25 mei 2021, door Maartje

Meimaand tuin-maand! Maai Mei Niet, dat is het credo

25 mei 2021, door Maartje

Meimaand tuin-maand! Maai Mei Niet, dat is het credo

Wist je dat de maand mei ‘Maai Mei Niet’? genoemd wordt? Is zo! Dat wil zeggen dat het voor de biodiversiteit heel goed is om een maand het gazon niet te maaien. Er groeien nu namelijk allerlei wilde planten. Daar komen insecten op af en die zorgen weer voor bestuiving. Je dénkt misschien dat het onkruid is, maar vergis je niet: dit 'onkruid' is juist heel nuttig. 

Als dit nou goed bevalt, dat niet maaien, kun je er over denken om een bloemengazon te maken in plaats van een strak groen gazon. Zo'n gazon vergt immers veel werk en vanwege de steeds warmer wordende zomers moet het veel beregend worden. Just saying...

Maai Mei niet

Maai Mei niet

Zo’n bloemenweide kan op twee manieren. Nummer 1: met behulp van graszaad met bloemen. Dit is speciaal samengesteld zaad met graszaad en bloemenzaad. Het bloemenzaad laat zich niet verdringen door het gras en je kunt dit dan 1 x in de maand maaien. Een goed alternatief voor een gazon.

Er is ook een zaadmengsel zonder gras. Het bestaat uit een bloemmengsel van inheemse soorten. Die trekken veel insecten. Dit hoef je niet te maaien. Na het zaaien wel licht inharken, anders waait het weg. Bij droog weer een beetje vochtig maken. Dit kan het best op voedsel arme grond. Voordat het winter wordt kun je het maaien en dan alles laten liggen zodat de zaden het volgend jaar weer uitschieten.

 

Als je dan toch goed bezig bent voor onze insecten, bouw dan meteen een insectenhotel zodat ze in de winter goed kunnen overwinteren. Je kunt ze kant-en-klaar kopen (saai) maar ook heel goed zelf maken. Ik heb een aantal pallets opgestapeld. In de gaten heb ik hout, takjes, riet, bamboe, dakpannen dennenappels gedaan. Voor die pallets heb je wel wat plek nodig. Heb je niet zo’n grote tuin en ben je heel handig dan kun je een frame timmeren. Leg daar de materialen in. Zo’n hotel kan het best in de volle zon geplaatst worden. Zorg dat de binnenkant niet nat kan worden door er dakpannen op de leggen, of er  plastic over te doen en dat bedekken met  lage plantjes. Zoals sedum.