10 augustus 2023, door Demi Passier

Minder water verbruiken in huis

10 augustus 2023, door Demi Passier

Minder water verbruiken in huis

Het ene moment is het de natste lente ooit, en twee weken later kampen we met aanhoudende droogte. In 2022 was er zelfs een feitelijk watertekort met de nodige gevolgen. Ons meer bewust worden over ons waterverbruik en minder water verbruiken kan dus geen kwaad. Weet je nog hoe je vroeger de kraan open liet staan tijdens het tandenpoetsen? Door bewustwording zijn we die verspilling inmiddels gaan afleren. De campagne ‘Save Water with Finish’ heeft meer interessante tips waarmee je zelf je waterverbruik kunt reduceren. Kleine moeite, groot plezier; zo blijft er gewoon water uit de kraan stromen de komende jaren. Ben je benieuwd naar je eigen watervoetafdruk? Je kunt berekenen hoeveel water je verbruikt op de website van Join for Water.

 

 

Krijg je meteen zin om te zwemmen? In dit natuurwater zwem je heerlijk.

Schoon drinkwater

Schoon drinkwater

Slechts 2,5% van het water op aarde is zoet water en slechts 0,3% is drinkwater. En dat terwijl 70% van het aardoppervlak uit water bestaat. Waterschaarste is een groeiend probleem. Naast al het water wat verbruikt wordt voor het produceren van kleding en voedsel – maar liefst 86% van je watervoetafdruk komt uit de productie van ons voedsel – hebben we in Nederland ook nog eens een hoog waterverbruik in huis. Gemiddeld verbruiken we in huis 129 liter drinkwater per dag. Slik. Dat is veel meer dan de 50 liter die we dagelijks nodig hebben volgens de WHO.

Enfin, je snapt dat we best wat zuiniger aan mogen doen. Maar hoe? Van die 129 liter verbruiken we 46% aan douchen, 17% aan de wasmachine, 30% naar sanitair en 2,9% naar de vaatwasser. En nu lijkt die vaatwasser dus een kleine boosdoener maar als we collectief onze habits aanpassen dan kunnen we in Nederland elk jaar zo’n 5,6 biljoen water besparen. En dat is dan ineens weer heel veel.

Save Water with Finish

Save Water with Finish

Finish zet zich in voor de bewustwording van ons waterverbruik. Met je bord onder de kraan voorspoelen hoeft helemaal niet (al denkt zo’n 56,7% van wel) en bespaart zo’n 60 liter per wasbeurt, en met z’n allen 4.3 biljoen liter water per jaar. De vaatwastabletten van Finish garanderen een schone vaat, ook zonder voorspoelen. Een ander fijn weetje is dat het eco-programma een betere keuze is dan het snelprogramma, omdat het veel zuiniger is in energieverbruik. Dus ja, het eco-programma duurt langer maar is voordeliger in verbruik en daarmee ook kosten.

  • Je bespaart 5-8 liter water per dag als je de kraan dichtdraait terwijl je je handen inzeept of tanden poetst.
  • Spaar je vaat en was op voor een volle vaatwasser en wasmachine (niet proppen) i.p.v. kleine wasjes te draaien.
  • De wc verbruikt 7-12 liter water afhankelijk van welke knop je induwt. Probeer zo veel mogelijk de kleine knop te gebruiken.
  • Hop de douche in want een bad verbruikt meer water dan een douchebeurt van 5-10 minuten.

Meer water besparen

Meer water besparen

  • Ben je een weekendje weg, check de waterstand voor je weggaat en thuiskomt. Zo ontdek je of er waterlekken in huis zijn.
  • Plaats een ouderwetse waterton waarmee je opgevangen regenwater gebruikt voor de tuin of om je auto te wassen.
  • Hergebruik water in huis door je groenten en fruit te wassen in een kom en dit water weer te gebruiken om de planten water te geven.
  • Vang voor je de douche instapt het koude douchewater op in een emmer en gebruik ook dit weer voor de planten.
  • Ga je het terras schoonmaken? Een hogedrukreiniger vs. een emmer met spons of schrobber verbruikt 200 liter vs. 10 liter.
  • Waterpret voor de kids in de zomer? Vul een klein badje waarin ze heel de dag kunnen spelen i.p.v. de kraan of sproeier lang open te zetten.