een gepersonaliseerde kwartet voor met familie of vrienden of zelfs met collega’s. Het is echt om te gieren, dat ligt er natuurlijk wel aan hoe origineel je zelf bent maar dat komt goed.

Stel he, je hebt een broer en die heet Pieter en hij heeft altijd een ochtendhumeur, dan zet je dat dus op een kwartetkaart. En dan: “Pap, mag ik van jou ‘Pieter heeft altijd een ochtendhumeur’?” Of deze, je zus heet Charlotte en dan klinkt het als volgt: “Pieter, mag ik van Charlotte: ik ben een ijdeltuit”. U snapt, dat zorgt gewoon voor lachen momenten aan de keukentafel.

Het leuke is, de kaarten kun je ook volledig zelf ontwerpen. Van foto’s tot aan de kleur van de tekst. Oh en het doosje, daar kies je natuurlijk een groepsfoto voor. Ook een leuk cadeautje om te geven en om te krijgen.

Zelf kwartet maken

UNO

UNO

Op nummer één staat – hoe kan het anders – kaartspel UNO. Simpel en verslavend. Doel is om een eerder gespeelde kaart te troeven met een kaart met dezelfde kleur of hetzelfde symbool. Kan overal mee naartoe en da’s handig, want als je er eenmaal mee begint grijp je vervolgens ieder verloren kwartiertje aan voor een potje. Van dezelfde makers en ook heerlijk easy: Skip Bo. Leuk met z’n tweetjes of met een groter cluppie.

Voor 2 tot 10 spelers. Vanaf 7 jaar.

UNO

Van Gogh – Monopoly

Van Gogh – Monopoly

Regelmatig verschijnen er knappe special editions van Monopoly, good old Monopoly. Een van de favorieten is de Van Gogh Museum uitvoering. Aan de hand van de verschillende werken van Vincent van Gogh, volg je het bewogen leven van de wereldberoemde kunstenaar. Het zit ‘m in de kekke details, zoals de huizen en hotels in Van Goghkleuren (Sunflower yellow en Dutch Orange) en speciale pionnen. In het spelboekje worden de verschillende schilderijen van de Hollandse meester toegelicht.

Voor 2 tot 8 spelers. Vanaf 8 jaar.

Van Gogh – Monopoly

De Weerwolven van Wakkerdam

De Weerwolven van Wakkerdam

Niet nieuw, wel iedere keer anders: de Weerwolven van Wakkerdam. Een rollenspel waarin de brave burgers jagen op de boze weerwolven. Vraag is alleen wie precies die weerwolven zijn. Een spelleider deelt de rollen uit en naast wolven en burgers zijn er bijvoorbeeld ook een heks en een jager. De wolven sturen allereerst een burger weg en vervolgens vergaderen de burgers over welke wolf er geëlimineerd gaat worden. Lang verhaal kort: de Weerwolven is hét spel voor tijdens een kampeerfestijn. Kampvuurtje stoken, kinders veel te laat naar bed: dit moet een zomeravond zijn.

Voor 8 tot 18 spelers. Vanaf 10 jaar.

Kubb

Kubb

Ook al zo’n hit op de camping: Kubb. Een ‘kubb’ betekent houten blok en dat is ook precies wat het is: een spel gemaakt van hoogwaardig rubberhout. Kubb komt uit Zweden en speel je buiten op het gras. Het is de bedoeling om met de stokken alle torens van de ander om te gooien. Vloer je tenslotte de koning, dan heb je gewonnen. In Zweden is het volkssport

nummer één en je ziet het ze ook zo doen, die knappe Noorderlingen. Komt in een handige doos met handvat, zodat je ‘m ook prima kunt meeslepen naar het park.

Voor 2 tot 12 spelers. Vanaf 5 jaar.

Kubb

Prima Ballerina

Prima Ballerina

Ineens was er de dag dat dochterlief alleen nog maar in tutu’s rondhuppelde. Glitters, roze, lintjes, van zulks. Schot in de roos is het spel Prima Ballerina, waarbij ze met kaartjes verschillende dansposities kan leggen en vervolgens kan imiteren. Zo zoet. Overigens zijn alle Haba spelletjes in handig hup-in-je-tas-formaat. Ander succesnummer: Kleine Boomgaard.

Voor 2 tot 6 spelers. Vanaf 4 jaar.

