Nederland, Amsterdam26 november 2019, door Barts Boekje

Lloyd Hotel Amsterdam: één tot vijf sterren aan de oevers van het IJ

Nederland, Amsterdam, 26 november 2019, door Barts Boekje

Lloyd Hotel Amsterdam: één tot vijf sterren aan de oevers van het IJ

Eigenzinnig, beter kan je het Lloyd Hotel in Amsterdam niet omschrijven. Het eclectische gebouw aan de oevers van het IJ bood ooit slaapplaats aan meer dan 900 emigranten. Vandaag huist het 117 unieke kamers waarin je verrast wordt door schommels, vleugelpiano’s en nog veel meer.

Lloyd Hotel

Lloyd Hotel

Het verhaal van het Lloyd Hotel begint in de jaren ‘20 van de vorige eeuw, wanneer het gebouwd wordt door de rederij Koninklijke Hollandsche Lloyd (what’s in a name!). Het gebouw ligt langs de IJ-oever aan de rand van het centrum van Amsterdam, waar de schepen richting Amerika vertrokken en deed eerst dienst als hotel voor de emigranten. Toen Hollandsche Lloyd in 1935 failliet ging, werd het gebouw in gebruik genomen door de gemeente Amsterdam, waarna het onder andere dienst deed als opvanghuis voor vluchtelingen, gevangenis en kunstenaarsatelier. Tip: in het trappenhuis kan je de volledige geschiedenis van het gebouw bezichtigen!

 

Het Lloyd Hotel is gelegen aan het IJ, in het Oostelijk Havengebied, met het centrum op een steenworp afstand en upcoming Noord en bruisend Oost vlakbij. Helemaal wanneer je in de lobby een fiets huurt! Wie met de trein komt, staat binnen een kwartiertje van het centraal station in het Lloyd en ook met de auto is het hotel makkelijk bereikbaar. Parkeerplaats is er trouwens genoeg in de ondergrondse parkeergarage. Heel handig!

Het iconische gebouw dat het Lloyd Hotel huist, is een eclectische mix van bouwstijlen. Het werd ontworpen door Evert Breman en telt 117 volstrekt unieke kamers in alle soorten en maten. Zo is er voor elk budget een optie, van één tot en met vijf sterren! Bij reservering kies je enkel het kamertype, om je vervolgens te laten verrassen door hoe de kamer er precies uitziet. Wil je toch liever een specifieke kamer reserveren? Dat kan! Je betaalt dan wel een kleine toeslag van 35 euro en uiteraard moet je rekening houden met de beschikbaarheden.

Team Bart sliep vorige week bij Lloyd en dat in kamer nummer 221, a.k.a. the classical music room. De kamer telt maarliefst twee (!!) verdiepingen en werd ontworpen door niemand minder dan Joep van Lieshout. Eyecatchers zijn de vleugelpiano, grote rode draaitrap en het gigantische bed waar je makkelijk met zeven (je leest het goed!) tegelijk in kan. De kamer telt een aantal designklassiekers zoals de ‘85 lamps chandelier’ van Rody Graumans voor Droog die je ook in het MoMa in New York kan bewonderen. Of je nu met z’n zevenen bent of niet, bij ons ging deze kamer alvast het lijstje op van coolste hotelkamers waar we ooit verbleven.

Naast een icoon van Dutch Design is het Lloyd hotel ook gewoon een heerlijke plek voor een weekendje Amsterdam. Zo is er een zonnig terras, kan je vanaf de steiger achter het Lloyd met de boot naar Vuurtoreneiland en zijn de verzorgingsproducten van Marie Stella Maris. Je slaapt er in een kamer met gedeelde badkamer voor gemiddeld 75 euro per nacht. Voor een suite tel je om en bij de 200 euro neer.

Reserveer Lloyd Hotel Amsterdam