15 mei 2021, door Anne Abendroth

Ode aan het Landschap 2: tijd om zes Nationale Parken in de spotlight te zetten

15 mei 2021, door Anne Abendroth

Ode aan het Landschap 2: tijd om zes Nationale Parken in de spotlight te zetten

En de Ode aan het Landschap continues. Want 2021 is het jaar van het landschap. En dus tijd om het Nederlandse landschap in het zonnetje te zetten. Met als doel om meer kennis, aandacht en waardering op te wekken voor de Nederlandse natuur. Een jaar lang zijn er allerlei kunstprojecten, tentoonstellingen en excursies in de Achterhoek, Flevoland, Friesland, in de Hollandse Waterlinies, Limburg, Nationale Parken en Noord-Holland. Dit keer vieren we al het moois van de Nationale Parken. De heuse Rembrandts van de natuur. Want elk park heeft zijn holy grail. Vanaf dit voorjaar kun je speeddaten met de verschillende nationale parken waar je kunt genieten van hun kunsttentoonstellingen, excursies en meer leuke activiteiten. Oh en je kunt nu ook via zes nieuwe audiofietsroutes genieten van de natuur. Gewoon op de fiets. Het enige wat je hiervoor moet doen is de app "Meesterwerk Nederlands Landschap" downloaden in de App store of in de Google Play store. Oh enne... Vanaf mei verschijnt er elke maand een nieuwe audioroute. Dit zijn de zes plekken die wij willen bezoeken. Lees je mee? Meer inspiratie voor bijzondere belevenissen, vind je hier.

Een etmaal op het wad - Waddenzee Unesco Werelderfgoed

Een etmaal op het wad - Waddenzee Unesco Werelderfgoed

Altijd al willen zeilen, wandelen, eten en slapen op het wad? Wij wel hoor. Goed nieuws op dat front: tijdens een 24 uur lang durende zeilreis op een historisch schip ontdek je al het moois van de Waddenzee Unesco Werelderfgoed. De zeilreis begint in het mooie Harlingen, de stad aan het wad en de thuishaven van de zeilvloot. De schipper zet koers naar een plek waar het schip kan droogvallen (dan kun je over de bodem van de zee lopen). Altijd al willen proeven aan het leven van de schipper? Dan kun je de schipper helpen met hijsen en strijken. Na een mooie zeiltocht gaat het anker uit en ligt het schip op een zandbank. En dat roept natuurlijk om een wad wandeling! Met een beetje geluk is er een heldere lucht in de avond, waardoor je sterren kunt spotten. Muy bien. Maar goed… In slaap vallen met het geluid van het klotsende water vinden we ook niet verkeerd. In de vroege ochtend valt het schip weer droog en kun je nog een keer op avontuur gaan op het wad. En in de loop van de ochtend wordt het weer vloed en vaar je terug naar Harlingen. Helemaal leuk, non? Vinden we wel.

Beeld van de Rottumeroog-expeditie

Waddenzee Unesco Werelderfgoed

Vogelkijkhut in de vorm van een reuzenei - Nationaal Park NLDelta

Vogelkijkhut in de vorm van een reuzenei - Nationaal Park NLDelta

Verborgen in natuurgebied Scheelhoek ligt het vogelobservatorium Tij. Maar het is niet zomaar een vogelkijkhut. Integendeel. Het is een zeven meter hoog ecologisch kunstwerk in de vorm van een vogelei. Nergens anders in Europa (of waar dan ook), kun je een soortgelijk bouwwerk vinden. Geniet van het supermooie uitzicht over het Haringvliet, de dam en de broedvogeleilanden. Want jawel…  Je kunt het broedseizoen van dichtbij meemaken en dat vinden we tof.

Nationaal Park NLDelta

Beeld links van Ellen van den Doel

Beeld rechts van Jan Veen

 

Eiland vol natuurpracht dichtbij de stad - Nationaal Park NLDelta

Eiland vol natuurpracht dichtbij de stad - Nationaal Park NLDelta

In de buurt van Rotterdam vind je het allerlaatste echte eiland van Zuidwest-Nederland. De naam? Tiengemeten. Ooit ontstaan als zandplaat in het Haringvliet en over de tijd uitgegroeid tot een eiland. Het eiland bestaat uit drie gebieden met ieder een eigen charme en stukje natuur. Je kunt alleen met de pont vanuit Zuid-Beijerland het eiland bereiken.