Prima Ballerina

Stef Stuntpiloot

Stef Stuntpiloot

In onze studententijd hebben we hele avonden ‘gestefstuntpiloot’ met huisgenoten. Dat ging dan gepaard met shotjes en – het was een vorig leven – lekker paffen. We hebben de regels ietsie aangepast met het kroost en moeten zeggen, het is bijna net zo gezellig. Stef vliegt in zijn vliegtuigje steeds langs de kippen en door op tijd op de arm te drukken, voorkom je dat hij jouw kipjes tackelt. Succes gegarandeerd.

Voor 2 tot 4 spelers. Vanaf 4 jaar.

Stef Stuntpiloot

Foto: @zodoeteleanoradat

30 seconds en app

30 seconds en app

Zorg dat je nagels kortgewiekt zijn, want dit spel is zenuwslopend. Why? Binnen 30 seconde moet je 5  woorden van het kaartje omschrijven aan je medemaat, of andersom. Er zit wel een addertje onder het gras. Je mag het woord niet omschrijven. Zeiden we al zenuwslopend? Elk goed geraden woord brengt je een stapje dichterbij de finish. Tip van de dag: er bestaat ook een 30 seconds app. Stukkie goedkoper en dan hoef je niet zo te sjouwen met een spel.

Voor 3 tot 20 speler. Vanaf 7 jaar.

30 seconds

 

Wie is het

Wie is het

Feit dat vrijwel iedereen weet hoe Bill van ‘Wie is het?’ er uitziet, zegt genoeg. Een van de alltime favo spelletjes om met je uk te spelen. Een potje duurt een kwartier en er is een reiseditie.

Voor 2 spelers. Vanaf 6 jaar.

 

Wie is het

Yathzee

Yathzee

Dat ene weekend dat we op Terschelling waren voor hét festival van het jaar en dat dat festival uiteindelijk niet doorging? Die dagen hebben we uiteindelijk yahtzeeënd doorgebracht.

Er is ook een kindervariant Farm Yatzy, leuk voor mini’s van 4 jaar en ouder.

Voor 2 – 5 spelers. Vanaf 6 jaar.

 

Yathzee

Ligretto

Ligretto

Een (onterecht) iets minder populair broertje van Uno, is het zenuwslopende Ligretto. Een super snel kaartspel waar je vliegensvlug te werk moet gaan. Laat de inner gamer maar in je naar boven komen. Menig gekibbel en geruzie is hier al voor bij gekomen, geen waardige verliezer? Begin hier niet aan. Ligretto speel je met minimaal 2 man, hoewel het pas echt leuk wordt vanaf vier spelers. Voor meer tegenspelers hebben de makers van Ligretto extended versies gefabriceerd (met verschillende kaartjes, in verschillende kleuren). The more the merrier…

Afijn, dit spel uitleggen is een crime, dus vooral gewoon maar gaan spelen en dan heb je zo de Ligretto verslaving te pakken.

1 doosje is goed voor 2-4 spelers. Vanaf 7 jaar.

Ligretto

Black Stories

Black Stories

Een minder snel spel maar nog véél spannender. Black Stories zijn de kaarten met gitzwarte, lugubere en ja, vaak vergezochte verhalen. Het doel van de blackstory is dat je aan de hand van een korte beschrijving raadt wat er precies is gebeurd (was het moord of een ongeluk?). Een lekker spel die je lekker vanaf de bank speelt. Iedereen om ste beurten een kaart voorlezen, snacks in handbereik, leuk gezelschap en je hebt gezellige avond. Heb je ze allemaal uitgespeeld, geen zorgen, er zijn inmiddels alweer 10 versies uitgebracht en er bestaat zelfs een real crime variant op de markt.

Voor de kleintjes hebben de makers iets minder gruwelijke varianten gemaakt. Niet minder leuk, zoals White Stories en Green Stories (vanaf 8 jaar), met griezelverhalen en sprookjes.

Black Stories

Take 5

Take 5

Nog zo een spannend kaarstpel waar je het bloed onder elkaars nagels vandaan wilt halen: Take 5. Het spel waar je lekker kunt bluffen, slim moet tellen (dus het koppie er bij houden hé) en je gewoon verdomd veel geluk nodig hebt. Verschillende kaarten met op de één strafpunten en de ander waardes (waar je wel iets aan hebt). Elke ronde kiest iedereen een kaart uit zijn eigen stapel en legt deze op zn kop voor zich neer. Iedereen draait zijn kaart tegelijk om en legt zijn kaart aan de al op de tafel liggende kaarten aan, waarbij de speler met de laagste kaart begint, en ga zo maar door. Lastig te begrijpen zo, kat in het bakkie als je het speelt.

Vanaf 10 jaar. 2-10 spelers

 

Take 5