Nederland, Amsterdam18 april 2022, door Maartje

Restaurant MARIS PIPER Amsterdam

Nederland, Amsterdam, 18 april 2022, door Maartje

Restaurant MARIS PIPER Amsterdam

Ja hoor! Daar gaat-ie weer + daar gaan ze weer! Eerst dat eerste: dat betreft restaurant Carels in de Amsterdamse Pijp, een zaak op een locatie waar het de laatste jaren maar niet lukken wil. Zonde, want zowel de plek (net buiten de gebade paden maar toch hartstikke hartje Pijp) als het lokaal (groot en licht - de perfecte brasserie-spot) zijn te gek. Dan het tweede deel van die eerste zin: Het is Guillaume de Beer, Freek van Noortwijk en Johanneke van Iwaarden, het team achter Restaurant Breda, Guts & Glory en Pita (Foodhallen) in volle overtuiging gelukt om het adres (Frans Halsstraat 76, Amsterdam) weer bruisend te maken. En dat allemaal door de keuken van restaurant Maris Piper. 

 

Maris Piper

Maris Piper

We do think so. En zij ook. De drie hebben het geweldig voor elkaar. Je ontmoet de franse sferen in hartje Amsterdam. Brasserie stijl, maar dan wel op hoog niveau. Hoe kan het ook anders met die plek. En met deze chef natuurlijk.

Al vinden we Maris Piper vooral een hele grote hit omdat de zaak door zijn fikse formaat en toch tal van lekkere wegduikhoekjes, perfect voor een uitgebreide lunch, zowel zakelijk als voor het betere bijkletsen met vrienden. Niet dat de zaak het ‘s avonds minder goed doet hoor! Ben je mal. We schuiven er aan voor oesters en kreeft, voor de betere barhappen (hadden we al gezegd dat Maris Piper een hele grote en hele fijn bar heeft om heel lang aan te hangen? Bij dezen), voor tournedos en kabeljauw – kortom: Maris Piper heeft nou precies zo’n menukaart die een Franse brasserie een Franse brasserie maakt. Niet te lang over nadenken en gewoon gaan – zo’n menu.

Maris Piper? Ja. Dat heeft niks te maken met de champagne (mijn eerste ingeving), wel met een Brits aardappelras (niet zo Frans-brasserie-erig dus, als we van de naam uit mogen gaan). Geen aardappelrestaurant, wel ‘comfort food‘ en daar mag de aardappel niet bij ontbreken. En ach, geef het beestje een naam.

Mocht je nu denken… ‘comfort food’, dat is lekker voor elke dag van de week, dan heb je het wel mis: het trio heeft ervoor gezorgd dat hun Maris Piper niet te laagdrempelig wordt neergezet. Klasse, kwaliteit en toch wel een prijskaartje dat daarbij hoort. Sparen hoeft nou ook weer niet, maar verwacht zeker geen daghappen. Just saying. Brasserie gone good dus. En een Chefs Table, in de keuken van de zaak. Voor de meest bijzondere gerechten en proeverijen. Zin an.

Maris Piper