8 maart 2020, door Maartje

Tour de Loetje

8 maart 2020, door Maartje

Tour de Loetje

Ah ja, Loetje… Al ruim dertig jaar een begrip in Amsterdam en inmiddels ook meer en meer in de rest van Nederland: er zijn vandaag de dag maar liefst twintig (TWIN-TIG) Loetje-vestigingen (and counting!) waardoor Loetje bijna een keten te noemen is. Een imperium. Sowieso. Bijna dan, want Loetje krijgt het, vraag ons niet hoe, voor elkaar een Amsterdamse tongval te behouden, spreekwoordelijk. Een klap op je schouder, een bord voor je neus en voor wie blieft een pikketanissie on the side. Of gewoon een biertje natuurlijk. Op welke locatie je ook aanschuift. Ja, ook in Rotterdam. Vinden we mooi. Nee, vinden we prachtig. Nog veel prachtiger is het dat je bij iedere Loetje de perfecte biefstuk eet. Daar rijden we graag voor om (al hoeft dat dus amper gezien de waslijst aan Loetje-locaties). Perfect dichtgeschroeide malse ossenhaas van buiten, precies goed rood van binnen. Ofwel: de biefstuk van Loetje.

Bak ze bruin

Bak ze bruin

Het mooiste van het verhaal is misschien nog wel dat vrijwel iedere recensent het er mee eens is:Loetjes biefstuk is één van de lekkerste van het land. Ook mooi: sla een kookboek open of google naar ‘how to make the best steak?’ en je krijgt 9 van de 10 keer het advies in roomboter te bakken. Maar die van Loetje – het is een publiek geheim – wordt gebakken in, jawel, margarine. Ha! De lui van Loetje zijn er zelfs hartstikke trots op dat hun steengoede steak bruin bakt in oud-Hollandse Blue Band. En terecht, want dat is onovertroffen lekker.

Thuis doen? De lui van Loetje zijn de beroerdste niet. Lees HIER hét recept van Loetjes onovertroffen biefstuk bereidt in Blue Band.

In het recept (en luid en duidelijk ook op je bord terug te zien) wordt een flinke lading Blue Band gebruikt om de biefstuk te bakken en de lekkerste jus te maken. De biefstuk wordt dan goed dichtgeschroeid van buiten en blijft rood van binnen. Waarom Blue Band? Omdat Blue Band niet zoveel water bevat en dat geeft een mooiere, bruinere just. De pan wordt afgespoeld met koud water en afgedroogd met keukenpapier. Niks geen afwasmiddel.

Tour de Loetje

Tour de Loetje

Of er verschillen zijn bij de verschillende Loetjes? Gingen we testen in een grande Tour de Loetje, te beginnen bij de eerste en daardoor in onze optiek ‘officiele’ Loetje: Café Loetje Amsterdam in een verstopte (aantrekkelijke, rustige) hoek in Amsterdam, drie keer struikelen van het Museumplein (zie een lijst met alle adressen onderaan deze post). Authentiek is het codewoord. Nostalgie. Een bruin café waar het immer druk is en waar je alleen kunt reserveren als je met meer dan zes man bent. Gezellig binnenwippen is het credo, met een pilsje even wachten aan de bar, biefstuk eten, niet te lang blijven plakken (want de volgende staat alweer te trappelen) en weer door. Café Loetje is een ras-Amsterdams feest waar de hele buurt graag komen mag, net als een enkele toerist en (niet verklede vrijgezelle-) groepen. En dat al meer dan veertig jaar. Knap.

En door…

En door…

Een heel ander sfeertje hangt er bij Loetje Centraal: hier struikelen de toeristen en de gezinnen zo vanuit de trein het prachtige pand, een voormalig theehuis, zo mooi, aan het water pal voor Amsterdam CS binnen. Best wel uniek: een typisch Amsterdams biefstukrestaurant op de centraalste plek van de stad in een weergaloos pand waar je recht voor de deur aan kunt meren met je bootje. Like.

Loetje Oost

Loetje Oost

Loetje Oost is één van de hipste van het Amsterdamse stel, naast Loetje In de Pijp. In Oost huist Loetje in een dijk van een hoekpand. Groot lokaal, bar centraal en kleurrijke kunst aan de muren. Loetje In de Pijp ging precies een jaar geleden open, in oktober 2016, aan het Cornelis Troostplein en is een must voor de Loetje Liefhebber die de originele Loetje misschien wat te oubollig vind (Not us! Maar ze bestaan).

Tussentijdse conclusie: alle Loetjes zijn helemaal anders en de inrichting is steevast aangepast aan de sfeer van het betrokken pand, en toch passen alle Loetjes als one big happy family bij elkaar.

Niet meer naar huis? Dan moet je bij Loetje Overveen – een van mijn favoriete want lekker dicht aan zee – of bij Loetje Gorssel wezen. Gorssel, ja, een klein dorp op ongeveer 20 minuten rijden vanaf de prachtige Veluwe, vlakbij Apeldoorn. Het hotel bevindt zich hier op de 1e en de 2e etage boven Loetje Gorssel en telt tien kamers. Meer dan leuk, maar dat geldt ook voor het idyllische Overveen, naast Haarlem en dichtbij de Noord-Hollandse kust. Ook hier tuk je boven Loetje.

