Nederland, Arnhem26 juli 2023, door Maartje

Lunchen in Arnhem – hier mag je aanschuiven

Nederland, Arnhem, 26 juli 2023, door Maartje

Lunchen in Arnhem – hier mag je aanschuiven

Wie zich een heel, heel klein beetje verdiept in de Nederlandse mode, weet dat de enige modeopleiding van formaat in Arnhem staat (ArtEZ Academie voor Beeldende Kunsten). En het is geen hogere wiskunde om te bedenken dat een modeopleiding creatieve zielen trekt. Creatieve zielen die op hun beurt weer creatieve (en gewoon hele leuke) horeca met zich meebrengen. Voilà, en dat is precies waarom we zo dol op Arnhem zijn. Waar we aanschuiven als we willen lunchen in Arnhem? Hier mag je aanschuiven:

Lees ook Dit zijn de leukste plekken van Arnhem

(Stads) Villa Sonsbeek, Arnhem

(Stads) Villa Sonsbeek, Arnhem

Goed idee, zeker als het mooi weer is: jezelf richting Hartjesberg te bewegen. What’s in a name. Daar staat, in Park Sonsbeek, bovenop de Hartjesberg, een villa die perfect is voor een uitgebreide lunch: binnen bij slecht weer, voor de deur op het gras van de berg als de zon schijnt. Hier kun je happen met te gek uitzicht over het park en de stad Arnhem. Midden in een van de grootste parken van Nederland is de villa een heerlijke altijd-goed uitvalsbasis met bovenal een hele goede lunch.

Mocht je  willen afsluiten met een overnachting: check vooral de appartementen van Walburgis Residenties even.

Bomboca, Arnhem

Bomboca, Arnhem

Ben je in een andere stad dan de jouwe, zoals wellicht het geval in Arnhem, dan is het maar wat lekker om bij een “local” koffiebarretje te belanden. Bomboca is zo’n plek. Goede koffie, uitstekende pasteis de nata en vooral een lekker ongedwongen sfeertje. Is er zon, dan zit je heerlijk buiten op het terras. Koffie, ja, maar ze hebben ook ontbijt en lunch op het menu – anders waren ze uiteraard niet in deze lijst beland. Blijven plakken is een meer dan prima idee.

Bomboca, Eusebiusbuitensingel 10

Caspar, Arnhem

Caspar, Arnhem

Wil je meer van dat, maar dan ook nog voor het ontbijt, dan is Caspar je man. Dat is niet echt een man, niet eens een mens, maar een heerlijk stadscafé op de begane grond van Hotel Modez (ook een hele goede tip). Het café in het Modekwartier (Klarendal) is er eentje waar de buurt graag mag komen, naast de hotelgasten, en dat voel je aan alles. Een van de leukste plekken van Arnhem, beloofd, en dat is het niet voor niets een hele poos (goed teken).

Sugar Hill, Arnhem

Sugar Hill, Arnhem

Eveneens in de Arnhemse wijk Klarendal – vroeger op zijn zachtst gezegd een probleemwijk, tegenwoordig een hip stuk van de stad en de locatie van het Modekwartier – staat eetcafé-restaurant Sugar Hill. Aan het eind van de Klarendalseweg, op de hoek, net als je denkt dat er na de hippe winkels, een Turkse groenteboer, de Albert Heijn en een Surinaams eethuis niks meer komt. Aan reserveringen doet Sugar Hill niet en de zaak zit altijd vol – zowel de tafels als de bar – wel zo gezellig. Op de stoep is een terras met legergroen meubilair. Binnen is de vloer van planken, zijn de tafels van kaal hout en komen de meubels van de uitdragerij. De achterwand wordt in beslag genomen door een bar en een keuken. Een café is het, zonder gelul, en dat was ook precies de bedoeling. Het menu is nooit hetzelfde, behalve de zelfgemaakte hamburger, die staat vast op het menu. De naam? Die komt van de Sugar Hill Gang, een Amerikaans hiphoptrio uit begin jaren tachtig. En aangezien het eetcafé op een heuvel staat, werd dat het. Het klinkt ook wel lekker.

Studio Konijnenvoer

Studio Konijnenvoer

De vegan-eters zitten bij Studio Konijnenvoer in Arnhem helemaal gebakken. We zijn alleen al dol op de naam (echt heel leuk), maar nog het meest dol op het eten. Beter dan echt konijnenvoer namelijk (joh). Menig mens is verbaasd over dat alles vegan is en dat is een goed teken. Als lunch kun je er terecht voor verse pasta’s, sandwiches en salades die bestaan uit zoveel mogelijk verse en lokale ingrediënten.

Studio Konijnenvoer

 

Prut, Arnhem

Prut, Arnhem

Voormalige favoriet Puck heeft ruimte gemaakt voor nieuwe favoriet: Prut. De koffie wisselt bij Prut Arnhem aan de lopende band. Aan koffieprut genoeg dus. Op de kaart zijn verschillende Midden-Oosterse lekkernijen, natuurwijnen en wilde bieren te vinden. Een van de weinige zaakjes in Arnhem die natuurwijn op het menu heeft staan. Die overigens van het natuurwijn-zaakje Vivian Sauvage, iets verderop in de straat, komen. Zijn we erg blij mee.

