Noorwegen11 mei 2019, door Barts Boekje

De tip tegen je winterdip, nu alvast handig: Manshausen Noorwegen

Noorwegen, 11 mei 2019, door Barts Boekje

De tip tegen je winterdip, nu alvast handig: Manshausen Noorwegen

Soms schrijven we iets waarvan we hopen dat de eigenaar van de betreffende locatie heel hard mee leest (en liefst ook een paar keer gniffelt). En dat hij dan zegt: ‘Hey wat leuk gedaan zeg, willen jullie hier anders komen logeren?’ Neem nou Manshausen in Noorwegen. Het is niet wat we noemen een ‘honeymoon’ bestemming – want dan willen we zon en hoge temperaturen – maar het is wel wat we noemen een droombestemming.

Manshausen Noorwegen

Manshausen Noorwegen

Denk aan tiny houses op verlaten rotsen. Met uitzicht op een strak helder meer, en met een beetje geluk ook uitzicht op het Noorderlicht. Het Manshausen ‘resort’ vind je op het gelijknamige eilandje van zo’n 55 hectare in het nóórden van Nóórwegen (what’s in a name, right?). Deze drijvende oase van rotsen en groen ligt op zo’n 500 meter van de kust van het kleine dorpje Nordskot. Het vasteland is dus pretty damn close, maar toch is Manshausen een wereld op zichzelf. Het is waar ‘zee en bergen elkaar ontmoeten’ en door de serene rust van het water voelt het toch een beetje als het eind van de wereld. En daar lopen wij graag rond.

Om het mythische gevoel te verhogen even wat geschiedenis. Dankzij de goed beschermde haven was Manshausen vroeger, we spreken over 1698, een belangrijk en drukbezocht onderdeel van de oude handelspost Grøtøy. Vissen was key, maar nu is het assortiment inmiddels uitgebreid naar kajakken, duiken, klimmen en avontuurlijke wandelingen. Achter iedere rots vind je een stukje inner peace, dat idee.

Dan over het ‘resort.’ Dat bestaat uit verschillende zeecabines (voor de yup beter bekend als een tiny house) her en der verspreid over het rotsachtige landschap. Drie van deze cabines zijn op de oude stenen steiger geplaatst, verderop vind je er twee aan de rotsachtige noordkant van het eiland en de laatste twee zijn wat hogerop op het terrein geplaatst, zodat je gegarandeerd bent van een uitzicht op de zee én bergen.

Naast de cabines – waar je met een goed boek prima kunt vertoeven als je het ons vraagt – is er ook een hoofdgebouw. Dit stamt oorspronkelijk uit de jaren 1800 en telde toen 9 slaapkamers. Nu is het de receptie, het restaurant en de bibliotheek onder een kap.

Zo’n bestemming is natuurlijk wel aan de prijs. Voor een cabine betaal je richting het hoogseizoen zo’n 1100 euro voor drie nachten. Maar hey, dan – ja we gaan het zeggen – heb je ook wat.