Liever Loetje op chique? Loetje Laren it is. Hier werd een typisch Goois horeca-pand gevonden (wit gelakte deuren, ruim terras en een rieten dak) en kreeg een architect binnen vrij spel. Het resultaat werd een anders dan anders Loetje: ruim, licht en vooral zwart-wit. Mooi! Ook in het midden van het land kun je bij Loetje terecht, Loetje Utrecht bijvoorbeeld, of net iets verderop bij Loetje Breukelen.

Loetje is overigens opvallend goed vertegenwoordigd aan het water: in Amsterdam kun je zoals gezegd bij Loetje Centraal recht voor de deur aanmeren, maar dat kan ook bij Loetje Aan ’t IJ (vinden we eveneens één van de allerleukste Loetjes: je pakt de pont achter het CS, meert aan bij de NDSM werf en wandelt naar links waar Loetje als een oase in Amsterdam Noord staat. Een schip is het bijna, met een waanzinnig lichtinval, pal aan het water) en bij Loetje Aan de Amstel. Die laatste is niet in Amsterdam maar in Amstelveen, al vaar je er op een mooie zomerdag vanuit Amsterdam zo heen. Vlak ook Loetje Bergen niet uit. Midden in het kunstenaarsdorp Bergen, naast Bergen aan Zee.

Loetje Rotterdam

Loetje Rotterdam

Een gewaagde voor het ras-Amsterdamse concept: Loetje Rotterdam. Dat dit een goede moest worden, begreep team Loetje ook wel, en dus werd er gezocht maar dé locatie. Die werd gevonden – wederom aan het water – pal naast Hotel New York (classic), inderdaad een van de leukste en meest aantrekkelijke postcodes van Rotterdam. Binnen werd het beste van Loetje gecombineerd: de bekende menukaart met de beste biefstuk en dito burger, een oud-Hollandse bruin café in de mix met een stijlvolle zaak. Het geheel houdt het midden tussen een beetje Bali (hench de bamboelampen en stenen muur), wat industrieel hipster (zwarte lampen, geblokt vloertje, lijstje en de naam van de zaak als een lichtbalk aan de muur) en de bekende Amsterdamse bruine kroeg (dat hangt bij Loetje gewoon in de lucht).

Het hele rijtje, inclusief adressen, voor je eigen Tour de Loetje

Het hele rijtje, inclusief adressen, voor je eigen Tour de Loetje

Café Loetje Amsterdam: Johannes Vermeerstraat 52, 1071 DT Amsterdam

Loetje Oost: Ruyschstraat 15, 1091 BS Amsterdam

Loetje Aan ’t IJ: Werfkade 14, 1033 RA Amsterdam

Loetje Centraal: Stationsplein 10, 1012 AB Amsterdam

Loetje In de Pijp: Ferdinand Bolstraat 188A, 1072 LV Amsterdam

Loetje Aan de Amstel: Amstelzijde 37, 1184 TX Amstelveen

Loetje Zuidas: Parnassusweg 1021 1082 LZ Amsterdam

Loetje Almere: Mandelaplein 5 1314 CG Almere

Loetje Den Haag: Haagsche Bluf 23 2511 CN Den Haag

Loetje Den Haag: Saturnusstraat 100, 2516 AH Den Haag

Loetje Eindhoven: Kastanjelaan 1 5616 LZ Eindhoven

Loetje Enschede: Parkweg 49 7513 CN Enschede

Loetje Leeuwarden: Stationsweg 2 8911 AG Leeuwarden

Loetje Overveen (+ hotel): Bloemendaalseweg 260, 2051 Overveen

Loetje Bergen: Breelaan 2, 1861 GE Bergen

Loetje Laren: Zevenend 21, 1251 RK Laren

Loetje Gorssel (+ hotel): Hoofdstraat 26, 7213 CW Gorssel

Loetje Utrecht: Oudkerkhof 29, 3512 GJ Utrecht

Loetje Breukelen: Stationsweg 1, 3621 LJ Breukelen

Loetje Kop van Zuid Rotterdam: Antoine Platekade 1013-1021, 3072 ME Rotterdam

Loetje Rotterdam Centrum: Binnenrotte 192 3011 HC Rotterdam

 

Loetjes Garage

Loetjes Garage

En er is meer! Er wordt me meer dan eens gevraagd of ik een goede privé locatie weet voor een (klein) feestje. Weet ik: Loetjes Garage. En Loetje’s Proeftafel. Vlakbij Loetje aan de Amstel zit een eigen ‘vergaderhuis’ a.k.a. Loetje’s Proeftafel, waar je in een huiselijke setting bij elkaar kunt komen. En Loetjes Garage, een grotere locatie voor grotere bijeenkomsten. Deze twee aparte locaties vind je aan de Amstelzijde in Amstelveen. Favoriet? Het nostalgische pand van Loetje’s Garage. Wat een licht. En wat een ruimte. De locatie die ooit dienst deed als autogarage is omgetoverd tot een vergader-, diner en feestlocatie met drie individuele ruimtes die naar wens kunnen worden ingedeeld. Er is een middelgrote ruimte aan de straatkant, een grote zaal aan de achterkant (met royaal buitenterras) en een kleinere ruimte op de 1e etage. En er is een keuken waar – uiteraard – een puike biefstuk bereid kan worden. In Blue Band margarine. Mag je zelf doen maar de Loetje chefs doen het ook graag voor je.

Loetje