Picture this: een heuse oase aan natuur met grazende runderen, moerassige rietlanden, duizenden watervogels, beverburchten en eeuwenoude grienden (wilgenakkers). Een waar walhalla voor vogels. Een fijne plek waar je de drukte van de stad volledig achter je laat en gewoon puur geniet van de rust en de natuur terwijl je het eiland wandelend verkent. Nice.

Nationaal park NLDelta

Beeld van Ellen van den Doel

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Mountainbiken of wandelen over de paarse loper - Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal

Mountainbiken of wandelen over de paarse loper - Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal

Oké dit park is een paradijs voor de actievelingen onder ons. En toegegeven, dat vinden we bij Bart ook wel eens lekker. Dit park kent nog sporen uit de ijstijd van maar liefst 150.000 jaar geleden. En met zesentwintig ‘bergen’ is het park het grootste droge heidegebied van Noordwest-Europa. Dat geeft dus een uitzicht waar je U tegen zegt. Het park kent verder veel mountainbike-routes. En guess what? Ze behoren zelfs tot de beste mountainbike routes van Nederland. Hulde.

Picture this: pittige kombochten, behoorlijke klimmen en snelle afdalingen. Een tocht met een uitzicht in petto! In augustus wordt de Sallandse Heuvelrug een heuse zee van paarse heide. Letterlijk en figuurlijk, ha! Hoe leuk is het om je in een andere wereld te wanen door een bijzondere wandeltocht. In het gebied liggen veel mooie wandel-en fietsroutes. Of maak een kanotocht over de Regge of neem een frisse duik in het water.

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal

Beeld van Ellen van den Doel

Let's go on a safari - Nationaal Park Nieuw Land

Let's go on a safari - Nationaal Park Nieuw Land

Oorspronkelijk bedoeld als industriegebied, maar toch omgetoverd tot een groot moerasgebied met rietvlaktes, ruige graslanden en waterplassen. En heel veel dieren. Van vogels en edelherten tot konikpaarden. Je kunt hier ervaren hoe het is om in Afrika op safari te gaan (maar dan in eigen land, ha!) en dat vinden we leuk. Want groot fan van Afrika en safari’s dat zijn we. En deze safari heeft natuurlijk wel een Nederlandse twist. Tijdens de jeepsafari kun je de zeldzame zeearend zien of een vos die op klaarlichte dag zijn/haar prooi te pakken krijgt. Anyhow een indrukwekkende ervaring waar je U tegen zegt.

Nationaal Park Nieuw Land

Beeld rechts van Ellen van den Doel

Waan je in artistieke sferen - Van Gogh Nationaal Park

Waan je in artistieke sferen - Van Gogh Nationaal Park

Het Van Gogh Nationaal Park kent een landschap met slingerende beken, boerenakkers en landgoederen en ligt natuurlijk in de omgeving waar Vincent van Gogh opgroeide. Want what’s in a name right? In het park hoor en ervaar je het verhaal van Vincent en zijn connectie met het leuke Brabant. Door het hele park vind je plekken die een kijkje geven in het leven en het werk van de man die velen heeft geïnspireerd. Deze plekken kun je tijdens de 435 kilometer lange Van Gogh fietsroute bezoeken. Maar no worries. Als je dit een te lange tocht vindt, kun je een van de tien kleinere fietsroutes het dorp in/uitnemen. Voor ieder dus wat wils.

Van Gogh Nationaal Park

Beeld van J. van der Perk

Ontdek de onderwaterwereld en meer - Nationaal Park Oosterschelde

Ontdek de onderwaterwereld en meer - Nationaal Park Oosterschelde

De Oosterschelde is het grootste en natste park van ons land, ha! Met veel onderwaterleven. Picture this: kijken naar de horizon en met wat geluk, spot je een bruinvis/zeehond of neem een duik en ontdek de onderwaterwereld. Vinden we leuk. Tijdens de wisselwerking van eb en vloed komt de onderwaterwereld naar boven. En dat zorgt voor een mooi zicht. Want door de extreme omstandigheden hebben de dieren zich ook aangepast. Verder vind je in dit vogelspot paradijs altijd veel veel vogels die hier komen om te broeden, overwinteren of om uit te rusten. Hoe leuk om langs een van de vele kleine strandjes bij de Oosterschelde te struinen, waar je bij laag water kunt strandjutten.

Nationaal Park Oosterschelde

Beeld van Ellen van den Doel