Indonesie, Bali23 augustus 2018, door Maartje

Little Escape op Bali: Green Escape Uluwatu Bali

Indonesie, Bali, 23 augustus 2018, door Maartje

Little Escape op Bali: Green Escape Uluwatu Bali

We beschreven het hier al uitgebreid, en hier lees je iedere tip die we getest hebben op Bali (spoiler alert: it's a lot! Mede dankzij onze Barts Buddy Milou Neelen die op Bali woont - lucky bastard she is). Het is maar wat duidelijk dat het gebied rond Canggu de meeste hits telt. Goed en gezond eten op een inspirerende plek, hordes knappe (surf)lui om je heen? Canggu.

Green Escape, Uluwatu, Bali

Green Escape, Uluwatu, Bali

Maar wil je de mooiste stranden van het eiland, wat minder druk dan Canggu en iets meer ‘alleen op de wereld’ (hoewel dat op Bali tegenwoordig schier onmogelijk is natuurlijk) én een tikkeltje meer Westers ofzo, noem het hipster, noem het toeristisch… (je hebt mensen die dat niks vinden maar eerlijk? Wij vinden het wel lekker als een adres af en toe ook lekker ingericht is op onze vakantiewensen – no shame), dan mag je koers zetten naar Uluwatu.

Een van de jongste en niet te missen logeeradressen op het eiland in het mooie Uluwatu (vlakbij Bingin Beach waar we het het fijnst strandhangen vinden) is het nieuwe Green Escape. 

Over Uluwatu moet je vooral weten dat het niveau van de restaurants niet helemaal je van het is. ‘Onze’ Milou is met haar huis op een steenworp van Canggu natuurlijk verwend met de knappe tafels waar wel van te weten valt, dat is waar, maar los daarvan vind je het in Canggu gewoon niet zo snel (but of course she did! Daarover snel meer). Slapen daarentegen… Green Escape is je adres. Het eco resort is pas net geopend en is nu al het praatje van de stad. Niet voor niks, kijk alleen al maar naar de beelden.

Naast die stunning looks loop je vanuit het intieme eco boetiekresort naar ons geliefde Bingin Beach, dat alleen al is een reden om een paar nachten te boeken. Maar er is meer… Aan alles wat je ziet in en rond het kleine (groene) vakantieparadijs is liefde, zorg en aandacht besteed. Dat hoor je misschien wel vaker, dat is waar, maar zoals hier zagen – nee, vóelden – we het zelden. Er zijn slechts vijf unieke, mega elegante accommodaties, stuk voor stuk geinspireerd door de omgeving, elk op zijn eigen manier een stukje van Bali vertalend.

Iedere bungalow is gebouw van gerecycled teakhout en heeft een dak van ‘Alang-Alang’, een stevige grassoort. Op die manier krijg je echt het gevoel alsof je in de tropen logeert (het ruikt er ook de tropen, tenminste, dat denken we, en dat is heerlijk). En ook binnen zijn alleen gerecyclede en duurzame materialen gebruikt.

Zowel het in- als het exterieur van de huisjes bij Green Escape Uluwatu zijn ontworpen en vervolgens gebouwd met in het achterhoofd dat ieder verblijf zijn gasten een oprecht authentiek Balinese én luxe ervaring moet geven. 10 punten. Dat klinkt namelijk als een reclamepraatje maar het is hier ook nog eens gelukt. Ja, je bent op vakantie maar je gelooft zo dat je hier voor minstens een jaar je intrek zou kunnen nemen. Alles gemoedelijk, alles relaxed – net een klein (heel klein) dorp midden in de natuur. Doe ons dit leven.

So far so good. Maar we zijn nog niet klaar. Het duurzame gaat door: op het resort werken bijvoorbeeld alleen mensen uit de buurt. Goed voor de lokale inkomsten dus. En dat personeel is maar wat trots op hun werkplek. Geen kruiperig gedoe hoor (wat je soms wel eens hebt op van die luxe oorden en waar we helemaal niks mee hebben). Nee. Rechte ruggen, trotse hoofden en een grap en een grol voor handen.

Authentiek riepen we eerder, en midden in de natuur. Allemaal waar, maar modern is Green Escape Bali ook. Alles is zoals gezegd gebouwd met het oog op het behoud van authentiek Bali maar met het andere oog op de toekomst. Het nieuwe Bali met behoud van het oude. Want toerisme ís nu eenmaal de belangrijkste bron van inkomsten op het eiland, en op relaxen hebben de Balinezen patent, zo lijkt het. En dat is een prima combinatie. De vijf logeerhutten zijn van alle eigentijdse gemakken voorzien, werken op zonne-energie, hebben waterbesparende douches en het zwembad wordt op een natuurlijke manier gezuiverd. Uiteraard zijn de badkamers enkel en alleen voorzien van organic producten. Of je al geboekt hebt?