Koffie Prut

Bar Hotel Karel

Bar Hotel Karel

Iets minder een échte lunchplek, maar voor een koffie-break met een patisserie helemaal de juiste plek. Bar Hotel Karel is te vinden in het Spijkerkwartier, waar eigenaresse Karlijn ’s ochtens vroeg het lekkerste brood van heel Arnhem voor je staat te bakken (vinden wij dan). Je kan hier voor je dagelijkse brood, maar ook zeker voor een bak koffie met een cinnamon bun terecht. Binnen zit je midden in de bakkerij te genieten van je koffie, maar ook buiten kan je plaatsnemen op een van de krukjes die voor het pand staan. Bar Hotel Karel is niet alleen een bakkerij, je raadt het waarschijnlijk al, maar je kan er ook blijven slapen. Deze plek is en blijft een favoriet in Arnhem.

Bar Hotel Karel

Lots Brunch Club

Lots Brunch Club

Lots Brunch Club is er eentje waar we allemaal blij van worden; jij vast ook. Een licht interieur, marmeren tafels, houten stoeltjes, maar vooral het menu. Wat bestaat uit een breakfast-all-day-mentaliteit, waar we van houden. Pancakes, wafels en French toasts voor de zoetekauwen onder ons. Eggs avocado toasts, verschillende sandwiches met tonijn en carpaccio voor de hartige liefhebbers. Als je niet weet wat je wilt lunchen, zit je bij Lots altijd goed.

Lots Brunch Club

Hannah's Foodbar, Arnhem

Hannah's Foodbar, Arnhem

Een vernieuwende tent neerzetten in Arnhem. Mét een luxe uitstraling, maar niet hoogdrempelig. Dát was de wens van de eigenaar van Hannah Foodbar. Een plek waar je kunt eten, werken of kunt afspreken met vrienden. Een plek met een relaxte, bohemian vibe. Een voormalige snackbar werd grondig verbouwd (maar de gezellige glas–in-lood-ramen bleven) en werd omgetoverd tot een plek met een hoog huiskamergevoel. De buitenkant kreeg een antraciete lik verf en voilà: Hannah Foodbar was geboren.

Lees meer over Hannnah’s Foodbar in Arnhem

Bij Ann, Arnhem

Bij Ann, Arnhem

Bij Ann, Arnhem is echt zo’n knusse, gezellige, warme plek waar alles draait om lekker eten en een fijn samenzijn. Zo’n huiskameradresjes waar de koekjes warm en de taartjes zoet zijn, waar je thee uit een pot krijgt en waar de eigenaresse zin in de dag heeft – zo’n plek. Wij gaan er heen voor de scones, de belegde broodjes en de croissants; alles supervers en supersmakelijk.

 

beeld via facebook.com/bijannarnhem

First Eet

First Eet

Oftewel; eerste hulp bij trek! Yes, daarvoor moet je bij First Eet zijn. Alles wordt vers bereid, sappen, belegde desem broodjes, salades en huisgemaakte lekkernijen. Deze kan je opeten in het gezellige en groene café, waar je heerlijk in een van de zitbanken kunt wegduiken of voor op het terras in het zonnetje (als deze schijnt natuurlijk). Ze koken bij First Eet ‘plant forward’, wat betekent dat ze zoveel mogelijk plantaardig koken. Alles is vegetarisch en zoveel mogelijk vegan. Ook leuk: je kan er ook shoppen. Nog leuker: er zijn roulerende exposities van oud Artez studenten te zien.

First Eet

Café Verheyden

Café Verheyden

Verstopt in het centrum van Arnhem vind je Café Verheyden. In het oude pakhuis en met de prachtige stadstuin, ontsnap je even aan al het drukke shopverkeer van de stad. Zo vers mogelijk eten vinden ze bij Verheyden belangrijk en dat is te proeven. Je kan seizoensgebonden gerechten verwachten op een menu, dat maandelijks varieert. Het café is klein en knus, de groene muren en de donkerbruin houten tafels geven het café een smaakvolle look. Over alles is nagedacht, en dat is te zien. Verheyden was de eerste in Arnhem waar oesters op de kaart stonden en blijft wat ons betreft ook de beste van de stad. Als je de kans krijgt, laat deze dan vooral niet aan je voorbijgaan. Oesters voor lunch, klinkt als muziek in de oren toch?

Café Verheyden

 

Libertas

Libertas

Hét Arnhemse boekencafé is zonder twijfel Libertas. Te vinden midden in het geliefde Modekwartier van Arnhem. Er is bijna geen muur zonder boekenkast te vinden en menig mens is dan ook helemaal verdwaald in zijn of haar boek. Je kan heerlijk rondneuzen in alle tweedehands boeken, deze daar lezen of voor een prikkie meenemen. Als je voor dat eerste kiest, neem er een lekkere bak koffie bij of een van de vele speciaal biertjes die ze er hebben. En naast de vele boeken zijn er wekelijks (literaire) activiteiten te volgen, zoals poëzie avonden, muziek, workshops, spelletjes en dat soort gezelligheid.

Libertas

 

Het Arnhems Gemaal

Het Arnhems Gemaal

Het oh zo leuke Arnhemse Gemaal is te vinden aan de andere kant van de rivier. Het pand is gebouwd in 1934 en de historie is nog te voelen. De oude pompen en het bedieningspaneel zijn nog zichtbaar. De sfeer in het café is net als een huiskamer, waar je voor een pauze van je wandeling of fietstocht terecht kunt voor een kop koffie, lunch of een borrel. Het is het enige stekkie op de dijk, dus rustig is het er zeker. Heerlijk turen over de uiterwaarde, met veel groen en lekkers om je heen. Naast het menu is er ook een vintage hoekje met allemaal leuke spulletjes, iets waar we zeker een zwak voor hebben (gooi die fietstassen maar vol). Voor een bijzondere lunchplek moet je zeker bij Het Arnhems Gemaal wezen.

Het Arnhems Gemaal