18 juni 2023, door Lynn Burgman

Wat kun je doen als je je mentaal niet zo lekker voelt? Mentaal welzijn, het blijft een ding…

18 juni 2023, door Lynn Burgman

Wat kun je doen als je je mentaal niet zo lekker voelt? Mentaal welzijn, het blijft een ding…

Soms heb je van die periodes dat het gewoon allemaal even niet lekker stroomt. Wat je dan het liefste wil, is weglopen. Nu even niets. Een fles wijn opentrekken, verhuizen, een jankfilm op repeat... Je kent het wel, van dat vluchtgedrag. Dat help even, maarrr: je neemt jezelf mee. Das balen.  

Hoe meer je lijf roept om aandacht, des te beter het is om te luisteren. Bleeeggh, helemaal geen zin om te 'voelen', is meestal onze eerste reactie. Maar als je dan toch aan de slag gaat... Boy oh boy, wat kan dat fijn voelen! 

 

We noemen uit ervaring wat opties die ons hebben geholpen in deze tijden:

 

(sport) Vasten

(sport) Vasten

Vasten? Jazeker. Dat kan op heel veel verschillende manieren. Voordelen van vasten zijn o.a. dat je lichaam de kans krijgt om op de ruimen, vooral ook de slechte cellen en gifstoffen. Zie het als fase; een nieuwe start van een positieve periode.

Je lichaam ruimt alles op wat giftig is. Je energie gaat weer stromen, je raakt weer bewust van wat je in je mond stopt en je eindigt de vasten periode fris en focused (en je valt af).

Wij zijn enthousiast over sport-vasten. Yes, inderdaad. Vasten en sporten. Klinkt heftig, is het niet. 10 dagen heel weinig voeding en sporten tegelijk, dat is toch niet te doen..!? We kunnen met zekerheid zeggen: na dag vier voel je je on top of the world en vol energie. Sport-vasten start met drie afbouwdagen. Dat klinkt coulant, maar maak je geen illusies: op deze dagen eet je al weinig tot niets. Daarna drie dagen alleen sap, en daarna vier opbouwdagen.

Persoonlijk vind ik dag 3 en 4 vreselijk, en het is mijn advies om die dagen vooral niemand te zien om zeker te weten dat je geen dingen zegt waar je later spijt van krijgt. 

Het sporten is 20-30 minuten je hartslag omhoog brengen. Dit kan bijvoorbeeld ook op de fiets, of voor de tv met een Youtube of Netflix sessie. Na dag vier ben je uiterst energiek – het is bizar. 

Je valt af tussen de 2-6 kilo in deze dagen. Je maakt een metabolische switch waardoor je lijf van een suikerverbranding naar een vetverbranding gaat.  

Benieuwd? Bestel hier je pakket: sportvasten.nl
(dit artikel is 100% redactioneel en niet gesponsord)

Ademoefeningen (breath work)

Ademoefeningen (breath work)

Wist je dat 70% van de af te voeren gifstoffen afgevoerd worden door te ademen? Het is dus zaak dat je dit optimaal doet. Ademoefeningen, ofwel breath work, kun je omschrijven als het bewust sturen van je ademhaling doormiddel van een begeleide oefening om zo bepaalde processen in lichaam en geest te beïnvloeden.

Even wat voordelen op een rijtje:

Verminder stress en angst: je kunt de fight or flight respons van je zenuwstelsel laten kalmeren en de ontspanningsrespons van je zenuwstelsel activeren. Het versterkt je longen. Helpt pijn te verminderen. Verbetert je stemming, zelfvertrouwen en je nachtrust.

Daarnaast helpt gezonde buikademhaling ook om het lymfestelsel – verantwoordelijk voor de afvoer van afvalstoffen – te versterken.

Vind hier 6 oefeningen die je direct thuis kunt doen.

Healing 

Healing 

Wanneer je begeleiding zoekt, dan ga je vaak terug naar een moment in je verleden wat je heeft geraakt. Iets dat je als niet leuk hebt ervaren. Dat ga je met degene die je begeleidt healen. Klinkt zo vaag… Ja, snappen we. Wat uitleg: wat je basically doet, is dat je dat moment van toen weer herhaalt, je beleeft het als het ware nog een keer en voelt opnieuw dat verdriet. Vaak is het t.o.v. van een ander persoon waar je teleurgesteld in bent en je gaat dan het gesprek met diegene aan en dan beleef je in je onderbewustzijn de gerepareerde versie van dat moment. Dat voelt – zo kun je je voorstellen – mega bevrijdend.

Dont you worry: alles wordt begeleid, je hoeft niets voor te bereiden of te doen. Het enige wat je meeneemt is een open mindset. 

Het gekke aan healing is dat je zodra je je ogen opent, je even niet weet wat er gebeurd is en voelt dat er iets echt anders is. Het lichaam is bezig met een reset.

Je kan praten met psychologen zolang je wil, maar in een healing sessie komen dingen naar boven waarvan je vaak niet bewust meer weet dat dat moment je geraakt heeft. Daar kom je nooit bij met een psycholoog. Dit is overigens geen statement dat je nooit met een psycholoog moet gaan praten; dat kan uiteraard ook heel helend zijn. 

Uit ervaring raden we Dolores Mae Höppener aan. Je boekt haar hier. Dolores werkt ook energetisch. Ze begeleidt je cognitief (dat helpt al heel veel), daarnaast doet Dharma Shamanic System ook een groot stuk van het werk. Mocht het je niets zeggen; logisch! Ze vertelt je er alles over.

Journalen 

Journalen 

Een paar minuten per dag schrijven over wat je bezighoudt, dat is journalen. 

Als je je gedachten op papier zet, krijg je de kans om ze vanuit een nieuw, fris en helder perspectief te bekijken. Dit helpt je om situaties beter te overzien en betere beslissingen te nemen. Het schrijven van een dag-journal kan je stemming verbeteren, je stressniveau omlaag brengen en inspiratie geven. Meerdere onderzoeken wijzen uit dat het gezondheidsvoordelen heeft:

  • Journalen geeft ruimte aan emoties. Zodra jij ruimte geeft aan je emoties dan laten de emoties jou los 
  • Het helpt om inzicht te krijgen
  • Het helpt je stress verminderen 
  • Je snapt beter wat je nodig hebt

Je kunt bijvoorbeeld een ‘dankbaarheidsjournal’ bijhouden. Dit helpt je te focussen op wat er voor jou belangrijk is. Of bijvoorbeeld morning pages om je creativiteit te laten stromen. Je schrijft een paar kantjes vol zonder de pen van het papier te halen. Dit doe je direct nadat je wakker wordt. Je wordt er mentaal helderder van en je hebt een intensere focus de rest van de dag. Kost niks dus waarom niet meteen beginnen…?